zondag 3 augustus 2014

Titanic – The Artifact Exhibition

Titanic – The Artifact ExhibitionNog tot eind september november kun je in paleis 2 op de Heizel een tentoonstelling gaan bekijken met voorwerpen die geborgen zijn uit het wrak van de Titanic.

Titanic – The Artifact Exhibition is een interessante, mooi vormgegeven en bij momenten ontroerende reizende tentoonstelling.

Van het schip zelf, dat al meer dan 100 jaar op de bodem van de oceaan rust, blijft steeds minder over. Het wordt beetje bij beetje verteerd door metaaletende bacteriën. Het schip bergen is een onmogelijke taak. Het zou helemaal uit elkaar vallen. De bergers hebben dus gekozen voor de tweede beste optie: niet het schip zelf naar boven brengen, maar zo veel mogelijk voorwerpen redden.

Al deze artefacten werden verdeeld onder een aantal reizende en permanente tentoonstellingen, en zijn zeker de moeite van het bekijken waard. Ze houden de herinnering aan het nog steeds tot de verbeelding sprekende drama levendig. Bij het binnenkomen van de tentoonstelling krijg je een audiogids mee, een apparaatje waarmee je overal de bijbehorende uitleg te horen krijgt. Naast deze gesproken uitleg – met aparte versies voor kinderen en volwassenen – zijn ook overal pancartes met teksten aanwezig.

Naast originele voorwerpen zijn er ook enkele delen van het schip nagebouwd. Zo kun je door een eersteklassegang wandelen en een blik in de kajuiten werpen. Er is ook veel beeldmateriaal te zien: foto’s, documenten en video.

De tentoonstelling focust ook op de Belgen die indertijd aan boord waren van de fatale maidentrip van de Titanic. Bij het binnenkomen krijgt iedere bezoeker ook een boarding pass met de naam van een van de 2.224 mensen (passagiers en bemanning) die aan boord waren. Aan het einde van de tentoonstelling kun je op de lijsten met slachtoffers en overlevenden zoeken of je het gered hebt of niet.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is Titanic, James Cameron’s bioscoopfilm uit 1997, tijdelijk weer in 3D te bekijken in de nabijgelegen Kinepolis.

Een bezoekje overwaard. Mis deze tentoonstelling niet!

Edit 2014-08-22: oorspronkelijk tot eind september, maar wegens groot succes verlengd tot eind november 2014.

www.expo-titanic.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten