woensdag 9 juli 2014

Vlaams Kampioenschap Typen

Het was 19 jaar geleden dat er nog eens een Vlaams Kampioenschap Typen werd georganiseerd. Vroeger deden we daar trouw aan mee. Sindsdien moesten we voor typewedstrijden steevast naar het buitenland, met uitzondering van het wereldkampioenschap van 2013, dat zowaar in Gent plaatsvond.

Na de succesvolle organisatie van het WK van vorig jaar sloegen de ABW (Academie voor Bureauwetenschappen, samen met de Waalse zusterorganisatie APSB mede-organisator van het voorbije WK) en Hanver Services (een bedrijf dat gespecialiseerd is in het geven van typelessen aan kinderen en volwassenen) de handen in elkaar om in 2014 opnieuw een Vlaams Kampioenschap te organiseren.

De deelnemers werden ingedeeld in drie leeftijdscategorieën en er kon getypt worden in vier talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits, telkens 10 minuten.

Miche typt op haar oude Brother

Er werd ook een categorie ‘Terug in de tijd’ georganiseerd, waarbij de laptops weer werden ingeruild voor lekker ouderwetse schrijfmachines. Een Duitse deelnemer, Ralf Gross uit Schwalmstadt, had voor de gelegenheid niet alleen zijn mechanische Olympia maar ook een antieke Mignon meegebracht, die hij graag even demonstreerde. De Mignon is zo oud, dat hij zelfs niet eens over een toetsenbord beschikt. Met de linkerhand moet je met een naald de juiste letter aanwijzen en daarna met de rechterhand een toets indrukken. De bewegingen van de naald worden overgebracht op een cilinder, waarop de letters staan. Daarmee is de Mignon een beetje de mechanische voorloper van de beroemde IBM Selectric, de machine met het bolletje.

Hieronder een filmpje waarop je de deelnemers met hun schrijfmachines aan het werk kunt zien:

Tijdens het wachten op de bekendmaking van de resultaten konden de deelnemers genieten van de prachtige tuin van het eclectische landhuis waar de wedstrijd plaatsvond. Op de Oklahoma-barbecue werden pizza’s en pannenkoeken klaargemaakt, en de dag werd afgesloten met een receptie en een breughelbuffet.

Het aantal deelnemers was nog wat aan de lage kant, maar voor de rest was het een bijzonder geslaagde dag. Iedereen die erbij was, was erg tevreden over de organisatie, en we zien al uit naar de volgende editie van dit evenement.

Zie ook: Alles Goed van enkele maanden geleden.

www.abw.be
www.hanver.be
www.vktypen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten