zondag 31 augustus 2014

De essentie van de genetica

Als onderdeel van het Cartoonfestival 2014, dat dit jaar als thema Iedereen GENiaal heeft, en mooi aansluitend op de zomerlezing met als titel De genetische revolutie die professor Cassiman vorige week gaf, vond vanmorgen in cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist een panel plaats over humane genetica. Dit evenement kwam tot stand in samenwerking met de KU Leuven.

Na een algemene inleiding gaven drie Vlaamse onderzoekers elk een lezing over een bepaald aspect van de humane genetica: Gert Matthijs, Pascal Borry en Maarten Larmuseau. Het panel werd gemodereerd door Lieven Verstraete, bekend van het zondagochtendduidingsprogramma De zevende dag op één. Oorspronkelijk was er nog een vierde spreker voorzien (Koen Devriendt), maar die kon helaas niet komen. Na afloop was er gelegenheid voor vragen uit het publiek.

De essentie van de genetica

Erg veel volk blijkt op zondagmorgen niet uit hun bed te komen voor wetenschap, want de zaal zat maar halfvol. Zij die dat wel hadden gedaan, werden beloond met drie boeiende uiteenzettingen, waar ze ongetwijfeld heel wat van hebben kunnen opsteken.

Gert Matthijs is moleculair geneticus en werkt op het Centrum Menselijke Erfelijkheid van het UZ Leuven. Hij legde de basisprincipes van de genetica uit: wat zijn genen, wat is een genoom, hoe gebeurt een genetisch onderzoek en wat zijn de mogelijkheden en beperkingen?

Pascal Borry, docent medische ethiek, spitste zich toe op maatschappelijke thema’s en ethische kwesties die met genetica te maken hebben.

Maarten Larmuseau, evolutionair geneticus, had het over forensische genetica en moleculaire archeologie, en toonde met kaarten aan hoe je historische migraties kunt linken aan genetische informatie.

Lieven Verstraete, Maarten Larmuseau, Gert Matthijs en Pascal Borry

Net zoals op de lezing van Jean-Jacques Cassiman vorige week werd duidelijk hoe snel alles binnen dit onderzoeksgebied evolueert, en het is bijzonder boeiend om dit alles een beetje te proberen opvolgen.

Uiteraard werden de presentaties opgeleukt met enkele cartoons.

Binnen dit project hebben studenten de voorbije weken enkele bezoekers van het cartoonfestival (waaronder ook schrijver dezes) een vragenlijst voorgeschoteld over wat ze denken over verschillende aspecten van de genetica. De eerste taartdiagrammen werden vanmorgen ook gepresenteerd, maar op de interpretatie van de antwoorden is het nog even wachten.

Gert Matthijs en Pascal Borry hebben in de aanloop tot het cartoonfestival samen een populair-wetenschappelijk boek over humane genetica geschreven, in begrijpelijke taal en bedoeld voor het grote publiek: Iedereen geniaal – Humane genetica in woorden & cartoons, uitgegeven bij Ballon Comics. Beslist de moeite waard voor wie meer over dit onderwerp wil weten.

cartoonfestival.knokke-heist.be/essentie
www.kuleuven.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten