Lucy is de nieuwe actiefilm van Luc Besson (van Le Grand Bleu en The Fifth Element), met Scarlett Johansson en Morgan Freeman in de hoofdrollen. Dat alleen al is voldoende reden om de film te gaan bekijken. Als je een fan bent van dit drietal, tenminste.
De film is gebaseerd op de mythe dat een mens slechts zowat 10% van zijn hersencapaciteit gebruikt, en laat zien wat er gebeurt bij een individu dat ineens ook die overige 90% weet te benutten. Ruikt naar sciencefiction, maar helaas, 0% science, 100% fiction.
Dat een mens slechts 10% van zijn brein gebruikt is inderdaad een fabeltje. Elk gebied, elke cel in ons brein heeft wel degelijk een functie. Vanuit evolutionair standpunt bekeken houdt zo’n bewering ook geen steek.
En dan nog: stel dat we inderdaad slechts 10% van onze capaciteiten zouden gebruiken, toegang tot die andere 90% zal er beslist niet toe leiden dat een mens dan ineens dingen kan doen die tegen de wetten van de fysica in gaan. Geloof dus niet dat zo iemand ineens voorwerpen door de lucht kan laten vliegen, haar tegenstanders op de grond kan laten neervallen alleen maar door er eens boos naar te kijken of andere hocus pocus kan uithalen. Allemaal larie en apekool. Een grotere hersencapaciteit zou eerder leiden tot een betere concentratie, verbeterde zintuiglijke waarneming, snellere reacties, betere oog-handcoördinatie, een beter geheugen, een verbetering van het redeneervermogen, etc., maar geen ‘controle over materie’ zoals in de film.
Maar als je dat alles even buiten beschouwing laat, dan is dit best een onderhoudende actiefilm, en dat zeg ik niet alleen omdat Johansson en Freeman toevallig twee van mijn favoriete filmspelers zijn. Er zit (jammer genoeg) wel behoorlijk veel geweld en bloed in de film. Dat wist ik op voorhand, want de trailer had dat al duidelijk gemaakt. In de rol van Lucy (on steroids) deed Johansson me soms wat denken aan Black Widow, het personage dat ze vertolkt in Marvels Avengers-reeks. En al die gesneuvelde Aziaten in maatpak riepen dan weer herinneringen op aan Kill Bill.
Het einde is wat povertjes, maar laat de weg open voor een vervolgfilm, dus wie weet krijgen we nog meer van dit.
Nog een weetje: zoals in de film al terloops wordt vermeld, was Lucy ook de naam van de ‘eerste vrouw’. Niet Eva dus. Lucy was de naam die gegeven werd aan een vrouwelijke australopithecus afarensis wiens gedeeltelijke skelet in 1974 in Ethiopië werd opgegraven. Deze Lucy leefde ongeveer 3,2 miljoen jaar geleden. De australopithecus afarensis werd daarmee de oudst bekende fossiele mensachtige die rechtop kon lopen. Dat laatste kan men onder andere afleiden uit de vorm van het bekken. De naam Lucy werd gekozen omdat de paleontologen die het skelet ontdekten, tijdens hun werkzaamheden herhaaldelijk en luid het nummer Lucy in the Sky with Diamonds van de Beatles draaiden. Gelukkig niet in de versie van Bill Shatner.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten