woensdag 18 maart 2009

SKEPP en Randi

Gisteren kwam SKEPP (de Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale) in het nieuws naar aanleiding van de uitreiking van twee jaarlijkse prijzen. De eerste prijs, de ‘Zesde Vijs’, gaat naar iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudowetenschap en het paranormale. Dit jaar was de prijs voor een journalist die een tv-documentaire gemaakt heeft over graancirkels in BelgiĆ«. Het programma laat zien dat die graancirkels gewoon mensenwerk zijn en absoluut niets te maken hebben met landing van buitenaardse ruimtetuigen of onbegrepen weerfenomenen.

De tweede prijs, de ‘Skeptische Put’ is een spotprijs en gaat naar iemand die het in het voorbije jaar wat te bont gemaakt heeft. De twijfelachtige eer ging deze keer naar de uitvinder van de E-Waves Phone Chip, die zogezegd de schadelijke gsm-straling moest tegengaan. Het ding werd een tijdje geleden door Omega Pharma op de markt gebracht maar enkele dagen later alweer uit de rekken gehaald omdat het bedrijf ondertussen, na heel wat kritiek van vooraanstaande wetenschappers, moest toegeven dat het ding absoluut niet het geclaimde effect had.

SKEPP wil het kritisch en skeptisch denken promoten en een tegengewicht bieden voor de vele pseudowetenschappelijke en paranormale nonsens waarmee we vandaag de dag bijna voortdurend bestookt worden. Veel te weinig mensen gebruiken hun gezond verstand en velen laten zich maar al te graag misleiden door zogenaamde waarzeggers, helderzienden, astrologen en andere kwakzalvers, die daar flink aan verdienen. Het is een heuse business geworden. Televisieprogramma’s als Het Zesde Zintuig (op VTM) of De nieuwe Uri Geller (op SBS6) zijn erg populair.

Ik vraag me af hoeveel van de kijkers eigenlijk zouden weten dat Uri Geller, die beweerde met de kracht van zijn gedachten lepeltjes te kunnen buigen, al meer dan 30 jaar geleden door James Randi ontmaskerd werd als een ordinaire bedrieger die gewoon wat goocheltrucs uithaalde. Ik weet dus niet of de 12-jarige Yelle Minne, die onlangs de titel van ‘nieuwe Uri Geller’ won, daar wel zo blij mee moet zijn... OK, Yelle weet beslist het publiek te entertainen, maar paranormaal begaafd? No way!

James Randi is zelf een uitstekend goochelaar en doorziet daardoor vrij snel de trucs waarvan bedriegers en fraudeurs zich bedienen. Hij werd de bezieler van de wereldwijde sceptische beweging, die langzaam maar zeker meer aanhangers wint.

www.skepp.be
www.skepsis.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten