maandag 22 juni 2015

Frozen Summer Fun

De muzikale Disney-animatiefilm Frozen, die een paar jaar geleden uitkwam, is nog altijd erg populair bij het grote publiek. Zo populair, dat Disneyland Parijs dit winterse gegeven gekozen heeft als thema voor de zomer. Sneeuw en ijs vallen op het eerste zicht moeilijk te rijmen met de zomer, ware het niet dat de populairste figuur uit de film een grappige sneeuwpop is die van de zomer droomt.

‘In Summer’ is een van vele de onvergetelijke liedjes uit de film. Olaf – zo heet de sneeuwpop – heeft nog nooit een zomer meegemaakt en droomt ervan hoe het zou zijn om op het strand onder een parasol te zitten.

Frozen Summer Fun

Ook het Disney-zandsculpturenfestival in Oostende staat dit jaar in het teken van Frozen Summer Fun. Net zoals vorig jaar zijn heel wat sculpturen gewijd aan Disney-films en Disneyland Parijs, maar geen enkele sculptuur is dezelfde als vorig jaar. En deze keer is een groot deel van de zandsculpturen gewijd aan figuren en taferelen uit Frozen. De Frozen-fans – of Disney-fans in het algemeen – zullen het in Oostende beslist naar hun zin hebben. Zelfs Star Wars, Indiana Jones en de helden van het Marvel Cinematic Universe zijn aanwezig.

Om deze vergankelijke kunst op het strand van Oostende te creëren, zijn 30 artiesten uit 12 landen enkele weken bezig geweest. Zowat 200 vrachtwagens zand (om en bij de 6000 ton) werd van honderden kilometers ver, uit Waals Brabant, aangevoerd. Het afgebakende stuk strand waar de sculpturen staan is zo’n 10.000 m² groot.

Frozen Summer Fun

Het zal je misschien verbazen dat er zand van elders aangevoerd moet worden om zandsculpturen op het strand te bouwen, maar de verklaring is simpel. Met zeezand lukt zoiets gewoon niet; er is rivierzand voor nodig. Als je beide soorten zand onder een microscoop bekijkt, zie je duidelijk het verschil. De korrels zeezand zijn zo goed als rond; rivierzand daarentegen bestaat uit hoekige korrels die zich daardoor veel beter laten stapelen. Probeer maar eens knikkers te stapelen, dat gaat niet. Met blokjes daarentegen lukt het prima. De sculpturen zijn bijzonder sterk en goed bestand tegen de weersinvloeden. Ze kunnen een zomers onweertje of een fikse regenbui best aan.

Wil je de zandsculpturen gaan bekijken en je laten onderdompelen in de wereld van Disney en Frozen, dan kun je nog tot en met 6 september terecht op het strand van Oostende.

Hieronder of op Google Photos vind je alvast een selectie van mijn foto’s.

www.zandsculpturen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten