vrijdag 30 januari 2015

Lichtfestival Gent 2015

Net als drie jaar geleden zijn we ook nu weer een avondje naar Gent getrokken voor het Lichtfestival. De vorige editie was een enorm succes, met als groot nadeel dat het bij momenten zó druk was dat het niet leuk meer was. En dan hadden we nog het geluk dat we een minder drukke dag uitgekozen hadden.

Dit jaar hebben de organisatoren geprobeerd om dergelijke toestanden te vermijden door een langer parcours uit te werken, waardoor het publiek meer verspreid is. En ja, donderdagavond bleek die aanpak in ieder geval te werken. We konden overal vlotjes door, maar voor de komende dagen wordt méér volk verwacht.

Lichtfestival Gent 2015

Net als vorige keer zijn we met de trein naar Gent gereisd, om parkeer- en fileproblemen te vermijden. We zijn maar meteen doorgereden naar Gent Dampoort, dat dichter bij het parcours ligt dan het Sint-Pietersstation. Het duurde niet lang of we kwamen een infostand tegen waar we een plannetje met informatie kregen. Het was de bedoeling dat iedereen de route in dezelfde richting zou volgen, maar wij besloten in omgekeerde richting te gaan omdat we voor sluitingstijd nog naar de Souplounge wilden. In tegenstelling tot vorige keer lag de Souplounge niet op het parcours, dus we moesten even een (klein) ommetje maken.

Het parcours in omgekeerde zin afleggen leverde overigens geen noemenswaardige problemen op, al merkten we wel dat we soms eens achterom moesten kijken om bepaalde effecten te zien.

Deze derde editie van het Lichtfestival is beslist weer de moeite waard. Het is zeker geen kopie van de vorige editie. Er zijn onder andere weer erg fraaie projecties op gebouwen, interactieve opstellingen, en allerlei andere lichtkunstwerken. Op de website van het festival (www.lichtfestivalgent.be) vind je een plannetje met het parcours en een overzicht van alles wat er te zien en te beleven valt.

Er valt ook iets bij te leren over licht, in het UFO (Universiteitsforum) bijvoorbeeld. Daar lieten we ons fotograferen met een infraroodcamera, woonde ik een korte (licht verteerbare) lezing bij en wurmde Annelies zich met succes doorheen een doolhof van laserstralen.

www.lichtfestivalgent.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten