zaterdag 7 februari 2015

The Theory of Everything

Amper een week na The Imitation Game, een biografische film over Alan Turing, kwam een andere biopic in de Belgische bioscoopzalen: The Theory of Everything, over levende legende Stephen Hawking. De film werd enkele weken geleden al gereleaset, maar ik heb nu pas de tijd gevonden om er iets over te schrijven.

Eddie Redmayne met Stephen Hawking

In tegenstelling tot wat de titel misschien zou kunnen laten vermoeden, gaat deze film niet zozeer over de ideeën en wetenschappelijke theorieën van Hawking – hoewel ze natuurlijk wel aan bod komen – maar vooral over het leven van Jane en Stephen Hawking en hoe beiden omgaan met de ziekte die Hawking de laatste vijftig jaar aan een rolstoel heeft gekluisterd: ALS (amyotrofe laterale sclerose).

ALS kwam vorig jaar nog uitgebreid onder de aandacht door de ALS Ice Bucket Challenge. Het is een neurologische aandoening waarbij krachtsverlies en verlamming optreedt. Hawking was 21 toen hij in 1963 te horen kreeg dat hij aan ALS leed en nog maar twee jaar te leven had, maar gelukkig bleek die prognose te pessimistisch. Vandaag is Hawking nog steeds in leven.

Vorige maand vierde hij zijn 73e verjaardag en hij heeft een aantal fenomenale intellectuele prestaties op zijn naam staan. Ondanks zijn ernstige handicap heeft hij steeds zijn gevoel voor humor behouden. Hij vertolkte een aantal gastrollen in populaire tv-series, o.a. in Star Trek: The Next Generation, The Simpsons en The Big Bang Theory. Daarnaast is hij vaak te zien op tv op populair-wetenschappelijke zenders als Discovery Channel, Discovery Science en National Geographic Channel.

Van 1980 tot 2009 was Hawking Lucasian professor in de wiskunde aan de universiteit van Cambridge, waarmee hij dezelfde leerstoel bekleedde die Isaac Newton ooit had. Het is een van de meest prestigieuze academische posities ter wereld.

The Theory of Everything

In 2004 zond de BBC al een tv-film uit over het leven van Hawking. In die versie werd ’s werelds beroemdste nog levende wetenschapper vertolkt door Benedict Cumberbatch, de acteur die Turing gestalte gaf in The Imitation Game.

In The Theory of Everything is het acteur Eddie Redmayne die Hawking op sublieme wijze gestalte geeft, een rol waarvoor Redmayne alvast een oscarnominatie in de wacht sleepte. We moeten nog tot 23 februari wachten om te weten of hij die ook kan verzilveren – vergulden, eigenlijk. Ook Felicity Jones, die Hawkings eerste echtgenote Jane vertolkt, is genomineerd voor een Oscar. De film kreeg ook nog tal van andere nominaties en heeft twee Golden Globes gewonnen (voor beste drama-acteur, Redmayne, en voor beste originele muziek, Jóhann Jóhannsson).

Deze film is een absolute aanrader, niet enkel voor wiskunde-, fysica- of cosmologienerds, maar voor ieder die een goed drama weet te appreciëren.

www.thetheoryofeverythingmovie.co.uk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten