donderdag 26 maart 2015

TED

Twee weken geleden ben ik naar mijn eerste TED-event geweest. Je hebt vast nog wel van TED gehoord. Neen, ik bedoel natuurlijk niet de vulgaire teddybeer uit de gelijknamige komedie van Seth MacFarlane, maar de TED-lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen, vaak door bevlogen sprekers, die je vindt op YouTube en op www.ted.com. De TED van Technology, Entertainment, Design. De TED van Ideas worth spreading.

TEDx Ghent

Zowat overal ter wereld worden TED-events georganiseerd, ook in onze contreien. Onlangs nog op 12 maart in Gent. De plaatselijke organisatoren, TEDx Ghent en Het Denkgelag, hadden vier sprekers uitgenodigd rond het thema Reasonable Doubt – Can we really trust our brain?

Op de gastenlijst stonden Pieter Buteneers, Carolyn Declerck, Hugo Mercier en Michael Shermer. Die laatste naam had mijn aandacht getrokken, en Shermer is de hoofdreden waarom ik die avond naar Gent ben gegaan. Ik ken Michael Shermer als stichter van de Skeptics Society en hoofdredacteur van Skeptic Magazine, van zijn boek Why People Believe Weird Things en natuurlijk van zijn verschijningen in populair-wetenschappelijke documentaires op Discovery Channel. Hij kwam in Gent ook zijn nieuwste boek voorstellen, The Moral Arc.

Maar ook de andere sprekers waren stuk voor stuk interessant. Vooral van Hugo Mercier heb ik veel bijgeleerd. Met een goed geplaatst voorbeeld toonde hij aan dat wat onze intuïtie ons vertelt lang niet altijd overeenstemt met de werkelijkheid.

Na de vier lezingen was er een pauze. Daarna gingen de vier gasten met elkaar in debat en beantwoordden ze vragen van het publiek.

Ik houd de kalender van TEDx Ghent in ieder geval in het oog, want dit smaakt duidelijk naar meer.

www.denkgelag.be
www.ted.com
www.tedxghent.be
www.youtube.com/ted

Geen opmerkingen:

Een reactie posten