vrijdag 30 januari 2015

Een passie voor wetenschap en rede

Op 26 januari ben ik naar Antwerpen gereden voor A Passion for Science and Reason, een gespreksavond met Richard Dawkins en Lawrence Krauss in een uitverkochte stadsschouwburg. Het evenement was een initiatief van Het Denkgelag, een non-profitorganisatie ter bevordering van kritisch denken, die vermaarde sprekers uitnodigt om in het publiek te discussiëren over wetenschap en rede.

Richard Dawkins is een van de meest vooraanstaande evolutiebiologen ter wereld, en met zijn boeken als The Selfish Gene en The Greatest Show On Earth een van de prominentste wetenschapspopularisatoren. Daarnaast is hij ook de meest befaamde atheïst ter wereld. Lawrence Krauss is een beroemd astrofysicus en kosmoloog en ook hij heeft er een talent voor om wetenschap uitstekend in bevattelijke taal te kunnen uitleggen. Ik heb hem jaren geleden al leren kennen als schrijver van The Physics of Star Trek, en in zijn recentere bestseller A Universe From Nothing probeert hij aan te tonen hoe ons universum – contra-intuïtief – toch ontstaan kan zijn uit het niets zonder de natuurwetten te overtreden.

Richard Dawkins, Lawrence Krauss en Julia Galef (foto: Dries Van Giel)Richard Dawkins, Lawrence Krauss en Julia Galef (foto: Dries Van Giel)

Enige tijd geleden is er een documentaire gemaakt, The Unbelievers, waarin het tweetal gevolgd wordt terwijl ze de wereld rondtrekken om overal te gaan spreken. Vóór de gespreksavond was er in Antwerpen een screening van The Unbelievers, gevolgd door een signeersessie.

Ik ben dus wat vroeger gestopt met werken om op tijd in Antwerpen te zijn voor de screening. Na de film heb ik ter plaatse een boek van Dawkins gekocht en het door de auteur laten signeren. Daarvoor moest ik natuurlijk wel even aanschuiven, want de vraag naar autogrammen bleek groot. Een gesigneerd boek van Krauss had ik al van een vorig Denkgelag-evenement. Toen debatteerde Lawrence Krauss samen met wetenschapsfilosofen Daniel Dennett en Massimo Pigliucci in Gent.

De gasten – die voor de grote meerderheid van het publiek eigenlijk geen inleiding behoefden – werden op een grappige manier geïntroduceerd door über-nerd Lieven Scheire (gekend van Nerdland).

De avond was bijzonder gevarieerd en interessant, en werd gemodereerd door Julia Galef, een Amerikaanse journaliste en sceptica. Toen beide heren het podium opkwamen, bleek Krauss het jongste nummer van Charlie Hebdo bij te hebben (dat ondertussen een oplage van 7 miljoen heeft bereikt!) en uiteraard was religieus fundamentalisme een van de gespreksthema’s. Net zoals bij het vorige Denkgelag-event werd de gespreksavond op video vastgelegd. Over enige tijd verschijnt het ongetwijfeld op het YouTube-kanaal van de organisatoren.

De organisatie van de avond, door een groep enthousiaste vrijwilligers, was vlekkeloos. Ik kijk al uit naar het volgende Denkgelag-event. Dat komt er aan in maart, in samenwerking met TEDxGhent.

www.denkgelag.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten