zondag 18 januari 2015

The Imitation Game

The Imitation Game

Een van de grote kanshebbers voor de Oscars – met acht nominaties – is wellicht The Imitation Game, een biografische film over een van mijn idolen: Alan Turing.

Alan Turing is een van de grondleggers van de computer. In de Tweede Wereldoorlog slaagde hij erin in het grootste geheim een machine te ontwerpen waarmee hij de Duitse Enigma-code kon kraken. In computermiddens is ook de turingtest natuurlijk een begrip.

Het feit dat de film gaat over het kraken van de Enigma-code, een intellectuele prestatie van ongekende proporties, was voor mij als computergeek al voldoende reden om The Imitation Game te gaan bekijken. Maar een bijkomende motivatie was de cast: de hoofdrol wordt immers vertolkt door Benedict Cumberbatch, een acteur die ik heb leren appreciëren als Sherlock Holmes in de BBC-tv-serie Sherlock en als Khan in Star Trek Into Darkness.

The Imitation GameCumberbatch krijgt voor deze rol een Oscarnominatie voor beste acteur. De cast wordt aangevuld door Keira Knightley, eveneens genomineerd (beste actrice in een bijrol) en Charles Dance. Die laatste kennen we natuurlijk van Game of Thrones, waarin hij Tywin Lannister vertolkt.

Cumberbatch heeft overigens nóg een van mijn grote helden gestalte gegeven. In 2004 was hij Stephen Hawking in het BBC-drama Hawking.

En dat brengt me bij een andere filmbiografie, die volgende week in de Belgische zalen komt: The Theory of Everything, over het leven en het werk van Stephen Hawking, ook al goed voor vijf Oscarnominaties.

Historici zijn het er algemeen over eens dat het kraken van Enigma de Tweede Wereldoorlog met zowat twee jaar heeft verkort en op die manier heel wat mensenlevens heeft gered.

Jammer genoeg is het voor Turing zelf niet zo goed afgelopen. In 1952 werd hij gearresteerd en veroordeeld voor homoseksuele handelingen, wat in die tijd in Engeland strafbaar was. Hij werd voor de keuze gesteld: gevangenisstraf of hormoontherapie. Hij koos voor dat laatste en pleegde in 1954 zelfmoord, twee weken voor zijn 42e verjaardag. Een bijzonder tragisch einde voor iemand aan wie zo veel mensen zo veel te danken hebben, wellicht zonder het zelf te beseffen.

In september 2009 bood de Britse premier Turing namens de regering postuum zijn excuses aan, en in 2013 verleende de Britse koningin hem gratie.

theimitationgamemovie.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten