maandag 19 augustus 2019

Vijftig jaar maanlanding

In een eerder artikel had ik het onlangs al over de vijftigste verjaardag van de maanlanding in 1969. Ook de Vlaamse Volkssterrenwachten besteden deze zomer uiteraard heel veel aandacht aan de Maan.

Zo kun je tijdens de zomermaanden in Cozmix, het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek, de tijdelijke tentoonstelling Vijftig jaar maanlanding bezoeken. Je kunt je bezoek combineren met de fulldomevoorstelling 50 jaar Apollo (Capcom Go! The Apollo Story) in het planetarium. De voorstelling in het planetarium blijft ook na de zomer nog te zien. Raadpleeg het programma op de Cozmix-website voor datums en tijden.

In de tentoonstelling zijn historische foto’s, krantenknipsels, video- en audiofragmenten te zien en te horen, alsook allerlei bijkomende informatie over de Maan. Uiteraard zijn er ook modellen te zien van de majestueuze Saturnus V-raket en de maanlander (waaronder ook de allernieuwste Lego Creator-set, die nog op mijn verlanglijstje staat).

Eigenlijk is het een verbazingwekkend verhaal. Aan het begin van de jaren zestig stond de ruimtevaart nog in zijn kinderschoenen, wat zeg ik, in zijn babyschoentjes. Aan het eind van het decennium liepen er mensen op de Maan! In minder dan tien jaar tijd ging men van enkele voorzichtige eerste stapjes tot een van de grootste verwezenlijkingen van het menselijk vernuft ooit.

Ik zou de tentoonstelling als een absolute aanrader willen omschrijven, maar ik ben als ruimtevaartfanaat natuurlijk een klein beetje bevooroordeeld. Maar een bezoek is ongetwijfeld de moeite waard voor iedereen die ook maar een klein betje interesse heeft voor ruimtevaart en geschiedenis!

cozmix.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten