maandag 29 juli 2019

Rommelgem – Enigma

Rommelgem is een nieuwe Robbedoes-spin-off waarin alles draait om de jonge jaren van de graaf van Rommelgem. In zijn eerste avontuur, Enigma, wordt hij door een kennis uit Londen gecontacteerd om mee te werken aan het decoderen van Duitse radioboodschappen, terwijl de Duitse bezetter Rommelgem is binnengevallen en zijn kasteel heeft opgevorderd. Wie een klein beetje geschiedenis kent, weet dat het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruik maakte van de Enigma, een ingenieus toestel waarmee alle radioberichten werden versleuteld. Elke dag veranderde de encryptiesleutel, waardoor het voor de geallieerden onmogelijk was om er wijs uit te geraken.

Rommelgem – Enigma
Maar die geallieerden bleven natuurlijk niet bij de pakken zitten. In Bletchley Park, bij Londen, hadden ze een aantal knappe koppen bijeengebracht om de puzzel op te lossen. Uiteindelijk was het Alan Turing, de ‘vader van de computer’, die een machine ontwierp waarmee de code gekraakt en de Enigma-boodschappen ontcijferd konden worden. In 2014 werd het verhaal van Turing op meesterlijke wijze verfilmd in The Imitation Game, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol.

In de strip wordt het hele verhaal (sterk gecomprimeerd) uit de doeken gedaan en is Turing slechts een nevenpersonage, maar naast Turing maken we ook kennis met een paar andere historische figuren: Winston Churchill en Ian Fleming, de geestelijke vader van James Bond. Alan Turing, die in 1954 zelfmoord pleegde, kwam onlangs nog in het nieuws. De Bank of England zal in 2021 een nieuw biljet van 50 Pond in omloop brengen met Turings beeltenis.

Dit eerste verhaal van Rommelgem mikt toch op een iets ander doelpubliek dan Robbedoes. Waar de moeder-reeks uit eerder luchtige en vrij simpele verhalen bestaat, is Enigma bijna cerebraal. Aangezien ik een computerfanaat ben, is Turing natuurlijk een van mijn grote helden, was ik al bekend met het Bletchley Park-verhaal en heb ik dus bijzonder van Enigma genoten. Maar voor de gemiddelde Robbedoes-lezer is de hele, misschien wat te lange, uitleg over hoe encryptie precies werkt en hoe de Enigma-machine in elkaar zit, mogelijks wat te veel.

Alan Turing op het nieuwe Britse bankbiljet

Hoe dan ook, als het van mij afhangt, mogen er méér Rommelgem-avonturen komen. Met 64 pagina’s is dit eerste album omvangrijker dan een Robbedoes-strip. De tekenstijl vind ik erg geslaagd. De (oorspronkelijk Franstalige) teksten zijn van BéKa (pseudoniem voor het schrijversduo Bertrand Escaich en Caroline Roque), de tekeningen van David Etien.

Hieronder alvast de trailer voor de Franstalige versie van het album:

youtu.be/GPRyAYKKY0g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten