woensdag 1 mei 2019

Steamboat Willie

In 1928 bracht Walt Disney een korte animatiefilm uit die we gerust historisch mogen noemen. Steamboat Willie is de eerste volledig gesynchroniseerde Disney-cartoon met geluid, in die tijd iets heel speciaals. Het zwart-witfilmpje is meteen ook het allereerste optreden van Mickey en Minnie Mouse. Iedere Disney-fan kent de beelden wel, van een vrolijk fluitende Mickey die aan het stuurwiel van een rivierstoomboot staat.

Steamboat Willie

Ter gelegenheid van de 90e verjaardag van deze kortfilm én van het debuut van Mickey Mouse heeft Lego op 1 april van dit jaar een exclusieve, gelimiteerde set uitgebracht met de stoomboot en twee figuurtjes: Mickey en Minnie. Net als het filmpje is ook deze set in zwart-wit en bestaat hij alleen maar uit zwarte, witte en grijze blokjes (met enkele leuke, zilverkleurige details). Aan de buitenkant, tenminste. Binnenin zit een heel mechaniek verscholen om bepaalde onderdelen te laten bewegen. Voor dat mechaniek, dat onzichtbaar blijft wanneer de stoomboot eenmaal volledig gebouwd is, zijn gekleurde bouwstenen gebruikt. Dat helpt om er tijdens het bouwen wijs uit te geraken.

Steamboat Willie

We wilden deze set maar al te graag hebben. Tijdens ons jongste bezoekje aan de Lego Store in Disneyland Parijs konden we niet langer aan de verleiding weerstaan. De set beschikt over een aantal leuke extra’s, zoals een werkende kraan op het dek, waarmee een aardappelkrat aan boord kan worden gehesen, stoompijpen die op en neer bewegen (net zoals in de animatiefilm) en schoepenraderen die draaien wanneer de boot wordt voortgeduwd. Hij rijdt op wielen die zo goed als onzichtbaar blijven. Via het mechaniek binnenin wordt de draaibeweging van de wielen overgebracht op de schoepenraderen én omgezet in een op-en-neerbeweging van de stoompijpen.

Steamboat Willie filmposter
Als je het filmpje nog eens goed bekijkt – het is makkelijk te vinden op YouTube en je vindt het onderaan dit artikel – zul je merken dat de makers van de Lego-set heel wat details uit de cartoon in de set gestopt hebben waardoor je de set ongetwijfeld nog meer zult kunnen appreciëren, zoals de reddingsboeien in de stuurcabine, de pannenset aan de muur, de scheepsbel, de papegaai, een emmer en een hamer, Minnies hoedje, haar gitaar en de muziekpartituur van de Amerikaanse folksong Turkey in the Straw (geïllustreerd met de geit uit het filmpje).

Disney en Lego werken al geruime tijd samen. In Walt Disney World kun je een bezoek brengen aan het Lego Imagination Center, met grote Lego-creaties in open lucht, waaronder een iconische zeeslang. Daarnaast is Lego een hele tijd geleden al begonnen met het uitbrengen van Star Wars-, Disney- en zelfs Marvel-sets. Zoals je wellicht weet, vallen ook Star Wars en Marvel onder de Disney-vlag. Vooral de Star Wars-Lego-sets zijn ontzettend populair. Bijzonder tot de verbeelding sprekend, maar wegens de hoge prijs wellicht onbereikbaar voor velen, is de grote Ultimate Collectors Series Millennium Falcon-set die in de Lego Store te zien is en die uit maar liefst 7500 bouwsteentjes bestaat.

Enkele weken geleden nog bezocht ik op FACTS een korte workshop, geleid door enkele ontwerpers van de Lego-Star Wars-sets. Niet dat ik een verzamelaar van die dingen ben, maar het onderwerp interesseert me wel. Ik ben natuurlijk een Star Wars-fan, en als kind heb ik ontelbare uren met Lego gebouwd en gespeeld. Ik heb heel leuke herinneringen aan die tijd. Wellicht kan ik met onze nieuwe Steamboat Willie-set mijn oude hobby nieuw leven inblazen.

Steamboat Willie

Sedert mijn kindertijd is Lego erg geëvolueerd en zijn er heel wat nieuwe, boeiende mogelijkheden bijgekomen die ongetwijfeld ook heel wat volwassenen kunnen bekoren. Want – en dat heb ik tijdens het bouwen van onze Steamboat Willie-set nog maar eens ondervonden – Lego is méér dan speelgoed. Het bouwen met Lego stimuleert het ruimtelijk, logisch en wiskundig denken, en draagt bij sets als Steamboat Willie, die Lego Technic-elementen bevatten (zoals tandwielen, assen en hefbomen), ook nog eens bij tot inzicht in de werking van mechanieken. Andere Lego-sets bevatten elektromotoren, sensoren en microprocessoren die door middel van software aangestuurd kunnen worden. Lego is duidelijk meegeëvolueerd met zijn tijd en is uitgegroeid van een eenvoudig maar geniaal basisconcept tot een hedendaags product met ongekende en bijzonder aantrekkelijke mogelijkheden. Ja, na al die jaren ben ik nog steeds een groot fan!

Deze Steamboat Willie is een zogenaamde Lego Ideas-set. Lego Ideas is een project waarbij gebruikers zoals u en ik hun eigen ideetjes voor nieuwe Lego-sets naar voor kunnen schuiven. Het oorspronkelijke idee voor Steamboat Willie was heel wat bescheidener en eenvoudiger (156 bouwstenen) dan wat de uiteindelijke set is geworden (750 bouwstenen!), en werd ingestuurd door de Hongaarse Lego-fan Máté Szabó. De link naar zijn Instagram-kanaal, met daarop heel wat foto’s van zijn Lego-creaties, vind je onderaan dit artikel.

youtu.be/BBgghnQF6E4
www.disneylandparis.com/nl-nl/winkels/disney-village/the-lego-store
www.imdb.com/title/tt0019422
www.instagram.com/szabolego
www.lego.com/nl-be/themes/lego-ideas/products/steamboat-willie-21317
ideas.lego.com/projects/5b64baab-0c5d-40c5-be8e-32dbf8604733

Geen opmerkingen:

Een reactie posten