vrijdag 3 mei 2019

Avengers: Endgame (spoiler-free)

Zelfs als je geen Marvel-fan bent, kon je er de voorbije weken niet aan ontsnappen. Avengers: Endgame was een item in zowat alle tv-journaals van 24 april, de dag dat de film wereldwijd in première ging. Fans hebben er een jaar lang halsreikend naar uitgekeken, want Endgame was het vervolg op Avengers: Infinity War, het grote filmsucces van vorig jaar dat met zijn verrassende open einde bezoekers met verstomming achterliet.

Avengers: Endgame

Infinity War brak al een aantal records, maar die werden allemaal moeiteloos verpulverd door Endgame. Deze film is waanzinnig succesvol. Tijdens het openingsweekend alleen al bracht Avengers: Endgame meer dan een miljard dollar op, bijna het dubbele van zijn voorganger.

Deze 22e film in de reeks superheldenfilms die in 2008 begon met Iron Man is het zoveelste opeenvolgende Marvel-succes. De films worden aangeduid met de overkoepelende noemer Marvel Cinematic Universe (MCU) en zijn gebaseerd op personages uit de publicaties van Marvel Comics. Comics zijn Amerikaanse stripverhalen, die doorgaans om superhelden draaien. Bij ons waren Amerikaanse comics tot pakweg een jaar of tien geleden alleen populair bij de echte verzamelaars, maar nu de superhelden via de bioscoopsuccessen de weg naar het grote publiek gevonden hebben, raken ze ook bij ons meer en meer in trek.

Avengers: Endgame
Superhelden bestaan al langer, en van de meest bekende, zoals Batman of Superman, hadden we natuurlijk allemaal al wel eens gehoord. Maar Batman en Superman komen niet uit de Marvel-stal. Neen, deze helden komen van Marvels grootste concurrent, DC Comics. In het kielzog van het enorme succes van de Marvel-verfilmingen werden ook een aantal films rond DC-personages gemaakt: nog meer Batman en Superman-films, maar ook Wonder Woman en recentelijk Aquaman. DC kan echter het wereldwijde succes van Marvel in de verste verte niet evenaren.

Bij het grote publiek haalt Marvel duidelijk de overhand qua succes, maar wanneer échte comic-fans elkaar voor het eerst ontmoeten, stellen ze elkaar nog steeds de vraag: ‘Marvel of DC?’, en de meningen zijn verdeeld. Zelf ben ik meer een Marvel-fan, en zeker qua bioscoopreleases vind ik de Marvel-verfilmingen over het algemeen stukken beter dan de DC-films. Met uitzondering van Wonder Woman, die ik wel bijzonder geslaagd vond. Zowel Marvel als DC maken ook tv-series gebaseerd op hun personages, en op tv kijk ik graag naar DC-series (Smallville, Gotham, Black Lightning, en de series van het Arrowverse: Arrow, The Flash, Supergirl en Legends of Tomorrow).

Maar nu terug naar Avengers: Endgame. Als je maar een occasionele bioscoopbezoeker bent, moet je eigenlijk niet naar deze film gaan kijken, tenzij je het niet erg vindt dat je het verhaal niet goed kunt volgen. Zoals gezegd is Endgame immers een direct vervolg op Infinity War. Bovendien komen in beide films zo goed als alle hoofd- en nevenpersonages uit de eerdere films van het MCU voor, en het helpt een heel stuk als je van al die personages hun achtergrond kent. Met andere woorden: eigenlijk moet je liefst ook alle eerdere MCU-films gezien hebben alvorens je Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame bekijkt.

De cast van Endgame is indrukwekkend en omvat maar liefst 19 acteurs en actrices met een of meer Oscarnominaties op hun naam, onder wie 8 Oscarwinnaars.

Avengers: Endgame mag dan wel het sluitstuk van een hele reeks films zijn, dat betekent niet dat het nu afgelopen zou zijn met het MCU. In tegendeel. Marvel heeft nog steeds meer dan voldoende inspiratie voor nieuwe films. Dit jaar nog krijgen we Spider-Man: Far From Home, waarin Spider-Man door Europa reist. Er staat een derde Guardians of the Galaxy-film op stapel, en er zijn al vervolgen gepland op Doctor Strange, Black Panther, Ant-Man and the Wasp en Captain Marvel, om er maar enkele te noemen. Ook Black Widow zal eindelijk een eigen film krijgen, en er komen ook films rond nieuwe personages. De groeiende schare liefhebbers van superheldenfilms staan dus nog mooie tijden te wachten.

https://nl.disney.be/films/avengers-endgame
www.imdb.com/title/tt4154796

Geen opmerkingen:

Een reactie posten