donderdag 9 juli 2015

Terminator Genisys

Terminator GenisysHet lijkt wel retro-tijd in de bios. Vorige maand nog was er de reprise van de 33 jaar oude cultfilm Blade Runner, vervolgens 22 jaar na het origineel een nieuwe Jurassic Park-film, en nu, 31 jaar na de eerste Terminator een nieuwe Terminator-prent. Met Arnold Schwarzenegger nog wel!

Jurassic World en Terminator Genisys hebben een paar dingen gemeen: toen de eerste films uit beide franchises uitkwamen, waren ze meteen een hit; de sequels waren niet zo goed als de originelen, maar de vervolgen die dit jaar uitkwamen vond ik in beide gevallen subliem. Niet iedereen deelt weliswaar deze mening, maar wat mij betreft zijn de jongste telgen van de twee reeksen meer dan waardige opvolgers.

Een aantal scènes aan het begin van Terminator Genisys gaan terug op de originele The Terminator uit 1984, waarin Arnold Schwarzenegger de rol vervult van een cyborg die terug in de tijd is gestuurd om Sarah Connor (Linda Hamilton) te vermoorden.

In Genisys zien we eindelijk hoe deze Terminator vanuit de toekomst naar het verleden wordt gestuurd. Heel knap is dat we daarbij oudere en jongere versies van Arnold Schwarzenegger te zien krijgen. Voor een goed begrip: de Terminator is geen robot, het is een cyborg. Een cyborg is een combinatie van mens en machine. Komt goed uit, want op die manier komen ze ermee weg dat de Terminator, net als de acteur (Schwarzenegger) er nu een stuk ouder uitziet dan in 1984.

In de film zien we scènes die zich afspelen in 1982 en in 2017, met een jongere en een oudere Arnold Schwarzenegger. In 1982 zien we overigens twee versies van de Terminator: de jonge versie die we kennen uit de originele film, en een iets oudere versie die naar 1970 was teruggestuurd en sinds dan in deze tijdlijn is gebleven. (Ja, verhalen met tijdreizen kunnen soms een beetje ingewikkeld zijn, maar ik zal geen poging wagen om hier de hele plot uit de doeken te doen.)

Wanneer een film zich over een grote tijdspanne afspeelt, gebruikt men vaak jongere acteurs die men er dan door middel van make-up ouder laat uitzien. Het omgekeerde ligt immers niet zo voor de hand. Tegenwoordig kan het wel, maar dan door gebruik te maken van CGI in plaats van make-up. Dat hebben de makers van Genisys op een schitterende manier gedaan. Ook in Tron: Legacy werd al van deze techniek gebruik gemaakt om een jongere versie van Jeff Bridges te creëren.

Naast de te verwachten clichés en catchphrases – Come with me if you want to live en I’ll be back – bevat Terminator Genisys knappe actiescènes en visual effects, een paar plot twists en enkele momenten waarbij de fans van het genre zich helemaal kunnen uitleven. Zo was ik aangenaam verrast toen ik merkte dat er nóg een tijdreiziger in de film zat die ik niet meteen had verwacht: Doctor Who-acteur Matt Smith, in een niet onbelangrijke rol!

De grote lijnen van het Terminator-verhaal zijn genoegzaam bekend: in de toekomst keert een kunstmatige intelligentie, Skynet genaamd (niet te verwarren met de Belgische internetprovider die tegenwoordig Proximus heet), zich tegen de mensheid en wordt de wereld gecontroleerd door robots. Een klassiek sciencefictionthema. In Terminator Genisys zijn we in 2017 getuige van het ontstaan van Genisys, de voorloper van Skynet.

Mooi is dat het ontstaan van Genisys/Skynet gelinkt wordt aan wat we op dit eigenste moment in onze samenleving zien: zowat iedereen is tegenwoordig online, iedereen is via sociale en andere netwerken met elkaar verbonden en ons hele leven staat in de cloud. Ik ga ervan uit dat ze dat in 1984 toch niet hadden kunnen voorzien...

Wat mij betreft is Terminator Genisys de beste Terminator-film sedert The Terminator. Wat zeg ik? Misschien wel de beste Terminator-film ooit. Het verbaast me dan ook dat Genisys zo veel negatieve reviews heeft gekregen. Op IMdB krijgt de film nog een tamelijk goede score van 7.1/10, maar op Rotten Tomatoes staat de tomatometer op een schamele 26% met een score van 4.6/10 en op Metacritic haalt de film een metascore van amper 38/100. Dit bewijst nog eens wat ik al langer weet: dat je niet te veel belang moet hechten aan het oordeel van de filmcritici. Terminator Genisys is gewoon een goed gemaakte scifi-actiefilm die de fans van het genre zeker niet zal teleurstellen.

Ik kijk dus al met spanning uit naar de volgende delen, die in 2017 en 2018 zullen uitkomen.

www.terminatormovie.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten