Vandaag, 31 juli 2015, is er weer een blauwe maan. Je hebt vast al wel eens gehoord van een ‘blauwe maandag’. Maar weet je ook waar die uitdrukking vandaan komt?
Om te beginnen valt een blauwe maandag niet altijd op een maandag. Het kan immers net zo goed een dinsdag, een woensdag of gelijk welke andere dag van de week zijn. Je moet het immers lezen als ‘blauwe maan’-dag: een dag met een blauwe maan.
Maar waar slaat dat nu op, blauwe maan? De maan ziet er immers nogal grijs uit. Er zijn wel wat subtiele kleurschakeringen, maar je moet al behoorlijk kleurenblind zijn om te beweren dat de maan blauw is.
Eigenlijk heeft het ‘blauw’ helemaal niets te maken met de kleur van de maan. De Engelse term ‘blue’ zou komen van ‘to belew’. Omdat de etymologie van ‘blue moon’ stof is voor een artikel op zich, zal ik er hier verder niet over uitweiden.
Maar wat is dat nu, zo’n blauwe maan? Het is een fenomeen waarbij in één maand twee keer een volle maan te zien is. Die tweede volle maan wordt dan een ‘blauwe maan’ genoemd. Het komt per twee à drie jaar één keer voor, wat je dus als eerder zeldzaam zou kunnen omschrijven. Vandaar de Engelse uitdrukking ‘once in a blue moon’ voor dingen die slechts zelden gebeuren.
Astronomisch gezien is zo’n blauwe maan eigenlijk niets speciaals. Er wordt enkel aandacht aan het fenomeen besteed omwille van een toevalligheid met onze kalender, niet omdat er iets met de maan zelf aan de hand is.
Maar dat zal mij natuurlijk niet tegenhouden om vanavond naar de maan te kijken. Als er geen wolken voor zitten, tenminste…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten