woensdag 19 maart 2014

Veronica Mars

Een aantal jaar geleden was Veronica Mars op tv, een mysterie/dramaserie die voornamelijk op jongvolwassenen was gericht, maar toch ook een volwassen publiek kon bekoren. Het hoofdpersonage, vertolkt door Kristen Bell, is een studente aan een Amerikaanse High School in het fictieve stadje Neptune. In haar vrije tijd helpt de bijzonder clevere Veronica haar vader bij zijn werk als privédetective, en ze gaat ook geregeld op eigen houtje allerlei mysteries oplossen.

Ik was een groot fan van de serie en vond het dus erg jammer dat de reeks al na drie seizoenen ophield te bestaan. Ondanks mijn leeftijd ben ik nog jong van geest en kan ik me dus goed in de leefwereld van jongeren inleven. Ik houd van het mysterie/detectivegenre en het hoofdpersonage was eigenlijk ook wel een beetje een geek, zodat ik me bijzonder goed met haar kon identificeren.

Maar niet getreurd, na de tv-serie is er nu immers Veronica Mars, de film! Deze film is vorige week in de States in première gegaan. Een releasedatum voor België of Nederland is helaas nog niet bekend, maar de film kan bij ons gelukkig wel al bekeken worden via iTunes. Op IMDb (de Internet Movie Database) krijgt Veronica Mars alvast een bijzonder hoge score van 7.9 en de meeste reviews zijn erg lovend. De film speelt zich af tien jaar na het einde van de tv-reeks, en heel wat acteurs en actrices hernemen hun rollen.

Veronica Mars

Het bijzondere aan de film is de manier waarop hij uiteindelijk tot stand is gekomen. Al meteen na het stopzetten van de tv-reeks schreef Rob Thomas (de bedenker, scenarist en executive producer van de serie) het script voor een film, maar filmmaatschappij Warner Bros. wou het project niet financieren. In maart 2013 startte Thomas dan maar samen met hoofdrolspeelster Kristen Bell een campagne om geld in te zamelen via Kickstarter.

Kickstarter is een zogenaamd crowdfunding-platform: hier worden allerlei projecten voorgesteld die financiering zoeken bij het grote publiek. Het bleken vooral de vele fans die bereid waren om geld te investeren om de Veronica Mars-film te verwezenlijken. Het oorspronkelijke doel was om op die manier 2 miljoen dollar binnen te halen, maar de massale respons oversteeg de verwachtingen: er werd uiteindelijk binnen de vooropgestelde periode van een maand meer dan 5,7 miljoen dollar bijeengebracht.

Het project brak daarmee alle Kickstarter-records: op de eerste dag was het al meteen het snelste project om de grens van 1 miljoen opgehaald kapitaal te overschrijden, en kort daarna werd in recordtijd ook de kaap van de 2 miljoen gehaald. Het werd het grootste succesvolle filmproject op Kickstarter ooit, met een recordaantal investeerders (meer dan 90.000 ‘backers’) en een recordbedrag.

Toen kon Warner Bros. natuurlijk niet anders dan het licht op groen zetten voor de distributie. Zo zie je maar dat een groep gedreven fans best op kan tegen een grote filmmaatschappij. Wat misschien toch weer een sprankeltje hoop brengt voor andere stopgezette franchises met een grote schare fans, zoals Firefly bijvoorbeeld, wie weet?

itunes.apple.com/us/movie/veronica-mars/id814627621
theveronicamarsmovie.com
www.imdb.com/title/tt2771372
www.kickstarter.com/projects/559914737/the-veronica-mars-movie-project

Geen opmerkingen:

Een reactie posten