donderdag 2 mei 2013

Epcot

Tijdens ons recente bezoek aan Florida hebben we – helemaal tegen onze gewoonte in – slechts één dagje uitgetrokken voor een bezoek aan een Disney-park. Het park dat deze eer te beurt viel, is Epcot, wellicht het meest atypische Disney-park. In vergelijking met de andere parken van Walt Disney World kom je in Epcot bijzonder weinig Disney-figuurtjes tegen. Er zijn ook geen roetsjbanen of draaimolens, en geen showtjes met Mickey Mouse of Donald Duck.

Waar draait het dan om in Epcot? Epcot is onderverdeeld in twee totaal verschillende stukken. Mijn favoriete deel van Epcot is Future World, maar Miche en Annelies vinden wellicht meer hun gading in World Showcase.

Je komt het park binnen via Future World, waar je aandacht meteen getrokken wordt door de grote geodetische sfeer (de ‘bol’). Er staan een aantal grote paviljoenen, die allemaal iets te maken hebben met innovatie en technologie. Bijzonder educatief en tegelijkertijd ook entertainend. In ieder paviljoen kun je een of meerdere attracties doen of een interactieve tentoonstelling bezoeken.

De bol van Epcot, gezien vanaf World Showcase

Onze favoriete attractie is Soarin’ (voluit: Soarin’ over California). Het is een korte IMAX-film die geprojecteerd wordt op een licht gebogen scherm, bestaande uit luchtopnamen van Californië en voorzien van een fantastisch mooie soundtrack. Maar de bezoekers bekijken de film niet vanuit een gewone bioscoopstoel. In plaats daarvan zitten ze in toestellen die veel weg hebben van een deltavlieger, en die meebewegen met de camera. Zo lijkt het alsof je echt over Californië vliegt. Om de illusie nog echter te maken, zorgen ventilatoren ervoor dat je de wind in je gezicht voelt terwijl je vliegt, en wanneer je over een sinaasappelplantage scheert, ruik je de appelsienen!

We hebben ook Test Track gedaan. Daar gaat het er iets heftiger aan toe. Hier zit je in een prototype van een nieuwe auto, die aan een aantal tests onderworpen wordt. De attractie bevindt zich grotendeels binnen, maar aan het einde rijd je met een helse vaart over een circuit dat buiten het gebouw loopt. Ook leuk is dat je, voordat je aan de rit begint, op een computer je eigen voertuig kunt ontwerpen. Je krijgt een pasje mee met de code van je zelf ontworpen auto. Met dat pasje kun je na afloop terecht bij verschillende computers waar je bijvoorbeeld een reclamefilmpje kunt maken waarin je wagen aangeprezen wordt. Dat filmpje kun je dan naar je e-mailadres laten sturen, zodat je het kunt downloaden.

De monorail in Future World, met op de achtergrond het Imagination-paviljoen

Voor mij is ook Mission: Space uiteraard een niet te missen attractie. Hier ga je in een simulator die je een ruimtevlucht naar Mars laat meemaken. Ieder lid van je team krijgt een bepaalde opdracht (die bestaat uit het indrukken van twee knoppen op het goede moment). Lukt je dat niet, dan neemt de boordcomputer automatisch over. Er zijn twee versies van de attractie: Orange Team en Green Team. Orange is het intensiefst: hier bevindt je ruimtecapsule zich in een echte centrifuge, die voor extra g-krachten zorgt tijdens de lancering. Ik vond dit erg cool, maar Miche en Annelies hadden bij nader inzien misschien toch maar beter voor Green Team gekozen...

Daarnaast hebben we ook heel wat tijd doorgebracht in The Seas, waar een aquarium staat dat gedurende zowat twintig jaar het grootste ter wereld was. We raken nooit uitgekeken op de kleurenpracht en de sierlijke bewegingen van de vissen en dolfijnen.

To infinity and beyond! – Buzz Lightyear bij Mission: Space

Er zijn nog meer paviljoenen in Future World, maar omdat we ook nog World Showcase wilden zien, hebben we deze keer een stuk van Future World overgeslagen. World Showcase is het tweede deel van het park, en is iets heel anders. Het bestaat uit een twaalftal paviljoenen van verschillende landen. Je vindt er een stukje Mexico, een stukje China, een stukje Canada etc. In ieder land vind je een of meer gekende gebouwen of pleinen (zoals de Eiffeltoren in Frankrijk, Het San Marcoplein in Italië, de Koutoubia in Marokko).

De paviljoenen hebben meestal hun eigen attractie, die uiteraard iets te maken heeft met het land in kwestie. Zo is er Mælstrom in Noorwegen (een boottocht met een Vikingschip), of Reflections of China (een prachtige Circle-Vison 360°-film). We hebben veel tijd doorgebracht in China en er erg lekker gegeten. Wanneer je China binnenkomt, wordt je aandacht meteen getrokken door de replica van de Hemelse Tempel. Daarin bevindt zich onder andere een replica van het beroemde Terracottaleger. In ieder land kun je ook naar believen van de plaatselijke keuken proeven, de sfeer van het land in kwestie opsnuiven of de shops bezoeken om een souvenirtje mee naar huis te nemen.

Het Terracottaleger in China

Later op het jaar vindt in Epcot het International Food and Wine Festival plaats, met nog meer culinaire geneugten, maar toen wij er waren, was er de twintigste editie van het Flower and Garden Festival. Het vele groen en de prachtige tuinen en waterpartijen die Epcot sowieso al heeft, worden tijdens het festival nog extra in het zonnetje gezet. Ze worden opgefleurd met Disney-figuren die helemaal van bloemen en planten zijn gemaakt. We bezochten er ook een vlindertuin, waar we prachtige vlinders van heel dichtbij konden zien en fotograferen.

Om Epcot ten volle te ervaren, heb je eigenlijk minstens twee dagen nodig. Bij de topattracties in Future World moet je op drukke dagen soms lang aanschuiven. Het Fastpass-systeem, waarmee je op voorhand een ticket voor een bepaalde attractie haalt en later terugkomt zonder lange wachttijd, kan gelukkig uitkomst bieden.

Een dagje Epcot wordt afgesloten met Illuminations, een prachtige vuurwerkshow bij het centrale meer.

Marokko

www.epcot.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten