donderdag 31 maart 2011

Yuri’s Night

Binnenkort is het weer zover: Yuri’s Night. Yuri’s Night wordt sedert een aantal jaar op of rond 12 april wereldwijd gevierd. Het is de verjaardag van de eerste bemande ruimtevlucht. Op 12 april 1961, een halve eeuw geleden, was Joeri Gagarin de eerste mens die onze planeet verliet, een paar rondjes om de wereld draaide, even later veilig en wel terug op Russische bodem landde, en nog mooi op tijd thuis was voor het avondeten. Om dat heuglijke feit te vieren – de ruimtevlucht, niet het avondeten – organiseren ruimtevaartenthousiastelingen over de hele wereld bijeenkomsten, feestjes en fuiven. De bedoeling van het hele gebeuren is om de interesse voor ruimtevaart bij het grote publiek wat aan te wakkeren. Ieder die naar aanleiding van Yuri’s Night iets wil organiseren, kan dat melden op www.yurisnight.net. Daar vind je, per land, een overzicht van alle activiteiten.

Yuri's Night

Na 50 jaar staat de bemande ruimtevaart helaas veel minder ver dan velen in de jaren zestig en zeventig wellicht gehoopt hadden. Na de succesvolle maanvluchten van 1968 tot 1972, met als hoogtepunt de eerste mensen op de maan in 1969, droomden velen al van een reis naar Mars. Maar zoals de zaken er nu voor staan, zal een bemande vlucht naar Mars ongetwijfeld nog een hele tijd op zich laten wachten. Onbemande ruimtesondes hebben inmiddels zowat het hele zonnestelsel verkend – op dit eigenste ogenblik is het snelste ruimtevaartuig ooit door mensen gemaakt onderweg naar het verre Pluto – maar de bemande ruimtevaart stelt al bij al nog niet zoveel voor. Na de laatste bemande maanvlucht in 1972 is geen mens nog verder geweest dan LEO (Low Earth Orbit): een lage baan om de Aarde, amper een paar honderd kilometer boven onze hoofden. Het is alsof Columbus, nadat hij terugkwam van zijn eerste oversteek naar Amerika, gedurende de rest van zijn leven op enkele kilometers van de Spaanse kust zou zijn blijven varen, met het land veilig in zicht.

Maar hoe dan ook, een halve eeuw bemande ruimtevaart is toch wel iets om even bij stil te staan. In België is er nog niet zo veel respons, maar Yuri’s Night groeit ieder jaar gestaag. Op 12 april vieren we overigens nog een belangrijke verjaardag uit de ruimtevaartgeschiedenis: op die dag in 1981 vertrok de eerste Space Shuttle met John Young en Bob Crippen.

twitter.com/YurisNight
www.yurisnight.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten