woensdag 23 maart 2011

The King’s Speech

The King's SpeechOp filmgebied ben ik vooral een fan van sciencefiction, thrillers, actie, mysterie, fantasy en avontuur, maar op tijd en stond een goed drama mag er natuurlijk ook best zijn. De trailer van The King’s Speech sprak me erg aan en de film werd overladen met Oscarnominaties, dus dat leek me wel wat. En inderdaad: de film voldeed in alle opzichten aan mijn verwachtingen en heeft zijn 12 Oscarnominaties terecht verdiend. Uiteindelijk won The King’s Speech de gegeerde Academy Awards voor beste film, beste acteur, beste regie en beste originele scenario.

Het verhaal gaat over de stotterende King George VI, vader van de huidige Queen Elizabeth II. Wanneer zijn vader sterft en zijn oudere broer afstand doet van de troon, komt het koningschap toe aan prins Albert – hij zal pas de naam ‘George’ aannemen op het moment dat hij koning wordt –, die jammer genoeg een groot probleem heeft: hij stottert. Wanneer je toespraken moet houden terwijl de hele natie naar je kijkt en luistert, is dat toch echt wel een grote handicap.

Albert (of Bertie voor de vrienden) heeft blijkbaar al een aantal therapieën achter de rug, maar erg veel heeft het allemaal niet geholpen. Tot zijn vrouw op een dag een afspraak voor hem maakt met Lionel Logue, een logopedist met een erg goede reputatie maar soms wat onorthodoxe methodes.

In de film volgen we de strijd die Albert voert om zijn gestotter te overwinnen, en zien we hoe er gaandeweg een vriendschap ontstaat tussen een gewone burger (Logue) en de latere vorst. Tegelijk maken we de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog mee, en steken we nog wat op over de relatie tussen het koningshuis en de Anglicaanse Kerk. En een goed drama zou geen goed drama zijn als er niet de nodige humor in verwerkt zat, dus af en toe krijgen we ook enkele grappige scènes te zien.

Colin Firth zet de rol van King George VI bijzonder geloofwaardig neer, en Geoffrey Rush doet het zeker niet minder goed als Lionel Logue. The King’s Speech: als je ’m nog niet gezien hebt... niet langer twijfelen!

www.kingsspeech.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten