zaterdag 20 juni 2009

Op weg naar de maan!

Miche, Annelies en ik zijn op weg naar de maan. Dinsdagmorgen arriveren we op onze bestemming. We zijn stiekem aan boord geslopen van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), die eergisteren vanaf Kennedy Space Center werd gelanceerd.

Nou ja, bij wijze van spreken dan. We staan natuurlijk nog veilig met onze voetjes op de grond, maar de LRO heeft wel een chip aan boord met onze namen erop, dus in die zin zijn we nu wel degelijk onderweg naar de maan, samen met 1,6 miljoen andere ruimte-enthousiastelingen. Vorig jaar kon al wie dat wou immers op de LRO-website zijn of haar naam opgeven. Nuttig voor de wetenschap is het natuurlijk niet, maar leuk is het beslist wel. In ieder geval zijn we NASA dankbaar dat we gratis kunnen meeliften.

De LRO zal de maan nauwgezet en in 3D in beeld brengen vanuit een polaire baan op amper 50 km boven het maanoppervlak, op zoek naar interessante landingsplaatsen voor latere bemande vluchten.

In 1999 vloog Annelies al op een cd met namen van schoolkinderen mee met de Mars Polar Lander naar de rode planeet, maar jammer genoeg is dat tuig ergens op de zuidpool van Mars te pletter geslagen. Hopelijk brengt de LRO het er beter van af...

www.nasa.gov/lro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten