vrijdag 11 september 2020

BEE XXL

BEE XXL is de naam van net nieuwste openluchtkunstproject van Wim Tellier. De kunstenaar maakte foto’s van enkele kleurrijke inheemse bloemen en plaatste uitvergrotingen ervan op verschillende locaties in Knokke-Heist: in het Zwin, op het Heldenplein, op het dak van het AZ Zeno, op het Rubensplein, in het golfterrein en langs de oever van de Put van de Cloedt (bij Duinenwater). Hij stuurde een drone de lucht in en maakte prachtige luchtopnamen, zowel foto’s als videobeelden.

De beelden illustreren de bijzondere landschappelijke en architecturale diversiteit van Knokke-Heist. De zes uitvergrote bloemen zijn van 4 tot 20 september gratis te bekijken op het strand, ter hoogte van de Meerlaan (vlakbij het casino). Dat is de plek waar dit jaar wegens corona geen internationaal vuurwerkfstival plaatsvond.

De bloemen zijn maar liefst 500 keer uitvergroot. Zo weet je meteen waar die XXL voor staat. Het zijn geen rechthoekige of vierkante foto’s, maar de bloemen zijn helemaal uitgeknipt. Ze liggen stevig verankerd op het strand.

Met dit project vraagt Tellier aandacht voor de bijen als levensnoodzakelijke dieren voor het behoud van onze biodiversiteit. (En nu weet je ook waar BEE voor staat.) Hij vond de geknipte partner in de gemeente Knokke-Heist, die zich graag als bijengemeente profileert en bijzondere aandacht schenkt aan specifieke bloemenweiden en inzet op natuurbeleving en gezonde lucht. De badstad werd in 2015 zelfs verkozen tot bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen. BEE XXL is niet Telliers eerste openluchtkunstwerk in de riante kustgemeente. Eerder legde hij al een gigantische foto van een krab op het strand, en twee jaar geleden sierde hij het zilte zand met het woord ‘respect’, dat hij vervolgens filmde vanuit een helikopter.

Wim Tellier is niet de eerste de beste. Deze hedendaagse kunstenaar van eigen bodem exposeerde al in zestig landen, zelfs tot in Antarctica! Hij is bekend voor zijn installaties met reuzegrote foto’s.

Meer info over het project vind je op de website van Knokke-Heist, via onderstaande link.

www.knokke-heist.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten