vrijdag 6 april 2018

Ready Player One

Ready Player OneIn Ready Player One, de jongste film van Steven Spielberg, worden we ondergedompeld in het wereldje van online gaming. Maar niet zoals dat vandaag de dag bestaat. Het verhaal speelt zich af in de niet zo verre toekomst, het jaar 2045, waar zowat iedereen dagelijks heel wat uurtjes doorbrengt in Oasis, een virtual reality-omgeving. Een groot deel van de bevolking leidt een saai, armoedig bestaan en gebruikt Oasis als uitlaatklep.

Wanneer de ontwerper van Oasis sterft, blijkt dat hij in Oasis drie sleutels verstopt heeft, die moeten leiden naar een kluis met zijn erfenis (een aanzienlijk geldbedrag én de volledige controle over Oasis). Iedereen wil natuurlijk deelnemen aan de zoektocht, en er komt heel wat inventiviteit aan te pas om het spel tot een goed einde te brengen.

De film is een homage aan de pop culture van vooral de jaren 80, en er zijn heel veel verwijzingen naar andere films. Het hoofdpersonage rijdt met een DeLorean en zelfs de affiche doet wat denken aan die van Back to the Future. Liefhebbers van Stanley Kubricks The Shining zullen in de wolken zijn, want een lange scène speelt zich af in en rond een virtuele recreatie van het Overlook Hotel. Een complete opsomming geven van alle verwijzingen naar films, tv-series, muziek, games, speelgoed en comics is onbegonnen werk, want het zijn er meer dan honderd! Ready Player One is een bijzonder geslaagde combinatie van scifi en nostalgie.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ernest Cline, maar wijkt daar op heel wat punten van af. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik heb het ondertussen wel toegevoegd aan mijn leeslijst, want ik ben erg benieuwd naar het originele verhaal waarop de film gebaseerd is.

Misschien ga ik deze film binnenkort nóg wel eens bekijken, maar dan in IMAX-3D!

readyplayeronemovie.com
www.imdb.com/title/tt1677720

Geen opmerkingen:

Een reactie posten