maandag 9 april 2018

FACTS 2018, Spring Edition

Afgelopen weekend waren alle liefhebbers van comics, sciencefiction, fantasy, anime, games en cosplay uit BelgiĆ« en omstreken weer verzameld in Flanders Expo in Gent. Volgens vrtnws waren ze met ruim dertigduizend! In tegenstelling tot de rest van de Belgen, die weer massaal in de file richting kust gingen staan (want de zon scheen toevallig), konden de bezoekers van FACTS weer twee dagen lang genieten van elkaars gezelschap, zich vergapen aan de vele stands met verleidelijke koopwaar, handtekeningen verzamelen van comics-artiesten, acteurs en actrices, workshops en panels bijwonen, games uitproberen, zelf meestappen in een van de cosplayparades, of zich laten fotograferen in de captain’s chair van de U.S.S. Enterprise, met stormtroopers en bijzonder overtuigend uitgedoste cosplayers, of met de acteurs en actrices uit hun favoriete tv-series.

Ik ken er zelfs een paar die speciaal naar FACTS trokken voor The Beast, ’s werelds grootste opblaasbare hindernissenparcours. Het gevaarte nam een complete hal van Flanders Expo in beslag en bestond uit een aaneenschakeling van 30 modules, in totaal 272 meter lang, 1440 vierkante meter groot, en gevuld met zo maar eventjes twee miljoen liter lucht.

Zelf heb ik het eerder rustig aan gedaan op FACTS. Een groot deel van de tijd heb ik doorgebracht op de Q&A’s van de gastacteurs en -atrices. Ik kende ze alle zes van tv-series die ik volg of gevolgd heb.

Op zaterdag werd de spits afgebeten door Manu Bennett, die ik ken als Slade Wilson / Deathstroke in Arrow. Wat ik aanvankelijk niet wist (maar nu dus wel), is dat deze Nieuw-Zeelandse acteur ook een rol had in de Hobbit-trilogie. Daar vertolkte hij de rol van Azog, de leider van de Orks, door middel van motion capture. Bennet is daarnaast ook bekend door zijn rol van Crixus in de tv-reeks Spartacus.

Daarna was het de beurt aan Cobie Smulders, een sympathieke actrice met Nederlandse roots (maar die helaas de Nederlandse taal niet machtig bleek). Ze vertolkt de rol van Maria Hill in de Marvel-tv-serie Agents of S.H.I.E.L.D. en in de Marvel-films The Avengers en Avengers: Age of Ultron.

De zaal zat afgeladen vol voor de hoofdgaste van het weekend: Gillian Anderson, die in het collectieve geheugen gegrift staat als Dana Scully van The X-Files. Voor deze iconische televisieserie zaten we in de jaren 90 massaal aan ons tv-toestel gekluisterd. Na negen seizoenen dachten we in 2002 dat het afgelopen was met de reeks, maar in 2016 kwam er tot groot genoegen van velen toch nog een tiende seizoen, al moesten we ons wel tevreden stellen met amper zes afleveringen. Dat tiende seizoen werd goed onthaald en zette de deur open voor meer. Vanaf volgende week kunnen we op Q2 naar seizoen elf kijken. Deze keer krijgen we tien nieuwe afleveringen. Ook daarna bestaat de mogelijkheid dat The X-Files, die in 2018 zijn zilveren jubileum viert, verder gaat, maar dan zal het helaas zonder Anderson zijn. In januari kondigde de actrice aan dat seizoen 11 haar laatste X-Files-seizoen is.

De vierde Q&A was voor Joe Keery, een jonge acteur die de rol van Steve Harrington voor zijn rekening neemt in de immens populaire Netflix-serie Stranger Things. De hele sfeer van deze serie, inclusief de synthesizermuziek van Michael Stein en Kyle Dixon, ademt jaren 80 uit.

Daarna moest ik toch even de benen gaan strekken. Er stonden nog twee gasten op het programma, maar vier uur stilzitten vond ik al welletjes. Geen probleem, want alle acteurs komen ook nog op dag 2 aan bod. Emilie de Ravin en Isaac Hempstead-Wright stelde ik dus uit tot zondag.

Zondagmorgen moest ik dan wel vroeg (nou ja, voor een zondag toch) uit de veren, want de eerste Q&A van de ochtend was voor Isaac Hempstead-Wright, die in Game of Thrones de rol van Bran Stark speelt. Toen hij met Game of Thrones begon, was hij amper tien jaar oud; ondertussen ­is hij 19, wat betekent dat hij al zowat de helft van zijn bestaan als Bran Stark door het leven gaat.

In de vroege namiddag was het dan tenslotte de beurt aan Emilie de Ravin, mij bekend als Claire in Lost, die ondertussen echter ook al zeven jaar de rol van Belle vertolkt in Once Upon a Time.

De Spring Edition 2018 van FACTS was weer een bijzonder geslaagd evenement. Het aftellen is ondertussen begonnen naar de Fall Edition, op 29 en 30 september.

facts.be
www.q2.be/nieuw-the-x-files-het-11e-seizoen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten