maandag 13 januari 2014

Lang leve de tv! – 60 jaar televisie

Mijn vorige blogpost, over de NASA-tentoonstelling in Utrecht, deed me eraan denken dat ik een poosje geleden naar een heel andere tentoonstelling geweest ben, waar ik nog helemaal niets over geschreven heb. Dat doe ik dus nu maar even.

Het gaat om de expo Lang leve de tv! – 60 jaar televisie. Deze tentoonstelling loopt nog tot 27 april in de Sint-Pietersabdij in Gent. Mocht je nog niet geweest zijn, dan heb je dus nog wel even de tijd.

IQ-Kwis

De ondertitel ‘60 jaar televisie’ is een beetje misleidend, want eigenlijk gaat het vooral over 60 jaar VRT. Het is weliswaar deze omroep, toen nog onder de naam NIR (later BRT, BRTN en tenslotte VRT), die 60 jaar geleden met televisie-uitzendingen in België begon, maar de commerciële omroepen die sedert (bijna) 25 jaar op het Vlaamse tv-scherm te zien zijn, worden in deze tentoonstelling volledig genegeerd.

Nog een puntje van kritiek is dat er naar mijn gevoel in verhouding toch wel vrij veel aandacht besteed wordt aan recentere programma’s en minder aan de programma’s van al wat langer geleden. En dat laatste is wellicht toch waar heel wat bezoekers voor komen bij het zien van die ‘60 jaar’ in de titel. Veel mensen gaan ongetwijfeld deze tentoonstelling bekijken uit nostalgie naar de programma’s van weleer, uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Die zijn er wel, maar toch... Zo is op de tentoonstelling een grote set te zien van Galaxy Park, een jeugdsoap die nog maar twee jaar op Ketnet loopt, en is er van legendarische jeugdseries als Kapitein Zeppos (1964-1968) of Johan en de Alverman (1965-1966) amper iets te zien. Maar wellicht zijn er minder decorstukken en rekwisieten bewaard gebleven van oudere programma’s, en dat verklaart ongetwijfeld (ten dele) deze ondervertegenwoordiging.

Op de tentoonstelling zijn heel wat authentieke decors, kostuums en beeldfragmenten te zien. Een bezoek aan de tentoonstelling is meer dan alleen maar kijken. Op heel wat plaatsen kun je ook zelf iets doen. Als je bijvoorbeeld aanbelt bij huisnummer 101 van Samson en Gert, dan krijg je de personages ook te horen. Op de set van de IQ-Kwis kun je het langste woord proberen vormen. Of je kunt zelf het nieuws en het weer presenteren, dat laatste met behulp van een green screen. Alleen een beetje jammer dat daar ontzettend veel omgevingsgeluid is, zodat een poging om je eigen journaal of weerbericht op video vast te leggen al van tevoren tot mislukken gedoemd is. Ook zijn er een aantal plaatsen waar je je kunt laten fotograferen, bijvoorbeeld de sofa van Mag ik u kussen?, het decor van Kaatje of de keuken van Dagelijkse kost. Die foto’s verschijnen dan op de Facebook-pagina van de tentoonstelling. De volgende dag al, zo wordt beloofd, maar in ons geval duurde het toch een dag of twee langer.

De set waar we ongetwijfeld het meeste lol beleefd hebben – we hebben de expo bezocht samen met enkele vrienden – is het decor van de legendarische Gaston en Leo-sketch Joske Vermeulen. Daar kun je zelf voor Joske spelen. (Voor de jongere lezers die de sketch niet zouden kennen: hij staat op YouTube.)

Joske Vermeulen

Uiteraard mocht op deze tentoonstelling ook het ongetwijfeld vaakst herhaalde VRT-programma niet ontbreken: F.C. De Kampioenen, een erg populaire komische reeks die mij echter totaal niet aanspreekt (niet mijn soort humor). Deze set vinden we terug in de cafetaria aan het einde van de tentoonstelling.

Behalve aan sets, kostuums en beeldfragmenten wordt er ook nog aandacht geschonken aan het technische aspect van televisie. Zo kun je de evolutie van het tv-toestel volgen en zijn er ook enkele oude tv-camera’s te zien.

Al bij al toch wel een bezoekje waard, tenzij je absoluut geen tv-kijker bent.

www.facebook.com/LangLeveDeTV
www.langlevedetv.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten