zaterdag 21 december 2019

Cinderella

Voor de zoveelste keer op een rij was er weer staking bij de NMBS, dus er zat niets anders op dan donderdag met de auto naar Antwerpen rijden. Er bestond weliswaar een kansje dat we er zouden geraken met de paar treinen die wel nog reden, maar we wilden niet het risico lopen dat we niet terug thuis zouden geraken. Er was file op de E17, dus ons navigatiesysteem met real time verkeersinfo liet ons via de E34 rijden. Dat ging vlot, tot we de Waaslandtunnel in wilden. Dan zat het strop, en het duurde nog een hele tijd tot we uiteindelijk de parkeergarage onder de Stadsschouwburg bereikten.

Maar we waren vroeg vertrokken, en we waren nog ruim op tijd voor Cinderella, de nieuwste productie van Music Hall. Als aandeelhouders van Musical Rainbows (Beleggen in cultuur? Een slimme zet!) hadden we een uitnodiging gekregen voor de avant-première. We werden er uitstekend ontvangen met hapjes en drankjes vóór de voorstelling. De foyer van de schouwburg was voor de gelegenheid opgesmukt met een grote, gouden koets en enkele pompoenen, en grote posters met de personages van het muzikale sprookje. Je kon je ook laten fotograferen.

We waren erg benieuwd naar deze nieuwe productie. Vóór de première van start ging, gaf Geert Allaert, de oprichter van Music Hall, een korte inleiding. Cinderella is gebaseerd op het gekende sprookje van Assepoester. Het is een familievoorstelling voor jong en oud, dus zeker geen kindervoorstelling. Deze moderne versie, met heel veel dans, is een Vlaamse productie waarmee Music Hall na de voorstellingen in Vlaanderen ook het buitenland wil veroveren.

Over Cinderella kunnen we alleen maar vol lof zijn. De moderne liedjes klinken verbluffend goed, de acteurs en actrices spelen en zingen voortreffelijk, de kostuums zien er fantastisch uit, en het moderne ballet maakt het geheel helemaal af.

De muziek voor deze musical werd geschreven door Matt Dunkley, een Brits componist met wie Music Hall al eerder samenwerkte, onder andere voor de Peter Pan-musical Neverland, dat een internationaal succes werd. Dunkey is een grote naam in Hollywood en heeft al aan tal van filmproducties meegewerkt als componist, dirigent en orkestrator. Naast de originele composities van Matt Dunkley is net als in Neverland ook hier gekozen voor enkele zeer geslaagde re-arrangementen van gekende popsongs, in dit geval (Everything I Do) I Do It For You van Bryan Adams en het opgewekte I Gotta Feeling van The Black Eyed Peas. Misschien heb je daar als liefhebber van ‘klassieke’ musicals wat bedenkingen bij, maar ik vond het alvast geslaagd!

Echt wel speciaal aan deze productie is het internationale ensemble met bijzonder getalenteerde dansers van over de hele wereld, dat een erg grote rol heeft in deze musical. Ze staan onder de choreografische leiding van Laurent Flament. Het resultaat is een heel geslaagde mix van moderne en neo-klassieke dans, acrobatie en zelfs breakdance.

De cast bestaat niet uit gekende, grote namen, maar is samengesteld uit jonge, talentvolle acteurs en actrices, waar we de komende jaren beslist nog zullen van horen. De titelrol wordt op een voortreffelijke manier vertolkt door Roos van der Waerden, de rol van de stiefmoeder is voor Isabelle Heremans, Stéphania Casneuf en Susan Tonnard zijn de irritante stiefzussen Drizella en Anastasia, en Pieter Casteleyn is de prins. De ouders van Ella (Cinder-Ella), die jammer genoeg beiden vroeg in het stuk om het leven komen maar later terugkeren als feeën of beschermengelen, worden gestalte gegeven door Sofie De Schryver en Roel Felius. En dan zijn er nog Sacha Sebutun en Ernest Sarino Mandap, die nog twee grappige nevenrollen voor hun rekening nemen.

Er wordt gewerkt met een vrij minimalistisch maar functioneel decor en met projecties. De kleurrijke spots en projectoren verlichten bij momenten niet enkel de scène, maar ook het plafond van de zaal, wat voor erg veel sfeer zorgt. De regie van dit familiespektakel is in handen van Christophe Ameye.

We kunnen iedereen die tijdens deze kerstvakantie een vleugje cultuur wil opsnuiven, van harte aanbevelen om, met de hele familie, Cinderella te gaan bekijken. Nog tot het eind van het jaar (behalve op 24, 25 en 31 december) is er dagelijks een voorstelling in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Van 2 tot 5 januari kun je terecht in zaal Capitole in Gent.

In het YouTube-clipje hieronder krijg je al een voorsmaakje. De beelden zijn gemaakt tijdens de repetities, waarbij ook in het Engels gerepeteerd werd. Maar om misverstanden te voorkomen: de voorstellingen in Antwerpen en Gent zijn wel degelijk in het Nederlands.

musicalrainbows.be
www.musichall.be/shows/cinderella
youtu.be/IVqs_oZ4J_w

Geen opmerkingen:

Een reactie posten