maandag 7 mei 2018

Star Wars Identities

Afgelopen zaterdag ben ik naar Brussel gespoord voor een groots opgezette tentoonstelling: Star Wars Identities: The Exhibition. Voor een Star Wars-fan als ik een absolute must.

Enkele weken geleden had ik op FACTS een ticket aan gereduceerde prijs kunnen kopen. Ook de catalogus was op FACTS te koop, maar op het moment dat ik mijn ticket kocht hadden ze helaas alleen nog Franse exemplaren over (en ik wou toch écht wel liever een Nederlands boek).

Afgelopen weekend vond ik dan eindelijk de tijd voor een dagje Brussel (terwijl mijn huisgenoten met vrienden naar Bobbejaanland waren). Ik heb mijn bezoek aan Star Wars Identities gecombineerd met een bezoek aan de IMAX-zaal van Kinepolis (Avengers: Infinity War in IMAX-3D is de max!), en bij het Atomium was er toevallig ook nog een retro-evenement met fiftiesmuziek en oldtimers, waar ik even heb rondgelopen.

Star Wars Identities is een interactieve tentoonstelling. Bezoekers krijgen een polsbandje, waarmee ze op verschillende plaatsen in de tentoonstelling keuzes kunnen maken, om zo te ontdekken welk Star Wars-personage ze zouden kunnen zijn. Je krijgt ook een audiogids, waarmee je – naar keuze in het Nederlands of in het Frans – uitleg en audio krijgt bij een aantal video’s en vitrines. De audio speelt vanzelf af wanneer je op bepaalde plekken komt, je hoeft dus zelf geen knopjes in te drukken.

Er zijn zowat tweehonderd originele stukken te zien (waarvan enkele tientallen nog nooit eerder tentoongesteld): rekwisieten, kostuums, schaalmodellen, conceptschetsen en storyboards. Geen kopieën dus, maar allemaal écht. De tentoonstelling zit goed in elkaar, is grafisch mooi vormgegeven, visueel aantrekkelijk en absoluut de moeite waard voor iedereen die van Star Wars houdt. Naast al het moois dat er te zien is, krijg je ook heel wat interessante achtergrondinformatie. In de obligate shop aan het einde van het parcours kun je als aandenken de 144 pagina’s dikke catalogus kopen, met tal van mooie foto’s en een schat aan informatie.

In educatieve video’s krijg je op een bevattelijke manier wetenschappelijke uitleg over tal van onderwerpen, zoals genetica, gezondheid en (neuro)psychologie, telkens met een link naar Star Wars. Bij deze tentoonstelling draait het niet zozeer om planeten en ruimteschepen, maar vooral over de identiteit van de verschillende personages. Wie we zijn of worden, wordt uiteindelijk bepaald door verschillende aspecten, zoals onze genen, onze opvoeding, onze cultuur, mentors, vrienden, gebeurtenissen, et cetera. Ze zijn samen te vatten in drie groepen: origine, invloeden en keuzes. De bezoeker kan zelf uitvissen met welk Star Wars-personage zij of hij best overeenkomt. Aan het einde van de tentoonstelling krijg je daar een samenvatting van, en je kunt het resultaat ook naar je e-mailadres sturen.

Tien jaar geleden, in 2008, was er ook al een Star Wars-tentoonstelling in Brussel, in Tour & Taxis. Net zoals toen gaat het ook bij Star Wars Identities om een reizende tentoonstelling. Voor deze expositie naar Brussel kwam, was ze al eerder te zien in Montreal, Parijs, Keulen, Wenen, München, Londen en Utrecht. Brussel is meteen de laatste Europese stad die wordt aangedaan, nog tot en met 2 september. Later komen ook nog Azië en Zuid-Amerika aan de beurt.

Tot slot nog dit: met uitzondering van BB-8 en Rey’s speeder zul je tevergeefs zaken zoeken uit de nieuwste Star Wars-films (Episode VII en later); Star Wars Identities beperkt zich tot Episodes I – VI en de tv-serie The Clone Wars. De reden hiervoor is dat het om een al wat oudere tentoonstelling gaat, die al in april 2012 in première ging (in Montreal) en uiteindelijk nu pas in België is geraakt. Hopelijk moeten we geen tien jaar meer wachten op een vervolgtentoonstelling, waarin we ook al het fraais uit de nieuwste toevoegingen aan het Star Wars-universum hopen te kunnen bewonderen...

Een selectie van mijn foto’s vind je op Google Photos.

starwarsidentities.be
nl.starwarsidentites.com
starwarsidentities.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten