woensdag 2 mei 2018

Disneynature: Blue

Disneynature: Blue

Vandaag gaat Blue, de nieuwste natuurdocumentaire van Disney, in première. (Voor wie het nog altijd niet mocht weten: Disney is niet alleen een maker van animatiefilms, maar produceert ook andere genres.) Als kind al zat ik op zondagnamiddag vaak geboeid te kijken naar de Disney-documentaires die toen op tv werden uitgezonden. Onder het label Disneynature brengt de filmstudio sedert 2008 (na het wereldwijde succes van March of the Penguins) zowat jaarlijks een nieuwe natuurfilm uit.

Het thema van de nieuwste Disneynature-productie is de onderwaterwereld van dolfijnen en andere oceaanbewoners. Doorheen de hele film volgen we de jonge dolfijn Blue en zijn moeder, maar we maken ook kennis met orka’s, bultkoppapegaaivissen, bultrugwalvissen, haaien, een bidsprinkhaankreeft en een zeekat (een octopus die, net als een kameleon, de kleur van zijn huid kan aanpassen aan zijn omgeving).

Blue is een film vol betoverende beelden, prachtige kleuren en hier en daar zelfs spannende momenten. De bijna hemels klinkende soundtrack is van Steven Price, die we nog kennen van Gravity.

Afgelopen zondag konden we Blue al in avant-première gaan bekijken. Toevallig was er die avond ook een item over de oceanen op het tv-journaal, met name over het Great Barrier Reef, het beroemde koraalrif voor de kust van Australië dat sedert 1981 op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Helaas weten we allemaal dat het niet goed gaat met de oceanen, ook niet met het barrièrerif, waar de laatste jaren een derde van de koralen zijn afgestorven. Hopelijk kan het tij nog gekeerd worden voor het te laat is en dit wereldwonder misschien wel voorgoed verdwijnt...

Blue is een prachtige film, een bijzondere aanrader voor iedere natuurliefhebber of voor elke filmliefhebber die eens wat anders op een bioscoopscherm wil zien dan slaapverwekkende romcoms, flitsende superheldenfilms of goedkoop gemaakte Vlaamse komedies met tweederangsacteurs. De bijzondere kleurenpracht van de koraalriffen en hun bewoners komt op het grote scherm volledig tot zijn recht.

www.imdb.com/title/tt6781638
www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/29/...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten