vrijdag 16 mei 2014

Cosmos-pakket

In een eerder blogbericht schreef ik al over Cosmos: A Spacetime Odyssey, de nieuwe prestigieuze documentaireserie die op 9 maart in première ging en momenteel wereldwijd wordt uitgezonden. Inmiddels is gebleken dat de nieuwe reeks een groot succes is en niet moet onderdoen voor haar beroemde voorganger.

Heel wat van de podcasts waar ik naar luister, hebben de voorbije maanden aandacht besteed aan de nieuwe reeks. Een van die podcasts is The Skeptic Zone, een Australische podcast over wetenschap en kritisch nadenken.

Cosmos-boek en blok

Ter gelegenheid van de nieuwe serie gaf The Skeptic Zone twee Cosmos-pakketten weg aan de luisteraars: het eerste pakket zou verloot worden onder de Australische luisteraars, het tweede onder het internationale publiek. Al wat je moest doen was een mailtje sturen met een getal tussen 0 en 1 miljard. Er zou een willekeurig getal gekozen worden en wie daar het dichtste bij zat, won het pakket. Simpel, niet?

Hoewel ik mijn kansen niet erg hoog inschatte, heb ik toch maar een mailtje ingezonden. Deze populaire podcast heeft ongetwijfeld een hoop luisteraars over de hele wereld, en heel wat van hen zijn beslist geïnteresseerd in zo’n Cosmos-pakket. Maar het kost weinig moeite, en niet geschoten is altijd mis, dacht ik maar. Mijn enige probleem was: welk getal stuur ik op? Ik had natuurlijk gauw een willekeurig getal uit mijn mouw kunnen schudden, maar ik besloot het probleem aan te pakken zoals het een echte computergeek betaamt. Ik opende dus een terminal-venster en typte volgend commando:

perl -e "print int(rand(1e9))"

Cosmos-pakketDit leverde het getal 274246081 op, en dat is wat ik in mijn mailtje naar Australië heb gestuurd.

Je voelt me al komen: groot was mijn verbazing toen ik enkele dagen later een mailtje van The Skeptic Zone kreeg waarin stond dat ik de gelukkige winnaar was. Een onschuldige hand had negen keer een cijfer van 0 tot 9 getrokken, en mijn getal bleek wonder boven wonder het dichtst in de buurt te zitten.

In de volgende aflevering van de podcast werden de namen van de twee winnaars aangekondigd. Enigszins tot mijn genoegen slaagde Richard Saunders, de Australische host van The Skeptic Zone, erin om mijn naam vrij behoorlijk uit te spreken. Je kunt het zelf beluisteren in aflevering 282 van 16 maart (het betreffende segment start op 24:30).

Inmiddels is het pakket na exact twee maanden veilig en wel bij mij thuis geraakt. Helemaal van de andere kant van de planeet. Er zit een gesigneerd Cosmos-boek in, een kleurrijk notablok van Cosmos: A Spacetime Odyssey, en een foto van Richard Saunders.

Het boek is de recente herdruk (2013) van het originele Cosmos-boek van Carl Sagan uit 1980, met een voorwoord door Neil deGrasse Tyson, de host van de nieuwe Cosmos. Het is gesigneerd door Ann Druyan én Neil deGrasse Tyson. Ann Druyan is Carl Sagan’s weduwe en executive producer, regisseur en schrijver van de nieuwe serie. Zij schreef ook de inleiding bij deze nieuwe uitgave. Carl heeft het boek indertijd aan haar opgedragen. Neil deGrasse Tyson is de host van de nieuwe reeks, en al sedert jaar en dag een van mijn favoriete sterrenkundigen en wetenschaps­popularisators. Ik ben er natuurlijk ontzettend blij mee.

Tot slot nog een voor de hand liggende tip voor de mensen die altijd klagen dat ze nooit iets winnen: je moet natuurlijk wel eerst meedoen hé!

Opgedragen aan en gesigneerd door Ann Druyan

én gesigneerd door Neil deGrasse Tyson!

skepticzone.tv
www.cosmosontv.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten