dinsdag 17 april 2012

Nederlands kampioenschap computertypen

Na de wedstrijd tekstproductie in de Tweede Kamer in Den Haag op vrijdag 13 april (zie vorig blogbericht) was het op zaterdag 14 april de beurt aan het Nederlands kampioenschap computertypen in het Corlaer College in Nijkerk. Vorig jaar hadden we wegens andere verplichtingen niet kunnen meedoen, maar dit jaar waren we maar al te graag van de partij met een ruime Belgische delegatie.

Gouden medaille NK 2012 (met op de achtergrond Winnie de Poeh, die Miche als mascotte gebruikt)In tegenstelling tot de wedstrijd van vrijdag, waar de strenge WK-normen golden, is dit NK veel minder streng. Het Nederlands kampioenschap richt zich dan ook voornamelijk op scholieren, wat betekent: slechts 10 minuten typen, geen hoge snelheid vereist en veel toleranter qua toegelaten foutenpercentage. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je fouten à volonté mag maken, want per fout gaan er – net als vrijdag – weer 100 aanslagen af, en de rangschikking gebeurt op basis van de netto-resultaten.

Omdat scholieren die voor de eerste keer deelnemen soms wel eens last hebben van de zenuwen, en omdat een wedstrijd altijd een momentopname is waarbij je soms wel een keer gewoon pech kunt hebben, krijgen we bij deze wedstrijd twee kansen. Er wordt dus twee keer tien minuten getypt (twee verschillende teksten), en het beste resultaat telt mee voor de rangschikking. Als dat niet mooi is.

Terwijl de resultaten verwerkt worden, mogen de liefhebbers daarna nog een keer 10 minuten in het Engels typen.

Doordat er met de QMTT-software getypt wordt, verschijnt het resultaat na afloop meteen op het scherm. Het programma toont hoeveel aanslagen je gemaakt hebt, wat je bruto typesnelheid is (in aanslagen per minuut), het aantal fouten, het foutenpercentage, en het netto-resultaat (d.w.z. na aftrek van 100 aanslagen per fout). Er gaat dus geen tijd verloren met het nakijken van de teksten.

Even later kon de proclamatie dus plaatsvinden, mooi op tijd. Er waren drie leeftijdscategorieën: tot 13 jaar, 13-18 jaar en 18 jaar en ouder. Per categorie werd een bronzen, zilveren en gouden medaille uitgereikt, en er waren ook nog drie schoolbekers voor de beste scholen.

De buitenlanders (in de praktijk allemaal Belgen) waren ondergebracht op een aparte resultatenlijst, en net als vrijdag in Den Haag was de gouden medaille weer voor mij en de zilveren voor Danny. Het brons ging deze keer naar Katja Germonpré, die hartstikke blij was dat ze vandaag beter had gepresteerd dan haar broer Yannick, die gisteren in Den Haag al brons won.

Behalve met mijn eerste plaats was ik ook vooral blij dat ik een nieuw persoonlijk record heb gevestigd. Voor het eerst heb ik een diploma behaald waarop een typesnelheid van 534 aanslagen per minuut vermeld staat, met een netto-resultaat van meer dan 5000 punten op 10 minuten. Dat is me nog nooit eerder overkomen. Of het me volgende keer weer lukt, kan ik niet beloven, want er is natuurlijk altijd ook een beetje geluk mee gemoeid. En ik was eigenlijk stiekem wel een beetje blij dat de buitenlanders vandaag een aparte categorie vormden, want twee Nederlandse dames deden het nog beter dan de Belgen: Bianca Graafstra en Andrea Schipper haalden snelheden van respectievelijk 612 en 585 aanslagen per minuut! Probeer dat maar eens na te doen...

Maar ook de andere deelnemers hebben het natuurlijk uitstekend gedaan. Alle Belgen hebben prima gepresteerd, met inbegrip van onze dochter Annelies (de jongste Belgische deelneemster), die op deze wedstrijd haar eerste buitenlandse typediploma in de wacht wist te slepen.

Organisator Bernhard Boot zorgde er ondanks een opkomend griepje voor dat alles vlekkeloos verliep. Hartelijk dank, Bernhard, voor de vlotte organisatie en voor de extra zorgen die je aan de Belgen hebt besteed. Als we het kunnen inpassen in onze drukke agenda, komen we volgend jaar beslist terug!

2 opmerkingen:

  1. Ik reken op jullie! Ik ga proberen zo snel mogelijk een datum vast te stellen zodat jullie er rekening mee kunnen houden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige fotoreportage Geert!
    En nu de foto's met de oorkonden uit Nijkerk nog!

    BeantwoordenVerwijderen