maandag 24 mei 2010

Prince of Persia: The Sands of Time

prince_of_persia Gisteren naar de laatavondvoorstelling van Prince of Persia geweest. Ik had gewoon zin in even heerlijk wegdromen bij een ouderwetse avonturenfilm, en ik werd op mijn wenken bediend. Prince of Persia: The Sands of Time biedt bijna twee uur avontuur, actie en fantasy. Niet te veel nadenken, gewoon genieten. Genieten van het avontuur, van de exotische setting – de koninklijke kringen in het Perzië van de zesde eeuw – en de onwaarschijnlijke plot. Dit is niet alleen maar action/adventure/fantasy, het is tevens een romantisch sprookje dat gerust zou kunnen beginnen met ‘Er was eens …’ en eindigen met ‘… en ze leefden nog lang en gelukkig’.

De film is gebaseerd op de gelijknamige videogame uit 2003 en vertelt het verhaal van prins Dastan, die als straatjongen geadopteerd werd door de koning van het Perzische rijk. Alle noodzakelijke elementen voor een exotisch sprookje zijn aanwezig: een straatjongen die het tot prins schopt, een bloedmooie prinses, een mystiek voorwerp met bovennatuurlijke krachten, en een klassieke strijd tussen goed en kwaad.

Het warme kleurenpalet en de soundtrack van Harry Gregson-Williams brengten ons meteen in oosterse sferen. De actie bestaat gelukkig niet enkel uit zwaardgevechten, maar komt voor een groot deel voort uit het zogenaamde parkour of free running, waarmee we een jaar of vier geleden ook al vol verwondering kennis maakten in een van de eerste scènes van de James Bond-reboot Casino Royale. Zowel de jonge (William Foster) als de volwassen Dastan (Jake Gyllenhaal) zijn hier bijzonder bedreven in, en slagen er op die manier keer op keer in hun achtervolgers te verschalken.

Zoals het in een goede actie/avonturenfilm hoort, beschikt de film ook over de nodige humor, voornamelijk voor rekening van Sheik Amar, een rol van Alfred ‘Doc Ock’ Molina. Verder herkennen we ook nog Oscarwinnaar Ben Kingsley in de rol van Nizam (de broer van de koning). De rol van prinses Tamina wordt vertolkt door de Britse actrice Gemma Arterton.

Prince of Persia werd eerst gereleaset in Europa. De Amerikanen moeten nog een weekje wachten, tot het Memorial Day-weekend. Het feit dat deze film een ondertitel heeft – The Sands of Time – laat de mogelijkheid open voor een of meerdere sequels. Die mogen er van mij gerust komen.

Een bezoekje aan de officiële website is ook beslist de moeite waard!

adisney.go.com/disneypictures/princeofpersia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten