zondag 24 oktober 2010

John Barry in Concert

John Barry's videoboodschapSamen met John Williams en Jerry Goldsmith is de legendarische John Barry een van mijn drie favoriete filmcomponisten – ik noem ze de drie J’s. Heel wat van zijn scores behoren tot mijn favoriete soundtracks, met name de muziek die hij schreef voor niet minder dan elf James Bond-films, Born Free, Out of Africa, The Black Hole en vele andere. Toen ik vernam dat het Filmfestival van Gent dit jaar John Barry in Concert op de affiche zou zetten, heb ik dan ook geen moment getwijfeld en meteen een ticket besteld.

Net als John Williams in Concert twee jaar geleden vond ook dit concert plaats in het eerder ongezellige Kuipke, in het Citadelpark. Gelukkig waren er deze keer wel kussens voorzien op de houten klapstoeltjes, zodat ik het meer dan twee uur durende concert toch vrij comfortabel kon uitzitten.

De World Soundtrack Academy en het Filmfestival van Gent wilden Barry, omwille van zijn indrukwekkende oeuvre, in de bloemetjes zetten met de WSA Lifetime Achievement Award. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat John Barry bij het concert aanwezig zou zijn om zijn trofee eigenhandig in ontvangst te nemen, maar helaas kreeg hij om gezondheidsredenen vliegverbod van zijn dokter, zodat hij niet naar Gent kon komen. Hij had echter een videoboodschap opgenomen, die op het grote scherm boven het orkest werd afgespeeld. De award werd namens John Barry in ontvangst genomen door niemand minder dan David Arnold, Barry’s opvolger voor de 007-scores.

De Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest (twee namen, één orkest!) bracht onder leiding van Barry’s persoonlijke dirigent Nicholas Dodd een gevarieerde selectie van Barry’s onsterfelijke filmmelodieën ten gehore: muziek uit Goldfinger, On Her Majesty’s Secret Service, Zulu, Somewhere in Time, Moviola, The Persuaders, Mary Queen of Scots, Midnight Cowboy, Born Free, Octopussy, Out of Africa, Body Heat, Chaplin, You Only Live Twice, The Knack, en twee lange suites: The James Bond Suite en de Dances With Wolves Suite. De muziek werd telkens begeleid door filmbeelden. Leuk om nog eens Kevin Costner en Mary McDonnell samen op het scherm te zien.

Ik heb erg van dit concert genoten. Benieuwd welke componist het Filmfestival volgend jaar op het programma zet…

John Barry in Concert

www.filmfestival.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten