maandag 27 december 2010

Reis om de wereld

IJssculpturenfestival 2010

In 2010 hebben we twee keer een reis om de wereld gemaakt. Niet in het echt natuurlijk. ‘Reis om de wereld’ was het thema van twee evenementen die we tijdens het afgelopen jaar hebben bezocht: in de zomer het zandsculpturenfestival in Blankenberge, en onlangs nog het ijssculpturenfestival in Brugge.

Op beide festivals waren bekende bouwwerken en personages van over de hele wereld meticuleus gesculpteerd door bijzonder getalenteerde internationale artiesten, in Blankenberge met rivierzand, in Brugge met sneeuw en ijs.

Omdat beelden meer zeggen dan woorden, geef ik hieronder meteen de links naar de fotoreeksen die ik van beide evenementen online heb gezet:

Het ijssculpturenfestival is nog tot 16 januari te bekijken op het Brugse stationsplein.

www.icesculpture.be
www.zandsculptuur.be

zaterdag 18 december 2010

Typografie in e-books

Ik heb de laatste weken een hoop e-books onder ogen gekregen. Sommige zijn gratis public domain-boeken die ik van Project Gutenberg heb gedownload, andere zijn boeken die ik in een e-bookstore heb aangekocht (o.a. Kobo, ebook.nl), nog andere zijn boeken die auteurs op hun eigen website aanbieden. Voor de goede orde: het gaat hier telkens om epub-bestanden, dus geen pdf.

Van al die boeken zijn er slechts bitter weinig die voldoen aan de gangbare typografische standaarden. In de meeste gevallen laten verscheidene typografische aspecten heel wat te wensen over, in tegenstelling tot de klassieke papieren boeken, waar doorgaans weinig op aan te merken valt. Hieronder geef ik een lijstje van de dingen die mij het meeste storen, telkens met twee voorbeelden (schermafdrukken gemaakt via Adobe Digital Editions): eenmaal zoals het niet moet en eenmaal volgens de regels van de kunst.

Aanhalingstekens en gedachtestreepjes

Vaak worden de rechte aanhalingstekens gebruikt ('...' en "...") in plaats van gekrulde aanhalingstekens (‘...’ en “...”). Rechte aanhalingstekens doen denken aan een antieke schrijfmachine. In professioneel drukwerk horen gekrulde aanhalingstekens (en weglatingstekens) te staan.

Rechte of gekrulde aanhalingstekens

Vaak worden koppeltekens (-) gebruikt in plaats van gedachtestreepjes (–). Ook een oude schrijfmachinegewoonte.

Koppeltekens of gedachtestreepjes

Uitvullen zonder afbreken

Vaak wordt de tekst uitgevuld zonder dat lange woorden afgebroken worden aan het einde van de regel, wat resulteert in heel wat regels met veel te grote spaties tussen de woorden. Dat is allerminst bevorderlijk voor de leesbaarheid. Omdat vrijwel geen enkele e-reader die vandaag op de markt is over ingebouwde afbreekalgoritmen beschikt, is uitvullen in epub-bestanden dus ten sterkste af te raden. Niet uitgevulde, links uitgelijnde tekst leest overigens veel prettiger, vind ik.

Uitvullen of links uitlijnen

Cursieve lettertypen

De meeste e-books bevatten geen ingesloten lettertypen. De reader geeft de tekst dan weer met een ingebouwd standaardlettertype. Cursieve tekst wordt elektronisch schuin gezet, wat in een geschreefd lettertype meestal een bijzonder lelijk resultaat geeft. In professionele typografie wordt gebruik gemaakt van aparte fonts voor cursief. Hetzelfde geldt overigens voor vet, maar daar valt het niet zo op; het verschil is bij cursief het duidelijkst te zien.

Schuingedrukt of echt cursief

Blanco regels tussen de alinea’s

Vaak staan er onnodige blanco regels tussen de alinea’s. In een doorlopende tekst, zoals een roman, is dat storend, zeker wanneer er veel met korte alinea’s van een of twee regels gewerkt wordt, zoals bij dialogen:

Blanco regels; geen insprong bij het begin van een alinea

In papieren romans vind je dat nooit. Daar is het gebruikelijk om de alinea’s zonder blanco regels op elkaar te laten aansluiten, met een kleine insprong aan het begin van iedere nieuwe alinea:

Geen blanco regels; insprong bij het begin van een alinea

Conclusie

Bij e-books die niet via een professionele uitgeverij tot stand zijn gekomen, zijn deze fouten nog enigszins verschoonbaar. Auteurs die hun eigen e-books aanbieden of vrijwilligers die public domain-boeken naar het epub-formaat omzetten, hebben meestal niet de nodige typografische en/of technische kennis. Al vind ik wel dat ze toch wat meer moeite zouden moeten doen om hun werk op een keurige manier te presenteren.

Van e-books die door uitgeverijen aangeboden worden, zou je toch zeker dezelfde typografische kwaliteit als in een papieren boek mogen verwachten, en ik moet helaas vaststellen dat dat lang niet altijd het geval is. Ik kan hieruit alleen maar concluderen dat de uitgeverijen het elektronisch uitgeven nog wat stiefmoederlijk behandelen. Gauw even converteren en de kous is af. Kwaliteitscontrole achten ze niet nodig. Als het maar leesbaar is.

Lezers van e-books worden blijkbaar nog niet altijd serieus genomen. Hebben zij dan geen recht op dezelfde kwaliteit die voor papieren uitgaven als vanzelfsprekend beschouwd wordt?

Ik moet een en ander toch ook een beetje relativeren: de kans is groot dat heel wat modale lezers zich daar allemaal niet aan storen en al die mankementen niet eens opmerken – wellicht vinden ze mij een muggenzifter. Maar typo-nerds als ik kunnen zich hier mateloos aan ergeren.

Mijn oplossing

Omdat ik dus nogal een pietje-precies ben en een beetje kan programmeren, heb ik snel even een Perl-scriptje gemaakt om mijn epub-bestanden te fatsoeneren alvorens ik ze op mijn reader zet en begin te lezen. Mijn scriptje zorgt ervoor dat een aantal lettertypen ingesloten worden (zodat ik straks echte cursieven te zien krijg), converteert rechte naar gekrulde aanhalingstekens (en weglatingstekens), vervangt uitgevulde tekst door links uitgelijnde tekst en vervangt koppeltekens door gedachtestreepjes waar van toepassing. Als er storende elementen in de lay-out zitten, pas ik daarna handmatig de CSS-stijlen aan. Daarvoor maak ik gebruik van Sigil, een gratis epub-editor.

Eén probleempje nog: de via een e-bookstore aangekochte e-books zijn doorgaans beveiligd met Adobe DRM (digtal rights management), waardoor je de bestanden niet zomaar kunt aanpassen. Die DRM moet er dus eerst afgehaald worden. Een echt probleem is dat niet, want de nodige Python-scripts zijn makkelijk op het internet te vinden (met dank aan i♥cabbages). DRM is bedoeld als een beveiliging tegen piraterij, maar in de praktijk is het alleen maar hinderlijk voor de reguliere gebruikers. De DRM verhindert hen immers om het bestand op meerdere readers te gebruiken, te converteren naar andere bestandsformaten of om het in een webbrowser te lezen als ze dat zouden willen (bijvoorbeeld met de Firefox-addon EPUBReader of via een cloud service als Ibis Reader). Voor de piraten is het omzeilen van DRM kinderspel, dus die hou je er niet mee tegen. Er gaan dan ook vele stemmen op om DRM gewoon af te schaffen.

Ik gooi de DRM dus meteen van al mijn aangekochte ebooks. Niet omdat ik het bestand illegaal wil verspreiden (doe ik niet, ik ben een eerlijke gebruiker), maar omdat ik er de typografische schoonheidsfoutjes wil kunnen uithalen om het boek in optimale omstandigheden te kunnen lezen.

Slechts héél af en toe kom ik een e-book tegen waar niets op aan te merken valt. In dat geval blijf ik er natuurlijk netjes af.

Koppelingen

code.google.com/p/epubcheck
code.google.com/p/sigil
www.adobe.com/products/digitaleditions
www.ebook.nl
www.epubread.com
www.gutenberg.org
www.ibisreader.com
www.kobobooks.com
www.threepress.org/document/epub-validate

dinsdag 14 december 2010

Astro-uitstap

atomiumEen paar weken geleden zijn we met een bus vol amateurastronomen van Volkssterrenwacht Beisbroek op astro-uitstap naar Brussel geweest. In de voormiddag stond een bezoek aan de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (in het Jubelpark) op het programma, waar we de onlangs heropende galerij van de precisie-instrumenten zijn gaan bekijken. Het gaat om een interessante collectie van astronomische instrumenten. Gelukkig weet onze voorzitter Jan Vandenbruaene hier ontzettend veel over, en hij geeft ons een bijzonder uitgebreide uitleg. Over ieder toestel of instrument weet hij wel iets interessants te vertellen. Uiteraard gaan we niet naar het museum voor één galerij, dat zou een beetje zonde zijn, dus terwijl we daar toch vertoeven, maken we van de gelegenheid gebruik om ook nog een ander deel van de vaste collectie kunstschatten te bekijken.

Na de lunch in het museumrestaurant, waar de lasagne maison en vooral de knapperige broodjes bijzonder lekker zijn, brengt de bus ons naar de Heizel voor een bezoekje aan het Atomium en het planetarium. Onderweg houden we nog even kort halt bij een gebouw dat ooit de eerste sterrenwacht van België was (maar nu voor andere doeleinden gebruikt wordt). Straatnamen in de buurt getuigen nog van dit stukje geschiedenis (Sterrenkundelaan, Galileïlaan, Queteletplein, Meridiaanstraat).

In een van de bollen van het Atomium loopt sedert kort een tentoonstelling over de kosmos, dus terwijl we toch in de buurt zijn, gaan we daar even kijken. Een onverwacht bezoekje aan het Atomium is altijd meegenomen. Even vrezen we voor lange wachttijden wanneer we de rij wachtenden in de onderste bol ontwaren, maar het blijkt loos alarm. De lange file bestaat uit toeristen die staan aan te schuiven voor de lift naar de bovenste bol. Met de roltrap, waar geen wachtrij staat, zij wij veel vlugger op onze bestemming. De tentoonstelling blijkt echter niet veel soeps, maar goed, we zijn toch weer eens in het Atomium geweest.

Na ons bezoek aan het Atomium brengt de bus ons driehonderd meter verder naar het planetarium. Hier willen we de voorstelling van Violent Universe bekijken met het nieuwe full dome projectiesysteem. Nadat Beisbroek een paar jaar geleden als eerste planetarium in België met een dergelijk digitaal projectiesysteem uitpakte, kon Brussel natuurlijk niet achterblijven, dus nu hebben zij er ook een. Maar dan wel een paar maatjes groter, want het planetarium van Brussel is een stuk groter dan dat van Brugge. Helaas hadden onze Brusselse collega’s te kampen met enkele technische moeilijkheden, die ook na vier keer herstarten niet van de baan waren: enkele projectoren weigerden pertinent dienst. Men besloot dan maar om een ander programma te proberen, Touching the Edge of the Universe, en gelukkig liep het nu wel goed.

Als afsluiter van onze uitstap zijn we nog eens langs geweest bij de collega’s van Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen, waar we een uitgebreide rondleiding kregen. Een goed uur later waren we weer veilig en wel terug in Brugge.

www.atomium.be
www.beisbroek.be
www.kmkg-mrah.be
www.mira.be
www.planetarium.be

maandag 22 november 2010

Gratis e-books

Sedert ik mijn e-reader heb, ben ik eens op zoek gegaan naar gratis e-books. Ik heb er inmiddels al een heleboel gevonden. Gewoon legaal, welteverstaan, want gratis hoeft natuurlijk geen synoniem te zijn met illegaal (ja, illegale e-books zijn er natuurlijk ook, en wie weet wat torrents zijn heeft ze zo gevonden).

Af en toe is er dus een schrijver of uitgever die een nieuw boek onder de aandacht wil brengen door, al of niet tijdelijk, de e-bookversie gratis op het net te gooien (zoals onlangs nog 15 minuten van Maaike Schutten, of What matters now van Seth Godin). En tot eind dit jaar kun je nog iedere week een gratis boek krijgen op www.eBookstick.nl. Soms vragen de milde schenkers een kleine tegenprestatie: wil je het bestand downloaden, moet je daar dan eerst melding van maken via Twitter of Facebook; pay with a tweet heet dat. Op die manier maak je wat promotie voor het boek dat je hebt gedownload. Een kleine tegenprestatie, en het kost je niets. Ook bij Copia (www.thecopia.com), een nieuw social e-readingplatform, kun je gratis enkele boeken krijgen die elders gewoon worden verkocht. Maar dan moet je wel eerst een account aanmaken.

Je vindt ook makkelijk een hoop klassiekers waarvan het copyright al lang verlopen is en die dus vrij verspreid mogen worden. Zo heb ik op www.epubbooks.com en op Project Gutenberg (www.gutenberg.org) een heleboel boeken gedownload van schrijvers als Charles Dickens, H.G. Wells, Jules Verne, Lewis Carroll, R.L. Stevenson, Mark Twain en Arthur Connan Doyle, om er maar enkelen te noemen. Heel wat van die klassiekers heb ik weliswaar in mijn jeugd al gelezen, maar een hoop andere nog niet, en die achterstand wil ik nu inhalen. Het grootste aanbod van gratis boeken is uiteraard Engelstalig, maar Project Gutenberg heeft ook een redelijk aanbod in andere talen.

Eén ding is me in ieder geval duidelijk geworden: ik ga de komende tijd wat meer lezen en wat minder tv kijken (of wat minder slapen)…

www.ebookstick.nl
www.epubbooks.com
www.gutenberg.org
www.paywithatweet.com
www.thecopia.com

vrijdag 19 november 2010

Een leven zonder jou

eenlevenzonderjouAlle lof voor deze ontroerende en knap gemaakte musical van Rory Six en Kai Hüsgen, gebaseerd op het boek Als rozenblaadjes vallen van Brigitte Minne. Deze productie krijgt jammer genoeg niet evenveel aandacht als Dans der vampieren of Oliver, maar Een leven zonder jou heeft alleszins niveau, dat is het minste wat je ervan kunt zeggen. De musical is dan ook terecht al in de prijzen gevallen: op 31 mei werd de productie in Nederland bekroond met de MusicalMakersBeurs.

Een leven zonder jou is een eenvoudige, intieme musical met een kleine maar bijzonder talentvolle cast en een simpel maar doeltreffend decor en een aangrijpend verhaal. Ook de orkestrale bezetting is minimaal: een keyboard en een cello, dat is alles. Maar meer is er ook niet nodig. Alles klopt gewoon. Deze eerste musical waarvoor Rory Six de muziek schreef, en samen met Kai Hüsgen ook het libretto, bewijst dat hij talent heeft.

En ook op het podium heb ik heel wat talent gezien. De cast, bestaande uit Marleen van der Loo, Pieter Van Nieuwenhuyze en Lotte Geertsma, is uitstekend op elkaar ingespeeld en ze vertolken hun personage alledrie uitstekend.

Een leven zonder jou tourt nog deze en volgende maand door Vlaanderen en Nederland. Kijk voor plaatsen en data op de website. Echt een aanrader!

www.eenlevenzonderjou.com

zondag 14 november 2010

E-reader

Sony PRS-650Ik heb m’n nieuwe e-reader nu zowat een week, dus tijd voor een eerste evaluatie. Ik ben alvast erg enthousiast over mijn bordeauxrode Sony PRS-650. Het toestel is compact, licht, oogt mooi en de bediening via het touch screen is erg gebruiksvriendelijk. In het interne geheugen kan ik een massa boeken opslaan. Het is mooi meegenomen dat ik er ook foto’s en mp3’tjes op kwijt kan, maar daar heb ik het toestel niet in eerste instantie voor gekocht.

Ik heb hier natuurlijk wel nog een stapeltje ouderwetse papieren boeken (‘p-books’) liggen die ik ook nog wil lezen, maar nieuwe boeken koop ik voortaan bij voorkeur als e-book. Voor iemand die veel leest en dat graag overal doet (op het werk tijdens de lunchpauze, in de wachtkamer bij de tandarts, op de trein of de bus, bij een kopje koffie in een tea room, en natuurlijk ook gewoon thuis) is zo’n e-reader een reuze handig apparaat. Je kunt het makkelijk overal mee naartoe nemen en hebt altijd meerdere boeken bij de hand (ja, ik lees soms meerdere boeken tegelijk). Het apparaat onthoudt van ieder boek precies waar je gebleven was, je kunt de lettergrootte naar eigen smaak aanpassen, en als je de betekenis van een woord niet kent, dan zoek je het gewoon op in een van de ingebouwde woordenboeken.

Laat het duidelijk zijn dat zo’n e-reader absoluut geen vervanger is voor een iPad of andere tabletcomputer. Een iPad is een volwaardige computer waar je een massa verschillende dingen mee kunt doen (onder andere e-books lezen); een e-reader daarentegen heeft eigenlijk maar één toepassing: je kunt er boeken (en andere teksten) op lezen. Door de mp3-functie kun je dat uitbreiden naar luisterboeken (audio books). Door de geringe afmetingen is het ook echt een toestel dat je makkelijk mee kunt nemen. Met een iPad, die een stuk groter is, lukt dat iets minder goed. Nog een voordeel van de e-reader is dat hij niet over een glanzend lcd-scherm beschikt, maar een compleet andere schermtechnologie gebruikt, die ‘elektronisch papier’ (e-paper) of ‘elektronische inkt’ (e-ink) genoemd wordt. Daardoor verbruikt het toestel veel minder energie – met een volle batterij kun je makkelijk twee weken lezen –, en kun je ook zonder problemen buiten op een terrasje in volle zonlicht gaan zitten lezen. Een iPad verandert in die omstandigheden in een spiegel, maar mijn e-reader leest dan nog net zo lekker als een papieren boek. Bij Amazon hebben ze daar overigens een leuk filmpje van gemaakt om hun e-reader, de Kindle, te promoten:

Wordt vervolgd.

maandag 8 november 2010

Boekenbeurs 2010

Vrijdag met Miche en Annelies naar de boekenbeurs geweest. Net als vorig jaar bewust niet gekozen voor een dag waarop iedereen vrij heeft, want ik weet uit ervaring – en de tv-beelden hebben dat ondertussen bevestigd – dat er dan soms geen doorkomen aan is. Vrijdagmiddag was het best doenbaar. Er was hier en daar wel een lokale congestie, maar de circulatie ging al bij al vrij vlot.

Annelies had op voorhand via de website gecheckt wanneer Patrick Lagrou kwam signeren. Lagrou is de auteur van de populaire Dolfijnenkind-reeks en hij had ook dit jaar weer een nieuw boek uit, dus Annelies wou op de boekenbeurs het nieuwste dolfijnenboek, Dans van de roze dolfijn, aankopen en meteen laten signeren. Patrick Lagrou nam ruimschoots de tijd voor zijn jonge fans en maakte met iedereen een uitgebreide babbel. Naast hem zat de illustrator, die Annelies’ exemplaar voorzag van een mooie tekening. Annelies hartstikke blij natuurlijk.

Maar er viel nog meer te beleven. Annelies ging op de stand van Cobra op consultatie bij de boekendokter, die toevallig ook iets met dolfijnen bleek te hebben. Het interview werd gefilmd en staat inmiddels op de website van Cobra (de cultuursite van de VRT).

Zelf heb ik op de stands van Bebook en Sony hun nieuwste e-readers uitgeprobeerd. Ondertussen heb ik een toestel aangeschaft (niet op de boekenbeurs, maar gewoon in de winkel), en de keuze is, na lang en rijp beraad, uiteindelijk gevallen op de PRS-650 van Sony. Het is een toestel zonder wifi, maar dat zie ik absoluut niet als een nadeel. Als je rustig wilt zitten lezen, is het beter om niet te veel afleidingen in de buurt te hebben.

Hoewel e-readers al een tijdje in de handel zijn, beschouw ik mezelf toch nog als een early adopter. In België is het hele e-readingfenomeen nog lang niet doorgebroken bij het grote publiek. De meeste mensen hebben er nog steeds geen flauw idee van wat e-books zijn of dat ze überhaupt bestaan. Toch beweegt er tegenwoordig heel wat in e-bookland. Ik volg alle e-booknieuwtjes dan ook op de voet.

Annelies had ook nog graag Piet Huysentruyt ontmoet, maar die was er vrijdag niet (dat wisten we op voorhand, via de website). We hebben wel nog Gert Verhulst en Walter Baele (vermomd als Van Leemhuyzen) gezien, Pieter Aspe, Piet Baete en Paul D’Hoore. Annelies had haar fototoesel meegebracht en de auteurs waren graag bereid met haar te poseren. Annelies heeft foto’s met Patrick Lagrou, Pieter Aspe, Gert Verhulst, Walter Baele en Geronimo Stilton. Die laatste is natuurlijk geen auteur, maar een personage uit de gelijknamige jeugdboekenreeks.

Na ons bezoekje aan de boekenbeurs hebben we tram 6 naar ’t stad genomen en hebben we bijzonder lekker gegeten in het Boston Steak House vlakbij het Centraal Station, waar de gegrilde zalm met frietjes en bearnaisesaus ons uitstekend bevallen is. Daar komen we zeker nog terug.

De terugrit verliep iets minder vlot als de heenrit. Om een of andere duistere reden ging de trein niet verder dan Sint-Niklaas en moesten we daar overstappen op een andere trein. Daardoor waren we in Gent natuurlijk onze aansluiting kwijt – die was sowieso al krap – en moesten we uiteindelijk wachten op de volgende trein die uit Antwerpen kwam. ’t Is toch ook altijd wat met de spoorwegen... Hoewel, we mogen niet altijd klagen. Annelies reed namelijk gratis, want voor haar 16e verjaardag had de NMBS haar een Go Pass cadeau gedaan. Toch een mooi gebaar, en een prima stimulans om de jeugd meer gebruik van het openbaar vervoer te laten maken.

www.boek.be
www.boekenbeurs.be
www.bostonsteakhouse.be
www.cobra.be
www.e-boek.org
www.patricklagrou.be
www.sony.nl/product/rd-reader-ebook/prs650r.cew

maandag 25 oktober 2010

FACTS 2010

Toen ik zondagmorgen rond half twaalf bij Flanders Expo aankwam, kon ik al van ver zien dat er een lange rij wachtenden bij de kassa stond aan te schuiven. Maar voor mij geen probleem, want je kent mij ondertussen hé: ik had mijn ticket natuurlijk al op zak en kon dus met een glimlach de wachtrij gewoon voorbij. Wat is het toch handig dat je tegenwoordig kaartjes van tevoren via het internet kunt kopen.

R2-droids op FACTS 2010

Dit jaar vierde FACTS zijn twintigste editie, en dit jaarlijkse feest voor liefhebbers van fantasy, anime, manga, comics, games en sci-fi (en alles wat daar van ver of nabij mee te maken heeft), was weer een stukje gegroeid in vergelijking met vorige keer. Het gebeuren nam nu drie volledige hallen van Flanders Expo in beslag, en als die trend zich door zet, dan zal ik toch moeten overwegen om volgende keer misschien twee dagen te gaan in plaats van één. Ik heb immers een aantal zaken uit mijn planning moeten schrappen; er was gewoon te veel te doen, te zien en te beleven.

Jewel StaiteZo heb ik dit jaar minder Q&A’s van acteurs en actrices bijgewoond (normaal volg ik die bijna allemaal) en heb ik zelfs helemaal niets van de cosplay-wedstrijd gezien (maar natuurlijk wel veel verklede figuren zien rondlopen én op de foto gezet). Enkele van mijn favoriete sci-fi-acteurs en -actrices waren immers op FACTS, en die kregen voorrang. Normaal betaal ik niet om me te laten fotograferen in het bijzijn van beroemdheden en de tijd dat ik bij zowat alle acteurs in de rij ging staan voor een autogram ligt ook alweer een poosje achter mij, maar voor de Canadese Jewel Staite wou ik graag nog eens een uitzondering maken. Om 14.00 uur (net op het moment dat de cosplay begon) stond ik dus aan te schuiven voor de fotoshoot met mijn favoriete Firefly-actrice. Kort daarna gaf Jewel een Q&A samen met haar Stargate Atlantis-collega Robert Picardo, wat ik natuurlijk ook niet mocht missen, en na afloop daarvan wou ik uiteraard mijn foto, die ondertussen klaar was, ook nog door haar laten signeren.

Behalve Staite en Picardo waren er nog meer acteurs en actrices op FACTS 2010. De meeste persbelangstelling genoten wellicht Dirk Benedict en Dwight Schultz, die donderdagavond al te zien waren in De Laatste Show op tv en die aangekondigd werden als Face en Murdock uit The A-Team (de tv-reeks, niet de film). Maar sci-fi-fans kennen Dirk Benedict natuurlijk ook als Starbuck uit de originele Battlestar Galactica, en Dwight Schultz als de licht neurotische Reginald Barclay uit zowel Star Trek: The Next Generation als Star Trek: Voyager. Daarnaast waren er ook nog Kristanna Loken (de vrouwelijke terminator in Terminator 3), Billy Dee Williams (Lando Calrissian in Star Wars episodes V en VI), Doug Bradley (Pinhead in de Hellraiser-films) en Noah Hathaway (Boxey in de originele Battlestar Galactica en Atreyu in The NeverEnding Story). Mark Singer was er niet wegens griep.

En verder nog, naar jaarlijkse gewoonte, een deel van de cast van ’Allo ’Allo!, waarbij ik me altijd afvraag wat die daar eigenlijk komen doen, want bij mijn weten lijkt die reeks in de verste verte niet op sci-fi of fantasy. Maar goed, blijkbaar hebben ze in België toch heel wat fans, want ze worden ieder jaar terug gevraagd.

Enterprise boven de BVC-stand

Maar ik heb op FACTS nog meer gezien dan alleen maar acteurs. Er waren ook comics-tekenaars, in de dealers rooms (bijna twee hallen vol!) waren allerlei verleidelijke spullen te koop, en in de Fan Village hadden verscheidene fanclubs een stand. Zo ook de Star Trek-club waar ik lid van ben: de Belgian Voyage Club. Doorgaans zijn het de Star Wars-fans die de meeste aandacht naar zich toe trekken, met nagebouwde sets, radiogestuurde R2-droids, tal van gekostumeerde characters en light sabers. Ook dit jaar was dat niet anders, maar de Trekkies hadden toch voor een bescheiden tegenzet gezorgd met een zelfgemaakte, met helium gevulde, van propellers voorziene ballon in de vorm van de Enterprise. Al had ik toch wel het idee dat Deanna Troi weer aan de stuurknoppen zat, want het ding week bij momenten gevaarlijk van zijn koers af en even vreesde ik er zelfs voor dat het zou neerstorten (wat gelukkig niet gebeurde).

Boeken

Maar beelden zeggen meer dan woorden, dus voor de rest moet je maar even gaan kijken in mijn FACTS 2010-fotoalbum op Picasaweb. Daar heb ik een bescheiden selectie van mijn foto’s geplaatst. En ja, ik geef het toe: wellicht heb ik weer véél te veel foto’s van Jewel Staite gemaakt... Maar je bent fan of je bent het niet hé?

www.facts.be
www.picasaweb.com/gebotopia/FACTS2010

zondag 24 oktober 2010

John Barry in Concert

John Barry's videoboodschapSamen met John Williams en Jerry Goldsmith is de legendarische John Barry een van mijn drie favoriete filmcomponisten – ik noem ze de drie J’s. Heel wat van zijn scores behoren tot mijn favoriete soundtracks, met name de muziek die hij schreef voor niet minder dan elf James Bond-films, Born Free, Out of Africa, The Black Hole en vele andere. Toen ik vernam dat het Filmfestival van Gent dit jaar John Barry in Concert op de affiche zou zetten, heb ik dan ook geen moment getwijfeld en meteen een ticket besteld.

Net als John Williams in Concert twee jaar geleden vond ook dit concert plaats in het eerder ongezellige Kuipke, in het Citadelpark. Gelukkig waren er deze keer wel kussens voorzien op de houten klapstoeltjes, zodat ik het meer dan twee uur durende concert toch vrij comfortabel kon uitzitten.

De World Soundtrack Academy en het Filmfestival van Gent wilden Barry, omwille van zijn indrukwekkende oeuvre, in de bloemetjes zetten met de WSA Lifetime Achievement Award. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat John Barry bij het concert aanwezig zou zijn om zijn trofee eigenhandig in ontvangst te nemen, maar helaas kreeg hij om gezondheidsredenen vliegverbod van zijn dokter, zodat hij niet naar Gent kon komen. Hij had echter een videoboodschap opgenomen, die op het grote scherm boven het orkest werd afgespeeld. De award werd namens John Barry in ontvangst genomen door niemand minder dan David Arnold, Barry’s opvolger voor de 007-scores.

De Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest (twee namen, één orkest!) bracht onder leiding van Barry’s persoonlijke dirigent Nicholas Dodd een gevarieerde selectie van Barry’s onsterfelijke filmmelodieën ten gehore: muziek uit Goldfinger, On Her Majesty’s Secret Service, Zulu, Somewhere in Time, Moviola, The Persuaders, Mary Queen of Scots, Midnight Cowboy, Born Free, Octopussy, Out of Africa, Body Heat, Chaplin, You Only Live Twice, The Knack, en twee lange suites: The James Bond Suite en de Dances With Wolves Suite. De muziek werd telkens begeleid door filmbeelden. Leuk om nog eens Kevin Costner en Mary McDonnell samen op het scherm te zien.

Ik heb erg van dit concert genoten. Benieuwd welke componist het Filmfestival volgend jaar op het programma zet…

John Barry in Concert

www.filmfestival.be

zaterdag 16 oktober 2010

Disney-halloweenfoto’s online

De foto’s van ons halloweentripje naar Disneyland Resort Paris van vorige week staan online. Van de om en bij de 1200 foto’s die we gemaakt hebben, heb ik er 393 geselecteerd. Om het een beetje overzichtelijk te houden, heb ik ze ingedeeld in acht fotoalbums:

Veel kijkplezier!

Gebo’s not-so-scary trip report

Vorige week zijn we enkele dagen naar Disneyland Resort Paris geweest om er de halloweensfeer op te snuiven. Het uitgebreide verslag van onze belevenissen in Parijs kun je online lezen (of als pdf-bestand downloaden) op issuu.com.

En dan nu een primeur: dit verslag is ook beschikbaar als e-book! Download gratis een DRM-vrij ePub-bestand (voor zowat elke e-reader) of een xps-bestand (voor het Blio-platform). Om de bestanden te downloaden: rechts klikken en opslaan als. Veel leesplezier!

Meer foto’s volgen binnenkort op Picasaweb.

01044-684

vrijdag 3 september 2010

Iedereen paranormaal

gili_lannoo Net voor hij begint aan de voorstelling van zijn eerste boek Iedereen paranormaal leegt Gili (pseudoniem voor Lieven Gheysen) de volledige inhoud van een buisje Coffea Cruda, een homeopathisch slaapmiddel, in een glas. Met behulp van een slokje water werkt hij de tabletjes naar binnen en slikt ze door. Het lijkt hem niet te deren dat hij daarmee een gevaarlijke overdosis inneemt. Hij herhaalt hiermee een ‘stunt’ die James ‘The Amazing’ Randi talloze keren publiekelijk opvoerde.

Vervolgens begint hij met de voorstelling, en ik kan je meteen geruststellen: anderhalf uur later is hij nog steeds klaar wakker en vertoont hij geen enkel teken van slaperigheid. Daarmee toont hij aan wat ieder weldenkend mens eigenlijk zou moeten weten: dat homeopathische middelen niets anders bevatten dan water en suiker. Als ze al enig resultaat teweegbrengen, dan is dat dus volledig te wijten aan het placebo-effect. Dat kan ook niet anders, want het actieve bestanddeel – voor zover daar al sprake van is – wordt in homeopathische producten zodanig verdund, dat er meestal geen enkel molecuul meer van overblijft.

In zijn praatje heeft Gili het vooral over paranormale fenomenen als helderziendheid, telepathie, mediums, spiritisten, waarzeggers en toekomstvoorspellers, over pseudowetenschappen als astrologie, homeopathie en alternatieve geneeskunsten, en over de ‘cold reading’-techniek. Hoewel er ongetwijfeld heel wat mensen zijn die ervan overtuigd zijn dat ze over een of andere paranormale gave beschikken, en die vermeende gave alleen maar willen aanwenden om anderen te helpen, zitten er ook een aantal regelrechte bedriegers tussen, die er alleen maar op uit zijn om goedgelovige zielen zo veel mogelijk geld afhandig te maken.

En dat lukt hen aardig. Getuige daarvan het succes van de vele boeken over parapsychologie, astrologie, homeopathie, en de populariteit van krantenhoroscopen en meer van dat soort onzin. En van tv-programma’s als Het Zesde Zintuig enige tijd geleden op VTM en Astro TV op VT4 (België) en NET 5 (Nederland). Geld, daar draait het om. Een persoonlijke sessie bij een paragnost – waar je overigens niets wijzer van wordt – kost heel wat euro’s, en hoge kijkcijfers vertalen zich in hoge reclame-inkomsten.

Overigens blijft die hele para-handel echt niet beperkt tot onschuldig vermaak. Wanneer mensen een noodzakelijke medische behandeling laten vallen omdat een of andere kwakzalver hen ervan overtuigd heeft dat ze een (dure) alternatieve therapie moeten volgen, dan vallen er slachtoffers. En diezelfde charlatans deinzen er niet voor terug om er vooral de zwakkere slachtoffers uit te kiezen, zoals mensen die een rouwproces of een andere persoonlijke crisis doormaken.

Gili had het ook over Randi’s befaamde ‘one million dollar paranormal challenge’, een prijs van een miljoen dollar die is uitgeloofd voor de eerste persoon die een paranormaal fenomeen onder gecontroleerde omstandigheden kan aantonen. De prijs is na heel wat jaren nog steeds niet toegekend, omdat nog niemand in die opdracht is geslaagd. Kandidaten zijn er genoeg, maar ze hebben altijd wel een excuus waarom het niet lukt: hun ‘gidsen’ werkten vandaag niet mee, of er was te veel ‘negatieve energie’, of het wil niet lukken ‘op commando’, of de test was te moeilijk (hoewel zo’n test steeds op voorhand tot in de details samen met de betrokkene afgesproken en opgesteld wordt). Inderdaad: paranormale gaven of fenomenen zijn tot nu toe nooit wetenschappelijk bewezen. Let wel: dat betekent niet noodzakelijk dat ze niet bestaan. De initiatiefnemers van de million dollar challenge zouden eigenlijk niets liever willen dan dat een paranormaal fenomeen onder wetenschappelijk gecontroleerde omstandigheden zwart op wit aangetoond kan worden. Alleen is dat tot nu toe dus nog nooit gebeurd.

Gili is vooral het laatste jaar erg populair geworden met zijn vele optredens in tv-programma’s en zijn zaalshow waarmee hij door het ganse land trekt. Hij is een uitstekend entertainer en profileert zichzelf als mentalist: iemand die de illusie wekt over een zesde zintuig te beschikken, maar die er – in tegenstelling tot de ‘paranormalen’ – heel duidelijk over is dat hij niet over buitengewone gaven beschikt en enkel zijn vijf gewone zintuigen gebruikt. Net zoals je bij een goochelaar ook weet dat hij alleen maar illusies creëert, en niet echt kan ‘toveren’.

Het boek Iedereen paranormaal is bedoeld voor een zeer ruim lezerspubliek. Dus zeker niet alleen voor de sceptici die hun overtuigingen bevestigd willen zien, niet alleen voor jan modaal die nu wel eens wil weten hoe het eigenlijk met al die paranormale toestanden zit, maar even goed voor wie zelf denkt over een paranormale gave te beschikken of voor wie er geen heeft maar er wel rotsvast in gelooft.

Op de voorstelling van het boek in Brugge gisteravond waren er jammer genoeg nog maar twee exemplaren van het boek ter beschikking – het eerste exemplaar voor Gili zelf en het tweede voor zijn zus –, maar mijn exemplaar is alvast besteld. Ik wil het zeker door Gili laten signeren, want het zal je ondertussen al duidelijk zijn dat Gili mij tot zijn groeiende schare toegewijde fans mag rekenen.

www.facebook.com/pages/Gili/17954567940
www.gili.be
www.randi.org/site/index.php/1m-challenge.html
www.youtube.com/GiliComedy

vrijdag 27 augustus 2010

De boom

Hij was op tv van de week, de boom. Een paar dagen eerder hadden we hem nog van dichtbij gezien, door het zolderraam van het Achterhuis. Ja, die boom dus. De oude, zieke kastanjeboom bij het Anne Frank Huis, aan de Prinsengracht in Amsterdam. De hevige wind van maandag was hem fataal geworden. De ondersteunende constructie had de val niet kunnen tegenhouden.

Ons bezoek aan het Anne Frank Huis heeft een diepe indruk op ons nagelaten. Op de muren staan dagboekfragmenten gedrukt, en aan de hand van foto’s, videobeelden, documenten en ander historisch materiaal wordt beetje bij beetje het verhaal van Anne verteld. En samen met haar persoonlijke verhaal ook het drama van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gevolg van haat, onverdraagzaamheid en racisme. Zoiets mag nooit meer gebeuren, dat is de boodschap.

www.annefrank.org
www.annefranktree.nl
www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.849636

zondag 8 augustus 2010

Varekai

Cirque du Soleil is weer in het land. Nog tot eind augustus staan hun tenten opgesteld in Oostende.

Enkele jaren geleden hadden we Saltimbanco gezien, een van hun vorige shows. Dit jaar brengen ze Varekai, spektakel van de bovenste plank.

image

Cirque du Soleil heeft weinig gemeen met de andere circussen die ons land aandoen. Ja, de voorstelling vindt plaats in een circustent en ja, er doen heel wat acrobaten, jongleurs, trapezisten en clowns aan mee, maar daar houdt de vergelijking eigenlijk op.

Anders dan een gewoon circus brengt Cirque du Soleil eigenlijk een theatershow, een bijzonder kleurrijk en gevarieerd familiespektakel waarin niet alleen halsbrekende stunts, maar ook muziek, zang en dans een minstens even belangrijke rol spelen. En dan hebben we het nog niet gehad over de prachtige kleurrijke kostuums, het sfeerscheppende decor en de betoverende belichting.

De artiesten brengen allemaal bijzonder professioneel ogende acts. Ze beheersen hun respectieve disciplines als geen ander, zijn ongelooflijk goed op elkaar ingespeeld, en maken er een prachtig, spectaculair en betoverend mooi geheel van. Ik kan dit alleen maar aan iedereen van harte aanbevelen!

www.cirquedusoleil.com
www.cirquedusoleil.com/en/shows/varekai

maandag 24 mei 2010

Prince of Persia: The Sands of Time

prince_of_persia Gisteren naar de laatavondvoorstelling van Prince of Persia geweest. Ik had gewoon zin in even heerlijk wegdromen bij een ouderwetse avonturenfilm, en ik werd op mijn wenken bediend. Prince of Persia: The Sands of Time biedt bijna twee uur avontuur, actie en fantasy. Niet te veel nadenken, gewoon genieten. Genieten van het avontuur, van de exotische setting – de koninklijke kringen in het Perzië van de zesde eeuw – en de onwaarschijnlijke plot. Dit is niet alleen maar action/adventure/fantasy, het is tevens een romantisch sprookje dat gerust zou kunnen beginnen met ‘Er was eens …’ en eindigen met ‘… en ze leefden nog lang en gelukkig’.

De film is gebaseerd op de gelijknamige videogame uit 2003 en vertelt het verhaal van prins Dastan, die als straatjongen geadopteerd werd door de koning van het Perzische rijk. Alle noodzakelijke elementen voor een exotisch sprookje zijn aanwezig: een straatjongen die het tot prins schopt, een bloedmooie prinses, een mystiek voorwerp met bovennatuurlijke krachten, en een klassieke strijd tussen goed en kwaad.

Het warme kleurenpalet en de soundtrack van Harry Gregson-Williams brengten ons meteen in oosterse sferen. De actie bestaat gelukkig niet enkel uit zwaardgevechten, maar komt voor een groot deel voort uit het zogenaamde parkour of free running, waarmee we een jaar of vier geleden ook al vol verwondering kennis maakten in een van de eerste scènes van de James Bond-reboot Casino Royale. Zowel de jonge (William Foster) als de volwassen Dastan (Jake Gyllenhaal) zijn hier bijzonder bedreven in, en slagen er op die manier keer op keer in hun achtervolgers te verschalken.

Zoals het in een goede actie/avonturenfilm hoort, beschikt de film ook over de nodige humor, voornamelijk voor rekening van Sheik Amar, een rol van Alfred ‘Doc Ock’ Molina. Verder herkennen we ook nog Oscarwinnaar Ben Kingsley in de rol van Nizam (de broer van de koning). De rol van prinses Tamina wordt vertolkt door de Britse actrice Gemma Arterton.

Prince of Persia werd eerst gereleaset in Europa. De Amerikanen moeten nog een weekje wachten, tot het Memorial Day-weekend. Het feit dat deze film een ondertitel heeft – The Sands of Time – laat de mogelijkheid open voor een of meerdere sequels. Die mogen er van mij gerust komen.

Een bezoekje aan de officiële website is ook beslist de moeite waard!

adisney.go.com/disneypictures/princeofpersia

zondag 23 mei 2010

Dagje Brussel

Vorig weekend zijn we een dagje naar Brussel geweest. Met de trein, dagtrip 510 met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Walvissen en dolfijnen’ in het Museum voor Natuurwetenschappen. Eigenlijk helemaal gratis, dankzij onze ecocheques.

01033-056 We hebben de trein genomen naar Brussel-Noord en zijn daar overgestapt op de trein richting Liers, en zijn uitgestapt in het station Brussel-Luxemburg. Daar waren we nog nooit eerder geweest. Het is een modern station dat vlakbij het Europees Parlement ligt. Het museum bevindt zich op slechts enkele minuten stappen, maar onze aandacht werd getrokken door de grote letters ‘info’ bij het informatiebureau van het Europees Parlement, dus zijn we daar eerst nog even gaan kijken. Je vindt er gratis brochures en posters in alle talen van de Europese Unie. We hebben een en ander bij elkaar gescharreld, want Annelies kan beslist wat documentatie over Europa en de euro gebruiken voor school.

Goed. Daarna naar het museum, het hoofddoel van ons bezoek aan Brussel. Door Annelies’ obsessie voor dolfijnen is heel ons gezin eigenlijk bijzonder geïnteresseerd geraakt in dolfijnen en walvissen, dus mochten we deze tijdelijke tentoonstelling zeker niet aan ons voorbij laten gaan. De tentoonstelling, die nog tot eind augustus loopt, biedt erg veel informatie over deze zeezoogdieren, door middel van skeletten, vitrines, panelen met tekst, foto’s, video, namaakdieren en allerlei interactieve elementen. De tentoonstelling is bedoeld voor een ruim publiek, maar is erg kindvriendelijk.

Ik had mijn fototoestel bij om enkele overzichtsfoto’s te kunnen maken, maar vond dat de tentoonstellingsruimte nogal donker was. Gelukkig is dat voor mijn lichtgevoelige camera geen probleem en kon ik toch aardige sfeerfoto’s maken zonder te moeten flitsen. De foto’s kun je bekijken op Picasaweb.

01033-024 01033-064

In de tentoonstelling hebben we zo’n uur en drie kwartier rondgelopen. Daarna hebben we nog een kijkje genomen in een deel van de permanente tentoonstelling van het museum. Ik was bijzonder geïnteresseerd in een maansteen, die België in 1973 van president Nixon cadeau heeft gekregen. Het stukje rots was tijdens de laatste maanmissie teruggebracht door Harrison Schmitt, de enige geoloog die ooit op de maan heeft rondgelopen. Zijn naam staat in het museum overigens verkeerd gespeld als ‘Smith’. Maar in het museum is nog zo veel meer te zien, zoals bijvoorbeeld de Galerij van de Dinosauriërs. Dat zou echter wat te veel zijn voor een dag, dus hier moeten we binnenkort beslist nog eens terugkomen. We hebben toch nog ecocheques over.

Na ons bezoek aan het museum hebben we de trein terug naar Brussel-Noord genomen voor het tweede luik van ons dagje Brussel. Van het Noordstation zijn we naar het shopping center City 2 gestapt, waar we ons hebben laten onderdompelen in de gezellige winkeldrukte. Hoewel het misschien iets té druk was. Blijkbaar hadden erg veel mensen op deze snipperdag het idee om een dagje naar Brussel te komen. Via de Nieuwstraat zijn we verder gelopen naar het centrum. Eind vorig jaar waren we nog een dagje in Antwerpen om te shoppen, en daar is het toch heel wat aangenamer. De smalle drukke Brusselse Nieuwstraat staat in schril contrast met de brede Antwerpse Meir. Als we enkel willen shoppen, dan geniet Antwerpen duidelijk de voorkeur.

01034-002

Al snel stonden we op de Grote Markt. We hadden Annelies beloofd om een bezoekje te brengen aan Manneke Pis, want een bezoek aan Brussel is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan ’s werelds beroemdste ketje. Ook daar was het erg druk, vooral omwille van de vele buitenlandse toeristen.

Daarna begonnen onze maagjes te rammelen en besloten we de Beenhouwersstraat op te zoeken, beter gekend als de Rue des Bouchers, waar zich een concentratie aan restaurantjes bevindt. Voor we echter een restaurantje uitzochten – de restauranthouders probeerden ons allemaal voor hún zaak te winnen, dus dat viel niet mee – liepen we echter eerst een zijstraatje in. We hadden Annelies immers beloofd om niet alleen Manneke, maar ook Jeanneke Pis met een bezoekje te vereren. Bij dit goed verstopte beeldje was het veel minder druk, want blijkbaar weten de toeristen dit niet zo makkelijk te vinden...

www.europarl.be
www.natuurwetenschappen.be
www.picasaweb.google.com/gebopics/WalvissenEnDolfijnen
www.picasaweb.google.com/gebopics/DagjeBrussel

donderdag 13 mei 2010

Iron Man 2

ironman2 Aan het lange wachten is een einde gekomen. Iron Man 2 is eindelijk in de zalen, en ons geduld wordt beloond. De eerste Iron Man kreeg bijzonder goede kritieken, en deze sequel voldoet in alle opzichten aan de hooggespannen verwachtingen (wat nooit een makkelijke opdracht is).

De film stelt op geen enkel punt teleur. Ik heb er heel erg van genoten. Deze film heeft het gewoon allemaal: actie, spanning, humor, glamour, gadgets, snelle wagens, een goed verhaal, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Robert Downey Jr. én Samuel L. Jackson! Ze zijn goed bezig bij Marvel.

Er zit zelfs een ode in aan Walt Disney. In het begin van Iron Man 2 krijgen we een filmpje uit de jaren ’70 te zien, waarin Tony Starks vader, Howard Stark, zijn nieuwe project voorstelt: Stark Expo. Dat filmpje lijkt als twee druppels water op Walt Disney’s voorstelling van Epcot (Experimental Prototype Community Of Tomorrow)! Dit kan echt geen toeval zijn. Als Disney-fan viel het me meteen op. Wellicht een hint naar de deal die Marvel en Disney vorig jaar sloten.

Een ware verademing ook dat deze blockbuster voor een keertje niet in 3D was, want dat lijkt de algemene trend tegenwoordig. Geen twee euro extra aan de kassa dus, maar wel twee uur ontspanning van de bovenste plank. Vanaf nu is het uitkijken naar de verfilming van Captain America, die volgend jaar in de zalen komt.

ironmanmovie.marvel.com

woensdag 28 april 2010

Dagje Harderwijk

01028-011 Wanneer we die zaterdagmorgen vertrekken, weet Annelies nog nergens van. We hebben haar wijsgemaakt dat we de Gentse Floraliën gaan bezoeken. Pas ergens tussen Lokeren en Sint-Niklaas heeft ze ineens door dat we Gent voorbij gereden zijn. Dan beseft ze het: we rijden naar Harderwijk! Annelies heeft hier al heel lang naar uitgekeken.

Na een vlotte rit komt onze auto rond tien uur tot stilstand op het parkeerterrein voor het Dolfinarium. Annelies trekt meteen haar dolfijnen-T-shirt aan, dat Miche stiekem heeft meegenomen. Op de voorkant van het T-shirt prijkt een foto uit de fotosessie bij de dolfijnen van het Boudewijn Seapark, die Annelies in 2008 voor haar verjaardag cadeau had gekregen.

01028-045 We gaan aanschuiven voor kaartjes, en de jongeman aan de kassa wenst ons nog een hele fijne dag in het Dolfinarium. Het weer zit alvast mee, en het belooft een schitterende dag te worden.

Het eerste showtje van de dag, met de stellerzeeleeuwen van de Stoere Stellerstek, maakt alvast veel indruk op ons. Niet in het minst omwille van een exemplaar van bijna duizend kilo, dat heel wat water verplaatst wanneer het zich van zijn rotsblok in het bassin laat vallen. De stellerzeeleeuwen zijn de grootste zeeleeuwensoort.

Daarna lopen we door naar het Zeehondenzand, waar we de gewone zeehonden te zien krijgen. Best grappig hoe ze op hun buiken over het zand komen aanhobbelen. In het water kunnen ze zich heel wat sneller verplaatsen. Na afloop wenst de trainer ons nog een hele fijne dag in het Dolfinarium.

Dan is het tijd voor de Zotte Zeeleeuwen, een leuke zeeleeuwenshow met Californische zeeleeuwen en Nederlandse piraten in een openluchttheater. Grappig en entertainend. Geert vraagt zich af waarom zeeleeuwenshows altijd piraten in de rol van slechterik hebben. Dat is zo in het Boudewijn Seapark, in SeaWorld, en nu ook hier...

01028-059In het Roggenrif zitten drie soorten kleine haaien en vijf soorten roggen, die het publiek mag aanraken. (Wees gerust, ze bijten niet.) Aan het einde van de presentatie krijgt Annelies een eikapsel van een roggenei mee als aandenken.

Om 12.00 uur komt het hoogtepunt van de dag: de nieuwe dolfijnenshow De Droomwens in het DolfijnDoMijn. Deze voorstelling is erg verschillend van de dolfijnenshow die we kennen uit het ons zo vertrouwde Boudewijn Seapark. Hier komen heel wat meer showelementen aan te pas. Het gebouw wordt voor de show helemaal verduisterd, en via gekleurde spots worden het decor en het bassin omgetoverd tot een sprookjesachtig tafereel. We zijn erg onder de indruk van dit prachtige spektakel. Het is het verhaal van een meisje dat haar droom werkelijkheid ziet worden: ze mag de nacht doorbrengen op Dolfijneneiland, en zwemmen met haar lievelingsdieren.

01028-088

Na de show krijgen we trek in poffertjes. We delen een medium portie (16 stuks), en wanneer die op zijn trekken we naar de Walrussenwal voor wat aangekondigd staat als een komische walrussenshow. Het jongetje dat voor ons in de wachtrij staat, kijkt naar de foto op het T-shirt van Annelies, en roept dan enthousiast uit: ‘Hé, moet je kijken! Dat ben jij!’ De show is erg grappig, en de dieren zijn enorm dik.

01028-171Nu is het tijd voor de presentatie over de dolfijnen in de Dolfijnendelta. Hier leeft een van de grootste groepen dolfijnen die je in een park kunt tegenkomen, wordt ons verteld. Meer dan 20 tuimelaars. Eén van hen is Spetter, de dolfijn die meedoet in de gelijknamige tv-reeks.

Aansluitend op deze dolfijnenshow is er de voorstelling met de zeeleeuwen in de Zeeleeuwenzee.

Vervolgens gaan we een kijkje nemen bij de Bruinvisbaai, waar we uitleg krijgen over de bruinvis, die ook wel de ‘Nederlandse dolfijn’ genoemd wordt omdat hij in de Noordzee voorkomt en op een dolfijn lijkt. Maar de bruinvis is niet bruin en hij is geen vis. Net als de tuimelaar is hij een tandwalvis.

Om 16.00 uur is er een tweede voorstelling van De Droomwens, en daar willen we graag heen. In afwachting gaan we even op verkenning in de rest van het park. We trekken naar Onder Odiezee, waar we in een grote lift naar beneden afdalen en we via een enorme glaswand onder water kunnen kijken. In het linkergedeelte is het water vrij troebel en zijn er in eerste instantie geen dieren te zien. In het rechtergedeelte is het water helder en zien we de walrussen zwemmen. Ze zwemmen liefst ondersteboven onder water, zo blijkt. Na een poosje verschijnen links de dolfijnen. We maken enkele foto’s en Annelies geniet van de nabijheid van de dieren. Eén van hen is vast Spetter!

01028-180We hebben nog heel even tijd alvorens we weer naar het DolfijnDoMijn moeten, en we gaan een kijkje nemen bij het opvangcentrum van SOS Dolfijn en aan het strand. Maar lang kunnen we daar niet blijven, want we willen De Droomwens niet missen.

Bij de ingang van DolfijnDoMijn kopen Annelies en Geert een broodje Unox om de honger te stillen. De tweede voorstelling van De Droomwens is zo mogelijk nog mooier dan de eerste. Nu zit er een scène in de show waarin de trainster die de hoofdrol speelt, aan kabels door de lucht zweeft. Dat hadden we in de eerste show niet gezien. Wellicht was er eerder op de dag een technisch probleem met het kabelsysteem? Gelukkig blijkt dat nu verholpen. We genieten met volle teugen van de voorstelling.

Het einde van ons dagje in het Dolfinarium komt nu angstwekkend dichterbij. We hebben er alle drie heel erg van genoten. Maar voor we het park verlaten, kijken we nog even rond in het souvenirwinkeltje bij de ingang. We kopen enkele spulletjes, en het is sluitingstijd wanneer we het winkeltje verlaten. Bij de uitgang staat er nog een automaat waar je een muntstuk van vijf cent kunt omvormen tot een souvenirpenning. Annelies draait twee penningen als aandenken.

01028-206Ons eerste bezoek aan het Dolfinarium in Harderwijk is ons erg bevallen. We hebben een heerlijke dag beleefd, en Annelies had heel wat bekijks in haar dolfijnen-T-shirt. Uiteraard zijn we geneigd de vergelijking te maken met het Boudewijn Seapark in Brugge, maar die vergelijking gaat nauwelijks op. Brugge is eigenlijk meer een pretparkje bestaande uit een verzameling kermismolens, waar toevallig ook een dolfinarium aan vast zit. Verder zijn er alleen nog een zeehonden-, een zeeleeuwen- en een roofvogelshow. Harderwijk daarentegen is een volwaardig dierenpark met tien verschillende shows van hoogwaardig niveau, met een grote verscheidenheid aan zeezoogdieren en vissen. Wil je alle shows zien, dan moet je zoals wij ’s morgens rond openingstijd aankomen en dan staat je een dagvullend programma te wachten. De indeling van het park is netjes en aantrekkelijk, je kunt op gelijk welk moment van de dag een groot aantal dieren zien, ook buiten de shows, en de presentaties en shows zijn stuk voor stuk van een kwalitatief hoogstaand niveau. Het Dolfinarium in Harderwijk doet ons een beetje aan SeaWorld denken, maar dan in ’t klein en zonder orka’s en roetsjbanen.

01028-113

Meer foto’s op Picasa Web Albums.

www.dolfinarium.nl
www.kraamkamer.nl
www.sosdolfijn.nl
www.spetter.nl

maandag 29 maart 2010

taH pagh taHbe’!

‘You have never experienced Shakespeare until you have read him in the original Klingon.’ – Iedere rechtschapen Star Trek-fan kent natuurlijk dit stukje dialoog uit de zesde Star Trek-bioscoopfilm, The Undiscovered Country. De titel van de film komt uit Shakespeares Hamlet. Net als de titel van dit stukje trouwens: het overbekende ‘to be or not to be’, maar dan in het Klingon.

Star Trek zit vol verwijzingen naar Shakespeare, dat heb ik jaren geleden al ontdekt. Een niet onaanzienlijk aantal titels van afleveringen – zelfs van de geanimeerde serie – komen uit stukken van Shakespeare, en heel wat Star Trek-acteurs staan bekend om hun sublieme Shakespeare-vertolkingen (denk maar aan Patrick Stewart, Marc Alaimo, Andrew Robinson en tal van anderen). Het weze dus niet verwonderlijk dat ik als Trekkie in hart en nieren Shakespeare via Star Trek heb leren kennen.

Maar dat was lang geleden. Vorig weekend heb ik een opvoering van Hamlet gezien in Kinepolis, live vanuit New York. Niet het theaterstuk, maar de gelijknamige opera van Ambroise Thomas. Niet in het Engels of Klingon, maar in het Frans. Être ou ne pas être. Toch even wennen.

 klingon_hamlet  hamlet

Een behoorlijk verschil met Aida en Carmen, de twee opera’s die ik eerder dit seizoen al heb gezien en waarvan ik de muziek al vaak gehoord had. Ik kende het verhaal van Hamlet natuurlijk wel, maar de opera was mij volkomen onbekend. Het oorspronkelijke verhaal van Shakespeare is door Thomas trouwens aanzienlijk bewerkt. Zo werd Hamlets monoloog aan het begin van de derde akte sterk ingekort en is er een grote waanzinsscène toegevoegd voor Ophelia (Ophélie).

De rollen van Hamlet en Ophelia werden voortreffelijk vertolkt door Simon Keenlyside en Marlis Petersen. Petersen moest overigens invallen voor Natalie Dessay en had amper een paar dagen de tijd gekregen om zich op de rol voor te bereiden, maar zette een zondermeer uitmuntende vertolking neer. Haar waanzinsscène was waanzinnig goed!

www.kinepolis.com/opera
www.metopera.org/hdlive

zondag 28 februari 2010

Cats

cats In april 1987, bijna 23 jaar geleden dus, maakten Miche en ik voor het eerst kennis met Cats, de bekende musical van Andrew Lloyd Webber. In de Duitstalige versie van het Weense Theater an der Wien, weliswaar. We waren er meteen helemaal weg van, net als onze internationale reisgenoten van toen.

Gisteren hebben we de musical opnieuw gezien. Deze keer heel wat dichter bij huis: in het nieuwe Cultuurhuis De Leest in Izegem. Geen schouwburg, geen wereldvermaarde solisten of professionele muzikanten, maar een amateurvoorstelling door het jeugdkoor en -ensemble Bosmolens uit Izegem, versterkt door de Koninklijke Harmonie Leo XIII. We hadden dan ook geen al te hoge verwachtingen, maar dat bleek grotendeels onterecht. Hier en daar hebben ze wel een paar kleine steekjes laten vallen, maar over het algemeen heeft het talent van de jeugdige musici ons bijzonder aangenaam verrast.

Bosmolens is dan ook niet de eerste de beste muziekvereniging. In het verleden bewezen ze al meermaals hun kunnen, en bovendien mag niet iedereen zomaar een musical als Cats opvoeren. Jeugdkoor en -ensemble Bosmolens is de eerste amateurvereniging in de Benelux die de rechten verwierf en de toelating kreeg van Andrew Lloyd Webbers The Really Useful Group om Cats te brengen. En dat hebben ze op voortreffelijke wijze gedaan.

Al van bij het openingsnummer dwaalden onze gedachten onvermijdelijk weer naar Wenen, zoveel jaar terug, toen we voor het eerst een voorstelling van Cats mochten bijwonen. Annelies beleefde gisteren haar allereerste Cats-ervaring, en ze was dolenthousiast. We hadden haar in de voorbije dagen alvast ter voorbereiding een aantal keer naar onze (Duitstalige) cd laten luisteren.

Er zijn nog voorstellingen op 28 februari (vanavond dus), 6 en 7 maart, maar aan tickets geraken zal niet meevallen, want de zaal is telkens uitverkocht.

www.deleest.be
www.jeugdkoorbosmolens.be

cats_eyes

woensdag 10 februari 2010

Nieuwe pc

fujitsu-p7935 Mijn nieuwe pc is eindelijk gearriveerd. Ik heb er wel even op moeten wachten. Sedert mijn vorige toestel er zo’n half jaar geleden de brui aan gaf, heb ik me beholpen met de oude computer van mijn vader. Die deed het nog prima, maar was alleen een beetje traag. In ieder geval totaal ongeschikt om er video’s mee te monteren of om er een virtuele machine op te draaien, en dat zijn enkele van de dingen die ik met m’n nieuwe pc wel van plan ben.

Sedert vorige week heb ik ’m in huis: een spiksplinternieuwe gitzwarte Fujitsu Esprimo P7935, met een Intel Core 2 Quad Q8300-processor en maar liefst 6 GB intern geheugen. Dat moet voorlopig wel even volstaan.

Uitgerust met een Pinacle Studio Movieboard om analoge videobronnen te kunnen aansluiten (want ik heb hier nog een hoop Hi8- en VHS-tapes liggen die ik wil digitaliseren) en een blu-ray-lezer zodat ik ook op de computer van mijn beginnende collectie blu-ray-films kan genieten. Het dvd-station heb ik alvast ingesteld op regio 1 en het blu-ray-station op regio 2, zodat ik probleemloos en zonder geknoei naar hartenlust zowel mijn Europese als mijn Amerikaanse dvd’s kan bekijken.

De interne harde schijf van 500 GB moet ruimschoots volstaan, zeker als je weet dat ik voor het bewaren van mijn data voornamelijk gebruik maak van externe harde schijven.

De 64-bits-versie van Windows 7 Pro is voorgeïnstalleerd, maar ik ben van plan om naast Windows ook erg veel gebruik te maken van Linux. Ik heb Kubuntu 9.10 ondertussen al geïnstalleerd in een virtuele machine (met VirtualBox). Dat heeft het voordeel dat ik dan naar hartenlust tussen Windows en Linux kan schakelen zonder de computer te moeten heropstarten.

Ik moet nog een hoop nieuwe dingen uitproberen en nog heel wat software installeren, dus ik ben er nog wel eventjes mee zoet…

donderdag 28 januari 2010

Gedichtendag 2010

Gedichtendag tweeduizendtien: een jaarlijkse traditie,
Een dag voor poëzie, en voor poëten met ambitie.
Ik dacht: vooruit, laat ik dit jaar toch ook maar eens wat schrijven,
Want ’t zijn toch wel, tenslotte, zij die schrijven, die ook blijven.

Alweer eind januari, hier zijn we dus terug.
Weerom een jaar voorbij, wat vliegt de tijd toch vlug!
Het blijft al langer licht, dat wel, maar ’t is nog steeds erg koud.
’t Is de hoogdag van het jaar voor wie van dichten houdt.

Maar eigenlijk is poëzie – ja, laat ik eerlijk wezen – 
Toch niet echt aan mij besteed, al hou ik wel van lezen.
Doch wat betreft het schrijven, hoe zeer ’k me ook in bochten wring,
Moet ik je toch bekennen, is proza echt wel meer mijn ding…

www.gedichtendag.com

gedichtendag_2010

zondag 17 januari 2010

Carmen

Ik stond voor een min of meer hartverscheurende keuze: het jaarlijkse nieuwjaarsetentje van de plaatselijke volkssterrenwacht waar ik lid van ben, of de HD Live-voorstelling van Bizets Carmen, live vanuit de ‘Met’ (de Metropolitan Opera) in New York.

Ik wou dolgraag Carmen zien en had hier al van lang tevoren naar uitgekeken, dus heb ik het etentje noodgedwongen laten varen. Ik had al een poosje geleden mijn zitje geboekt en was – enigszins tot mijn verbazing – maar net op tijd, want in de twee zalen die Kinepolis Brugge voor het evenement had voorbehouden, waren nog maar een handjevol plaatsen vrij. Volgende keer dus toch maar wat eerder boeken. Opera in de cinema is duidelijk een succesformule, iets wat ik eerder dit seizoen ook al had gemerkt bij de voorstelling van Verdi’s Aida.

carmen

Omdat ik graag goed voorbereid naar de opera ga, had ik alvast de cast sheet en synopsis gedownload van de Met-website en heb ik eerst nog eens mijn Deutsche Grammophon-cd met hoogtepunten uit Carmen voor de zoveelste keer herbeluisterd. Het is een opname uit 1983 van de Berliner Philharmoniker onder de leiding van de legendarische Herbert von Karajan, met Agnes Baltsa in de rol van Carmen, José Carreras als Don José, Katia Ricciarelli als Micaëla en de Belg José van Dam als Escamillo.

In de live voorstelling van de Met werden de hoofdrollen vertolkt door Elīna Garanča (Carmen), Roberto Alagna (Don José), Barbara Frittoli (Micaëla) en Teddy Tahu Rhodes (Escamillo), die insprong voor de ziek gemelde Mariusz Kwiecien. Het orkest stond onder de leiding van Yannick Nézet-Séguin.

Carmen is een opéra comique van Georges Bizet. De muziek behoort al jaren tot mijn favoriete operamelodieën, maar ik was nog nooit eerder in de gelegenheid geweest om een voorstelling van Carmen bij te wonen. Ik was dan ook bijzonder verheugd dit gebeuren vandaag van op de eerste rij te kunnen meemaken. Ik heb ontzettend van de voorstelling genoten en moest me inhouden om niet te beginnen meezingen met klassiekers als L’amour est un oiseau rebelle, A dos cuartos! en natuurlijk Votre toast... je peux vous le rendre (beter bekend als het Toreador-lied). Ook de instrumentale entr’actes en vooral de pas de deux aan het begin van de eerste en derde akte waren hoogtepunten.

opera_in_de_cinema

Elīna Garanča is zonder meer geknipt voor de rol van Carmen, en vormt een perfect op elkaar ingespeeld duo met haar tegenspeler Roberto Alagna, die ik een goeie twee jaar geleden al had gezien in Roméo et Juliette, eveneens een Met-productie. Ook de Nieuw-Zeelandse bariton Rhodes zette een onberispelijke vertolking neer, zeker als je bedenkt dat hij amper drie uur voor de aanvang van de voorstelling pas vernomen had dat hij Kwiecien moest vervangen. Meteen zijn debuut als Escamillo.

Net als vorige keer werd het geheel voor het HD Live-publiek vlotjes aan elkaar gepraat door Renée Fleming, die ook instond voor de interessante interviews met cast en crew tussen de bedrijven door.

www.elinagaranca.com
www.kinepolis.com/opera
www.metopera.org/hdlive

zaterdag 9 januari 2010

Sherlock Holmes

Bij het horen van de naam Sherlock Holmes stel je je wellicht een pijprokende, ietwat stoffige doch geniale Britse speurder voor, die om de haverklap ‘Elementary, dear Data Watson’ zegt en vervolgens haarfijn uit de doeken doet hoe de misdaad is gepleegd.

Holmes is nog steeds een geniale speurneus, maar stoffig is deze film allerminst. Deze Sherlock Holmes-verfilming is erg vernieuwend en zit vol actie, spanning en humor. Door de veelvuldige actie komt het hoofdpersonage amper nog aan pijproken toe. Robert Downey Jr. als Holmes en Jude Law als Watson vormen een erg dynamisch duo. Het decor voor het verhaal is het mooi in beeld gebrachte Victoriaanse Londen, op het ogenblik dat de Tower Bridge volop in aanbouw is.

sherlock_holmes

Misschien komt het doordat ik onlangs de Science of the Movies-aflevering over motion control heb gezien, maar ik heb bij deze film ook goed gelet op de camerabewegingen, met name wanneer de camera na een lang traject uiteindelijk feilloos uitkomt bij het huisnummer 221B in Baker Street.

Ook de bijzonder knappe soundtrack van Hans Zimmer, met veel banjo en cimbalom, draagt in hoge mate bij tot een geslaagde sfeerschepping.

Ik heb erg van de film genoten, dus wat mij betreft mogen er gerust een paar vervolgen komen. Op het einde van de film zit overigens een hint naar een sequel, waarin een van Holmes’ meest geduchte tegenstanders, professor Moriarty, wel eens een rol zou kunnen spelen. Maar eerst krijgen we Downey Jr. nog te zien in Iron Man 2, die eind april in de zalen komt.

sherlock-holmes-movie.com