zondag 29 maart 2009

Twee uur minder

Twee uur minder slaap, dat is waar ik het dit weekend mee moet doen. Eén uur minder omdat we weer overgeschakeld zijn van wintertijd op zomertijd, waardoor zondag 29 maart dus slechts 23 uur telt, en nog een uur minder omdat ik zo lang bezig geweest ben met al mijn klokjes goed te zetten en er dus minder tijd over bleef om te slapen.

Want ik wil al mijn klokjes in één keer goed zetten. De korte pijn. Ik heb een hekel aan klokken die verkeerd staan. Ik wil niet ergens in juli moeten vaststellen dat de klok in mijn camcorder nog op wintertijd staat. Gelukkig weten onze computers en de digicorder uit zichzelf dat het uur veranderd is, maar alle andere klokjes heb ik handmatig goed moeten zetten. Tweeëntwintig in totaal, namelijk:

mijn doordeweekse polshorloge
mijn zondagse polshorloge
het doordeweekse polshorloge van mijn echtgenote
het zondagse polshorloge van mijn echtgenote
het doordeweekse polshorloge van onze dochter
het zondagse polshorloge van onze dochter
het klokje in mijn fietscomputer
het klokje in de auto
het klokje in de gps-ontvanger
het klokje in de thermostaat
het klokje in de microgolfoven
het klokje in het koffiezetapparaat
het klokje in de oven
het klokje in mijn mobieltje
het klokje in het mobieltje van mijn echtgenote
het klokje in het mobieltje van onze dochter
het klokje in de compactcamera
het klokje in de dslr
het klokje in de camcorder
het klokje in ons antwoordapparaat
het klokje in de mini-stereoketen van onze dochter
onze wekker

En dan hoop ik maar dat ik niets vergeten ben. Een videorecorder gebruiken we al een poosje niet meer, dus dat is alvast één klokje minder...

donderdag 26 maart 2009

BSG

Vorige week werd in de States de laatste aflevering van Battlestar Galactica – kortweg BSG – uitgezonden. Hiermee werd een punt gezet achter wat gerust een mijlpaal in de geschiedenis van de sciencefiction genoemd mag worden. Battlestar Galactica is een bijzonder geslaagde re-imagening (een soort remake) van de gelijknamige serie uit 1978, maar de makers van de nieuwe BSG zijn bijzonder creatief geweest en hebben met hun inbreng het bestaande gegeven een compleet nieuwe wending gegeven.

Hoewel de special en visual effects bijzonder geslaagd zijn, is dat niet waar het in deze serie om draait. Het gaat voornamelijk over de interacties tussen de personages, en een aantal elementen uit de verhaallijn zijn vaak verrassend actueel. Het is in de eerste plaats uitstekend drama; het sci-fi-aspect komt pas op het tweede plan.

Ik heb erg van de reeks genoten en keek iedere week ongeduldig uit naar de volgende aflevering. Jammer dat het er op zit, maar niet getreurd... voor later dit jaar is er nog een BSG-tv-film gepland, er staat ook een spin-off tv-serie op het programma, en binnenkort kan ik op FedCon weer een aantal BSG-acteurs ontmoeten: Edward James Olmos (Commander Adama), James Callis (Gaius Baltar), Aaron Douglas (Chief Tyrol) en Richard Hatch (Tom Zarek). Die laatste kreeg ik vorig jaar op F.A.C.T.S. al te zien.

www.scifi.com/battlestar

woensdag 25 maart 2009

Oude boeken (2)

Gisteravond ben ik naar bieb geweest voor de derde en tevens laatste voordracht uit de reeks ‘Oude astronomische boeken’. De eerste sessie was een introductie op oude boeken, in de tweede sessie kregen we een overzicht van de belangrijkste boeken waarin het geocentrische wereldbeeld centraal staat, en de derde keer kwamen boeken over het heliocentrische wereldbeeld aan bod.

Het waren bijzonder boeiende avonden, en ik heb weer veel bijgeleerd en veel van die oude boeken ook met eigen ogen kunnen aanschouwen, want de bibliotheek van Brugge beschikt over een indrukwekkende collectie. Hoewel ze waarschijnlijk niet zo vaak uit de kluis komen, kunnen die oude boeken op aanvraag ter plaatse ingekeken worden.

Gaandeweg wordt de hele collectie ook ingescand, met de bedoeling alles langs digitale weg voor het grote publiek toegankelijk te maken. Een aantal oude boeken kunnen momenteel al geraadpleegd worden via de website Historische Bronnen Brugge, en er zullen er in de toekomst nog heel wat bij komen.

www.historischebronnenbrugge.be

zondag 22 maart 2009

Strandfoto’s

Vrijdag heb ik een strandwandeling gemaakt, en zaterdag heb ik de wandeling nog eens overgedaan. Het was stralend weer, en in deze tijd van het jaar zijn er nog in de verste verte geen zonnekloppers te bespeuren. Ideaal dus om eens helemaal te ontstressen, de frisse zeelucht op te snuiven en ondertussen ook nog wat foto’s te maken.

Een selectie van die foto’s heb ik ondertussen geüpload naar m’n Picasa Webalbums.

http://picasaweb.google.com/gebopics/Strand?feat=directlink

vrijdag 20 maart 2009

Lente

Vandaag begint de lente weer, om 12.44 uur om precies te zijn. En ik was vanmorgen al meteen in lentestemming. Er zat een stralend zonnetje aan een blauwe hemel, en op de radio weerklonk ‘I feel pretty’ uit West Side Story. Het is momenteel nog steeds prachtig weer en ik heb vanmiddag vrij, dus ik denk dat ik straks nog even een strandwandeling ga maken. Nu kan het nog. Het strand is nog veilig tot aan de paasvakantie. Dan komen de toeristen weer.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, begint de lente doorgaans inderdaad op 20 maart, niet op 21 maart. Wat de meeste mensen trouwens ook niet weten, is dat niet alle seizoenen even lang duren. Dat komt doordat de Aarde in een elleptische baan om de zon draait, niet in een perfecte cirkel. Volgens de wetten van Kepler beweegt de Aarde dan sneller wanneer ze dichter bij de zon staat, en trager wanneer ze verder van de zon staat. De Aarde staat het dichtst bij de zon wanneer het op het noordelijk halfrond winter is, en het verst wanneer het zomer is. Daardoor duurt de winter korter en de zomer langer. Het scheelt zo’n kleine vijf dagen: de zomer duurt 93,65 dagen, de winter slechts 88,89 dagen.

woensdag 18 maart 2009

SKEPP en Randi

Gisteren kwam SKEPP (de Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale) in het nieuws naar aanleiding van de uitreiking van twee jaarlijkse prijzen. De eerste prijs, de ‘Zesde Vijs’, gaat naar iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het verspreiden van objectieve kennis inzake pseudowetenschap en het paranormale. Dit jaar was de prijs voor een journalist die een tv-documentaire gemaakt heeft over graancirkels in België. Het programma laat zien dat die graancirkels gewoon mensenwerk zijn en absoluut niets te maken hebben met landing van buitenaardse ruimtetuigen of onbegrepen weerfenomenen.

De tweede prijs, de ‘Skeptische Put’ is een spotprijs en gaat naar iemand die het in het voorbije jaar wat te bont gemaakt heeft. De twijfelachtige eer ging deze keer naar de uitvinder van de E-Waves Phone Chip, die zogezegd de schadelijke gsm-straling moest tegengaan. Het ding werd een tijdje geleden door Omega Pharma op de markt gebracht maar enkele dagen later alweer uit de rekken gehaald omdat het bedrijf ondertussen, na heel wat kritiek van vooraanstaande wetenschappers, moest toegeven dat het ding absoluut niet het geclaimde effect had.

SKEPP wil het kritisch en skeptisch denken promoten en een tegengewicht bieden voor de vele pseudowetenschappelijke en paranormale nonsens waarmee we vandaag de dag bijna voortdurend bestookt worden. Veel te weinig mensen gebruiken hun gezond verstand en velen laten zich maar al te graag misleiden door zogenaamde waarzeggers, helderzienden, astrologen en andere kwakzalvers, die daar flink aan verdienen. Het is een heuse business geworden. Televisieprogramma’s als Het Zesde Zintuig (op VTM) of De nieuwe Uri Geller (op SBS6) zijn erg populair.

Ik vraag me af hoeveel van de kijkers eigenlijk zouden weten dat Uri Geller, die beweerde met de kracht van zijn gedachten lepeltjes te kunnen buigen, al meer dan 30 jaar geleden door James Randi ontmaskerd werd als een ordinaire bedrieger die gewoon wat goocheltrucs uithaalde. Ik weet dus niet of de 12-jarige Yelle Minne, die onlangs de titel van ‘nieuwe Uri Geller’ won, daar wel zo blij mee moet zijn... OK, Yelle weet beslist het publiek te entertainen, maar paranormaal begaafd? No way!

James Randi is zelf een uitstekend goochelaar en doorziet daardoor vrij snel de trucs waarvan bedriegers en fraudeurs zich bedienen. Hij werd de bezieler van de wereldwijde sceptische beweging, die langzaam maar zeker meer aanhangers wint.

www.skepp.be
www.skepsis.nl

zaterdag 14 maart 2009

Brain Storm

Ik sta wat achter met het bekijken van Stargate Atlantis. Inmiddels is de serie, een spin-off van het immens populaire Stargate SG-1, na vijf seizoenen stopgezet. Deze week heb ik een van de laatste afleveringen gezien: Brain Storm.

Wow! Deze aflevering zal ik beslist nog een paar keer herbekijken. Eigenlijk is het een volkomen atypische aflevering, want het verhaal speelt zich voor een keer niet af in het Pegasus-sterrenstelsel en er doen eigenlijk maar twee van de Atlantis-personages mee: Rodney McKay (David Hewlett) en Jennifer Keller (Jewel Staite).

Maar wat deze aflevering zo bijzonder maakt, is dat een van mijn grote idolen, de bekende astrofysicus Neil deGrasse Tyson, directeur van het bekende Hayden Planetarium in New York, in Brain Storm zichzelf vertolkt. De aflevering speelt zich af op een bijeenkomst van wetenschappers, waar Tyson een van de gasten is.

In de aflevering zien we ook nog heel even Stephen Hawking, maar zijn personage wordt door een acteur vertolkt. Hawking speelde ooit wel zichzelf in een aflevering van Star Trek: The Next Generation.

Ook een leuk moment was het ogenblik waarop Jennifer Keller een opmerking maakt over de aardbeien. Niets speciaals, denk je misschien, maar dit is een duidelijke knipoog naar de fans van Firefly, waarin Jewel Staites personage, Kaylee, een obsessie voor aardbeien heeft...

I know, I’m such a geek...

Op de foto herken je naast Neil deGrasse Tyson misschien ook nog Bill Nye (‘the science guy’), die ook zichzelf speelt.

woensdag 11 maart 2009

Serenity

Op de NASA-website kan iedereen momenteel stemmen over de naam van een nieuwe module die straks aan het internationale ruimtestation gekoppeld gaat worden en die voorlopig met de naam ‘Node 3’ wordt aangeduid. Als alles volgens plan verloopt, wordt de module in december gelanceerd.

Een van de mogelijkheden waaruit je kunt kiezen is Serenity. Die naam werd voorgesteld door de ‘Browncoats’, de fans van de sciencefictionreeks Firefly, waarin het ruimteschip die naam draagt. Uiteraard heb ik als rechtgeaarde Browncoat al mijn stem op Serenity uitgebracht, en momenteel staat Serenity in de stemming zowaar aan kop!

Als het inderdaad Serenity wordt – wat ik natuurlijk ten stelligste hoop –, dan zou dat bij mijn weten de eerste keer in de geschiedenis zijn dat een echt ruimtetuig de naam krijgt van een fictief ruimteschip uit een populaire tv-reeks. Dat gebeurde weliswaar eerder al met de space shuttle Enterprise, die zijn naam kreeg op aandringen van de Star Trek-fans, maar die shuttle was niet ontworpen om echt de ruimte in te gaan en werd door de NASA enkel gebruikt als testmodel.

Stemmen kan nog tot 20 maart op www.nasa.gov/externalflash/name_ISS.

Oude boeken

In het kader van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde en de vierhonderdste verjaardag van de eerste telescopische waarnemingen door Galileo organiseert volkssterrenwacht Beisbroek in maart een interessante driedelige lezingencyclus over oude astronomische boeken. De lezingen vinden plaats in de Brugse stadsbibliotheek.

Gisteravond heb ik de eerste sessie bijgewoond. Het was erg boeiend. Ludo Van Damme van de Brugse bibliotheek gaf een bijzonder deskundige uitleg over de ontstaansgeschiedenis van het boek en we kregen enkele middeleeuwse exemplaren – die elk in hun eigen, op maat gemaakte doos bewaard worden – van heel dichtbij te zien.

Het ging op deze eerste avond nog nauwelijks over astronomie, maar voornamelijk over oude boeken. Ik werk al jaren in een grafisch bedrijf en weet dus hoe een boek vandaag de dag tot stand komt, maar ik heb gisteren alvast ontzettend veel bijgeleerd over hoe het er in de middeleeuwen aan toe ging, vóór de uitvinding van de boekdrukkunst.

zaterdag 7 maart 2009

Star Trek

Als Trekkie in hart en nieren tel ik met spanning af naar de releasedatum van de nieuwe Star Trek-film, die in België op 6 mei – een dag voor Nederland en twee dagen voor de Verenigde Staten! – in première gaat.

Het gaat niet zomaar om de zoveelste film in de reeks. De verwachtingen zijn deze keer echt bijzonder hooggespannen. Met een nieuwe cast en onder regie van J.J. Abrams (gekend de monsterfilm Cloverfield en van bijzonder succesvolle tv-reeksen als Alias en Lost) wordt de meer dan 40 jaar oude franchise – stel je voor: bijna zo oud als ik! – nieuw leven in geblazen.

Zopas werd de derde trailer online geplaatst, en ik heb er een paar keer met open mond zitten naar staren. Wow! Bereid je voor op een compleet nieuwe Star Trek, met meer drama, meer actie, meer realisme en betere special en visual effects. Nog twee maandjes...

www.apple.com/trailers/paramount/startrek

Edit 2008-03-11: Ik lees net op Slice of SciFi dat de nieuwe trailer ondertussen alle downloadrecords gebroken heeft!

Benjamin Button

The Curious Case of Benjamin Button stond al een poosje op mijn ‘must see’-lijstje. Gisteren heb ik eindelijk de tijd gevonden om de film (die 2 uur en 46 minuten duurt) te gaan bekijken.

Het was al een hele poos geleden dat ik nog eens een goed drama had gezien en ik was best benieuwd, want de film, met een sublieme Brad Pitt en dito Cate Blanchett in de hoofdrollen, werd genomineerd voor een recordaantal van maar liefst 13 Oscars, waarvan er ook drie daadwerkelijk verzilverd werden. En terecht!

Bovendien had ook het magische kantje van de film een bijzondere aantrekkingskracht op mij, want het hoofdpersonage maakt zijn leven in omgekeerde volgorde door: hij wordt geboren in een oud lichaam, dat alsmaar jonger wordt. Dat deed me even denken aan de sciencefictionroman Hyperion van Dan Simmons, waar een van de personages iets dergelijks doormaakt.

Al bij al een prachtige film, met een erg mooie soundtrack van Alexandre Desplat, die we nog kennen van The Golden Compass. Hou je van drama van de bovenste plank en heb je er geen probleem mee om lang stil te zitten, dan moet je deze film beslist gaan zien!

www.benjaminbutton.com

woensdag 4 maart 2009

Platte batterij

Vanmorgen was het weer zover: een platte batterij. Door mijn eigen stomme schuld natuurlijk, want ik wist meteen hoe het kwam. Gisteravond had ik het lampje in de auto laten branden. Gelukkig heeft een bereidwillige buur me snel weer op weg geholpen. Het is niet de eerste keer dat dit me overkomt. Ik neem me dan telkens voor in het vervolg wat beter op te letten, maar toch laat ik me soms nog eens vangen.

Ik heb dit alvast toegevoegd aan het lijstje van eigenschappen die mijn volgende auto moet hebben: het lampje moet na verloop van tijd vanzelf uit gaan. (Ja, nu ging het ook vanzelf uit, maar jammer genoeg pas nádat de batterij leeg was...)

dinsdag 3 maart 2009

Oude dia’s

Toen ik zowat drie decennia geleden mijn eerste stappen zette in de boeiende wereld van de fotografie, heb ik me, naar het voorbeeld van mijn vader, toegelegd op het maken van dia’s. Ondertussen liggen die dia’s natuurlijk jammer genoeg al jaren te verkommeren op zolder. Toch wil ik ze niet voorgoed verloren laten gaan. Om de beelden voor de eeuwigheid te bewaren, heb ik er een aantal laten digitaliseren. Gisteren heb ik ze afgehaald bij de fotograaf.

Het resultaat valt eerlijk gezegd wat tegen. De kleuren zijn flets, en alles wat wit is, is eerder overbelicht. Ik kan ze natuurlijk wel wat proberen verfraaien op de computer, maar toch, echt goed krijg ik ze niet. Bovendien zijn de meeste beelden veel slechter dan ik me herinner: vaak onscherp, slecht belicht en slecht gekadreerd. Ik durf ze hier dus niet te publiceren...

Maar los van die technische mankementen gaat het natuurlijk niet enkel om zomaar wat dia’s, maar vooral om herinneringen. En dat is de belangrijkste reden waarom ik ze niet verloren wil laten gaan. Eenmaal gedigitaliseerd kan ik ze weer af en toe bekijken en wegdromen bij lang vervlogen jeugdherinneringen...

maandag 2 maart 2009

Disney-tripje geboekt

We hebben zopas ons volgende Disney-tripje geboekt. In de paasvakantie gaan we weer lekker drie dagjes genieten in Disneyland Resort Paris. Deze keer gaat nichtje Jolien ook mee, om haar eerste communie te vieren. Kinderen tot 6 jaar mogen nog altijd gratis.

Het is geleden van Halloween 2007 dat we nog in DLRP geweest zijn, en we beginnen stilaan afkickverschijnselen te vertonen. Het mag dus snel Pasen zijn.

zondag 1 maart 2009

Astro Event 2009

Vrijdagnamiddag heb ik een bezoekje gebracht aan Astro Event 2009, volgens de website de grootste sterrenkundige en ruimtevaartgerichte beurs in de Benelux. Maar als ik er toevallig niets in Eos over gelezen had, dan had ik niet eens van het bestaan van dit evenement af geweten, want noch op de radio, noch op tv had ik er van tevoren iets over gehoord of gezien. Zelfs in Beisbroek, de volkssterrenwacht waar ik vrij regelmatig kom omdat ik er een aantal lezingencycli volg – en die samen met de andere volkssterrenwachten met een stand op Astro Event aanwezig was –, hadden ze er niets over gezegd.

Maar goed, ik ben dus uiteraard even gaan kijken omdat sterrenkunde en ruimtevaart mij al sinds mijn prilste jeugd enorm boeien. Er was eigenlijk van alles wat. Telescopen en toebehoren, boeken en tijdschriften, foto’s, video, voordrachten, workshops en nog veel meer. Het driedaagse evenement, dat overigens gratis toegankelijk is en op een breed publiek mikt, kadert in het Internationale Jaar van de Sterrenkunde. Best interessant om te zien allemaal.

Terwijl ik toch in Oostende was, heb ik natuurlijk ook nog even een frisse neus gehaald op de zeedijk.

www.ae2009.be
www.astronomy2009.nl