dinsdag 11 november 2014

Het avontuur van de evolutie

In het centraal station van Antwerpen loopt sinds enkele weken de tentoonstelling Het avontuur van de evolutie. Omdat we gisteren toch in Antwerpen waren voor de boekenbeurs, wou ik mijn jaarlijkse boeken-uitstap deze keer combineren met een bezoekje aan deze interessante expo (terwijl mijn vrouw en dochter toch liever even gingen shoppen).

De bezoeker krijgt een vrij summiere uitleg over hoe evolutie werkt. De tentoonstelling besteedt vooral aandacht aan het visuele aspect. Het begint al met een grote mammoet, die als blikvanger opgesteld staat in het station van Antwerpen Centraal. Niet in de centrale stationshal bij het Astridplein, maar een heel eind verderop, voorbij de meeste shops.

Bordjes leiden de bezoeker verder naar de ingang van de tentoonstellingsruimte helemaal aan het einde van het enorme stationsgebouw, een behoorlijk eind stappen! Eenmaal binnen krijg je weer de wolharige mammoet te zien, nu iets realistischer en met jong voorgesteld.

Jagers hebben een mammoet gevangen in een kuil

Iedere bezoeker krijgt een audiogids mee, met een aparte audio-track voor de kinderen. De tekst die je als volwassene te horen krijgt, is zowat identiek aan de tekst die op de pancartes bij de afzonderlijke taferelen afgedrukt staat. De dieren je die doorheen de tentoonstelling aantreft, zijn voornamelijk (maar niet uitsluitend) soorten die pas in of na de laatste ijstijd uitgestorven zijn. Evolutionair en geologisch gezien allemaal heel recentelijk dus.

De tentoonstelling laat maar een handjevol fossielen zien. Aan het begin van de tentoonstelling een trilobiet, en verderop nog een bot van een mammoet en een stuk kaakbeen. In het laatste gedeelte van de expo wordt aandacht besteedt aan de evolutie van de mensachtigen.

De eerste vogels: directe afstammelingen van de dinosauriërs

De taferelen zijn stuk voor stuk mooi gemaakt, prachtig vormgegeven en kleurrijk belicht. Een ware lust voor het oog. Er worden voornamelijk erg grote dieren getoond, en die zijn bijzonder indrukwekkend. Er is ook een korte filmvoorstelling waarin de werking van evolutie uit de doeken gedaan wordt.

Helemaal aan het einde van de tentoonstelling is er toch wat speculatie, waarbij ik me de bedenking maak of dit er eigenlijk wel bij had gemoeten: hier wordt zowaar een poging gedaan om Bigfoot (ook gekend als de Yeti of de verschirkkkelijke sneeuwman), af te beelden. Daarmee begeeft men zich op het eerder gevaarlijke terrein van de cryptozoölogie.

Wie de expo nog wil zien moet niet te lang wachten. De tentoonstelling Het avontuur van de evolutie – met ondertitel Van de oerknal tot mens & mammoet – loopt nog tot 15 december.

www.evolutie-expo.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten