Een bezoekje aan het Van Gogh Museum stond al langer op ons programma. Bij een eerder tripje naar Amsterdam in de zomer van vorig jaar waren we er al voorbijgereden, maar de lange rij wachtenden bij de ingang deed ons de moed in de schoenen zinken. We wilden toen immers ook nog shoppen in de Kalverstraat en naar het Anne Frank Huis, dus we hadden absoluut geen zin om hier een uur of langer in de rij te staan voor kaartjes. Uiteindelijk hebben we toen maar besloten ons bezoek aan Van Gogh uit te stellen en in plaats daarvan naar Madame Tussauds te gaan, het beroemde wassenbeeldenmuseum. Misschien maar goed ook, want achteraf gezien denk ik niet dat we alles hadden kunnen combineren. Voor een bezoek aan het Van Gogh Museum bleek immers meer tijd nodig dan we oorspronkelijk hadden gedacht.
Deze keer hadden we het dus slimmer aangepakt en onze tickets op voorhand via het internet besteld – altijd een goed idee, je wint er massa’s tijd mee –, en mochten dus in de korte rij gaan staan. Toch nog een beetje aanschuiven dus, maar gelukkig niet erg lang. De gewone wachtrij, voor de arme stakkerds die nog geen kaartjes hadden, leek op deze drukke eerste paasdag overigens nog langer dan vorig jaar.
De permanente Van Gogh-tentoonstelling strekt zich uit over meerdere verdiepingen van het gebouw. Foto’s heb ik er niet gemaakt, want dat mocht niet. (De foto hierboven heb ik gewoon van het internet geplukt.) De tentoonstelling begint met de donkere werken uit zijn vroege periode in Nederland, met veel plattelandstaferelen en aardekleuren. Het beroemdste werk in dit gedeelte is ongetwijfeld De Aardappeleters.
In schril contrast daarmee staan de schilderijen die Vincent maakte tijdens zijn verblijf in Parijs, waar hij in contact kwam met het Franse impressionisme. Deze werken zijn veel lichter en hebben veel meer kleur. Tot de bekendste werken van Van Gogh behoren ongetwijfeld zijn stillevens van vazen met zonnebloemen, die hij maakte in Arles. Hij heeft meerdere zonnebloem-doeken geschilderd, en één ervan bevindt zich in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De andere hangen verspreid in musea overal ter wereld. Andere beroemde werken zijn enkele van zijn zelfportretten en natuurlijk zijn slaapkamer in het gele huis, met het vreemde perspectief (zie hierboven).
We zijn blij dat we voor de audiotour hadden gekozen, want dit biedt heel wat toegevoegde waarde. Bij ieder schilderij hangt weliswaar een bijschrift met wat uitleg, maar via de hoofdtelefoon krijg je bij een aantal werken interessante achtergrondinformatie, waardoor je het schilderij veel beter begrijpt. Je kunt ook fragmenten beluisteren uit Vincents brieven aan zijn broer Theo. Via het scherm van het apparaatje krijg je af en toe nog extra beeldmateriaal. Er is zelfs een aparte audiotour voor kinderen.
Voor een bezoek met audiotour moet je wat meer tijd uittrekken, want je blijft onvermijdelijk hier en daar wat langer staan. Maar ook zonder moet je toch wel een paar uurtjes voorzien. Het verwonderde ons daarom toch wel dat er nog steeds mensen binnenkwamen toen wij, minder dan een uur voor sluitingstijd, het museum verlieten. Wij hadden er maar liefst vier uur doorgebracht, en dan hadden we bepaalde stukken naar ons gevoel toch wel erg snel gedaan. Maar behalve de permanente Van Gogh-tentoonstelling zijn we ook de tijdelijke expositie Picasso in Parijs gaan bekijken.
Vincent van Gogh, een boeiend man en een van de grootste schilders van de Lage Landen. We zijn blij dat we eindelijk eens wat nader kennis met hem hebben gemaakt. Als souvenir hebben we twee boekjes gekocht in de museumshop: een boekje met een overzicht van zijn werken die in Amsterdam te zien zijn, en het stripverhaal dat eind vorig jaar over Van Gogh is verschenen in samenwerking met het museum.
Maar we hebben in Amsterdam natuurlijk nog meer gedaan. We waren de dag begonnen met een rondvaart op de grachten. Het was er het ideale weer voor. We hebben niet op de Prinsengracht gevaren, maar vanaf de Keizersgracht konden we de lange rij wachtenden voor het Anne Frank Huis zien staan, tot voorbij de Westerkerk. Onze gedachten gingen meteen terug naar ons bezoekje van vorig jaar, toen de rij gelukkig toch iets korter was.
We waren van Den Haag CS zorgeloos met de trein naar Amsterdam gespoord. Geen files, geen parkeerproblemen (en geen peperdure parkeergarages). Met tram 2 waren we in een kwartiertje bij het Van Gogh Museum. Op de terugweg zijn we in het centrum uitgestapt om nog wat te shoppen. De winkels bleken met Pasen gelukkig gewoon open. We hebben ons nog even staan vergapen aan het reuzenrad en de andere attracties bij de kermis op de Dam, en bij de ingang van Madame Tussauds kon Annelies met de paashaas op de foto. Sommige winkeltjes in de Kalverstraat kleurden al helemaal oranje, want Nederland maakte zich op voor Koninginnedag.
Als afsluiter van ons geslaagd dagje Amsterdam hebben we onszelf nog verwend met een lekker etentje. De gambas del chef en het flesje Zuid-Afrikaanse droë wyn hebben uitstekend gesmaakt. (Nog een voordeel van per trein te gaan: ik mag gerust een paar glaasjes wijn drinken.)
picasaweb.google.com/gebopics/Amsterdam2011
www.vangoghmuseum.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten