woensdag 18 mei 2011

Tutankhamun, His Tomb And His Treasures

Tutankhamun ­– His Tomb And His Treasures, zo heet de reizende tentoonstelling die nog tot 6 november te bezoeken is in Paleis 2 op de Heizel. De tentoonstelling was eerder al te zien in Zürich, Boedapest, Hamburg, Barcelona, Madrid, Keulen en Manchester, en kende overal enorm veel bijval.

We zijn de tentoonstelling vorig weekend in Brussel gaan bekijken, en we waren bijzonder onder de indruk. Hoewel het hier gaat om replica’s – de originele stukken staan bijna allemaal in het Egyptisch museum in Caïro – is het een zeer indrukwekkende collectie.

De kisten passen als Russische poppetjes in elkaarBij het binnenkomen kregen we een audiogids. Het gebruik van het apparaat is in de toegangsprijs inbegrepen, en het is eigenlijk onmisbaar. Doorheen de tentoonstelling worden nummers vermeld, en die moet je dan op het apparaatje intoetsen om de bijbehorende uitleg te horen. Maar via het toestel ontvang je ook het geluid van de twee films aan het begin van de tentoonstelling. Een goed systeem, want zo hoort iedere bezoeker de commentaarstem in zijn eigen taal.

In de eerste zaal krijg je een inleidende overzicht van de geschiedenis van het oude Egypte. Er staat ook een kopie van de Steen van Rosetta, die de sleutel vormde tot het ontcijferen van de Egyptische hiëroglyfen. De zaal fungeert tevens als wachtruimte voor de video die in de volgende zaal vertoond wordt. Daar worden de bezoekers om de zoveel minuten binnengelaten. In de video maken we kennis met Toetanchamon en zijn ouders: Achnaton en Nefertiti. Achnaton staat er vooral om bekend dat hij komaf maakte met het veelgodendom, en de eerste monotheïstische cultus invoerde, rond de zonnegod Aton. Maar na zijn dood keerde Egypte onder Toetanchamon terug naar de oude religie.

In een tweede film wordt de ontdekkingsgeschiedenis van Toetanchamons graf door Howard Carter getoond. De film eindigt met het openbreken van de toegang tot het ongeschonden koningsgraf, en wat Carter toen te zien kreeg ...

... kunnen wij als bezoekers van de tentoonstelling in de volgende zaal aanschouwen. Daar zijn de ondergrondse kamers nauwkeurig nagemaakt, met alle voorwerpen precies zoals ze stonden bij de ontdekking in 1922. We kunnen nu als het ware door Carters ogen de schatten van Toetanchamon mee ontdekken. Via onze audiogids krijgen we de nodige uitleg, en in de half verduisterde ruimte worden de spots om beurten op de kunstvoorwerpen gericht.

Het beroemde gouden dodenmaskerEen voor een komen de verschillende kamers aan bod: eerst de voorkamer met ongeveer 600 objecten, waaronder de vergulde troon van Toetanchamon. Daarna de grafkamer, met de verschillende schrijnen en kisten, die als Russische poppetjes in elkaar pasten, met in de binnenste kist de mummie met het bekende dodenmasker. En dan de schatkamer, met onder andere het gouden schrijn met de canopen.

Na deze ontdekkingstocht gaan we het tweede deel van de tentoonstelling binnen. Hier staan alle belangrijke voorwerpen nog eens apart tentoongesteld, zodat we ze op eigen tempo van alle kanten kunnen bekijken, met extra informatie op pancartes en uitleg via de audiogids.

Alle schrijnen en kisten staan hier op ware grootte. Ze zijn indrukwekkend. We kunnen de muurschilderingen uit de grafkamer eens goed bekijken en het prachtige dodenmasker van dichtbij bewonderen. Alle voorwerpen die in de voorkamer en de schatkamer achteloos op elkaar stonden gestapeld, staan hier netjes opgesteld, inclusief de geassembleerde gouden strijdwagen, de troon, het schrijn met de canopen, de vele boten en de massa sjabti’s, sierraden, beeldjes en andere artefacten.

Ook al gaat het om replica’s, de tentoongestelde voorwerpen zijn van een ongekende schoonheid, en de tentoonstelling is erg leerrijk. Eigenlijk zou iedereen dit gezien moeten hebben. Uiteraard hebben we de catalogus gekocht: een prachtig vormgegeven boek met vele foto’s van de tentoongestelde objecten en historische foto’s van de ontdekking.

Je merkt het: we zijn bijzonder enthousiast over deze expositie. Het is naar onze bescheiden mening dan ook beslist een absolute aanrader!

Strijdwagen

kingtutbrussels.be
www.sherpa.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten