zondag 27 oktober 2024

Wintertijd

Al sinds 1976 verzetten we met z’n allen twee keer per jaar al onze klokken. In het voorjaar draaien we alle klokken een uur vooruit, in het najaar draaien we ze weer terug. De klokken in onze computers, smartphones en heel wat andere apparaten doen dat ondertussen gelukkig automatisch, maar het blijft gekkenwerk, als je ’t mij vraagt. Vroeger was het nog erger. Dan was ik twee keer per jaar telkens zowat een uur bezig om al mijn klokjes goed te zetten, want ik heb een hekel aan klokken die verkeerd staan.

Het is ook altijd een heel gedoe, die halfjaarlijkse omschakeling. Na bijna een halve eeuw zijn er nog tal van mensen die niet weten of de klok nu een uur vooruit of een uur teruggedraaid wordt, en weten velen nog altijd niet wanneer die omschakeling nu precies plaatsvindt. Het gevolg: de dag van de omschakeling – of de eerstvolgende werkdag – komen ze ofwel een uur te laat ofwel een uur te vroeg op hun afspraken.

Ook huisdieren en kleine kinderen snappen niet waarom ze ineens een uur langer of korter op hun volgende maaltijd moeten wachten. En kinderen begrijpen niet waarom ze al naar bed moeten wanneer ze nog helemaal niet moe zijn.

Het is al langer bekend dat de omschakeling van wintertijd naar zomertijd en andersom onze biologische klok behoorlijk in de war kan sturen. Sommige mensen passen zich vrij snel aan, maar anderen kunnen er weken lang last van ondervinden. Het moment van de omschakeling blijkt jaar na jaar duidelijk terug te vinden in de verkeersongevallenstatistieken. Bij het begin van de zomertijd – we hebben dan een uur minder kunnen slapen – zijn heel wat mensen nog niet klaar wakker wanneer ze ’s ochtends vroeg de baan op moeten, en bij het begin van de wintertijd – het is dan een uur eerder donker – begint de avondspits ineens in het duister, zonder dat er een geleidelijke overgang is geweest.

Ondanks de vele nadelen, die niet opwegen tegen de eerder betwistbare voordelen, blijven we vooralsnog halsstarrig vasthouden aan dat halfjaarlijkse circus. Ik blijf erbij: het is een idioot systeem dat nergens goed voor is. Bij de invoering ervan in 1976 was er nog iets voor te zeggen, maar ondertussen is duidelijk geworden dat het ons meer schade dan goeds berokkent. Zo snel mogelijk afschaffen, die handel!

Of we dan het hele jaar door de huidige zomertijd of het hele jaar door de huidige wintertijd moeten gebruiken, is weer een andere discussie. Maar ik zou al heel blij zijn als we gewoon altijd dezelfde tijd zouden gebruiken. Niet meer dan logisch, toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten