maandag 23 mei 2011

Dag des oordeels

I survived May 21st Judgement Day and all I got was this lousy T-shirt!Sommige mensen denken dat ze het einde van de wereld tot op de minuut nauwkeurig kunnen voorspellen. Denken het niet alleen, zijn er zelfs heilig van overtuigd. De rest van de mensheid kan er alleen maar eens goed om lachen. Onlangs was het weer zover. Op 21 mei 2011, om 18.00 uur precies, zou het Laatste Oordeel plaatsvinden, zo wou Harold Camping de wereld laten geloven. Het was overigens niet de eerste keer dat Camping een dergelijke voorspelling deed. Vorige keer voorspelde hij het einde van de wereld voor 6 september 1994, maar ook toen zat hij er dus flink naast, zo bleek.

Om de zoveel tijd duiken dergelijke profetieën op, en tot nu toe zijn ze – uiteraard – telkens volkomen ongegrond gebleken. Dat pleit natuurlijk niet erg voor de geloofwaardigheid van de onheilsprofeten. Toch zijn er bij iedere nieuwe voorspelling weer tal van mensen die er geloof aan hechten en zich bang laten maken, of zich juist verheugen in het feit dat ze weldra in het Paradijs zullen zijn. De jongste voorspelling van Harold Camping was gebaseerd op een dubieuze numerologische interpretatie van bepaalde passages uit de Bijbel. Alleen vergeet Camping daarbij dat diezelfde Bijbel ook vermeldt dat niemand het exacte tijdstip van het Laatste Oordeel kent (Mt. 24, 36). Bovendien zal ieder weldenkend mens Campings interpretaties en berekeningen meteen als compleet onzinnig van de hand doen. Toch leken Camping en zijn volgelingen 100% zeker van hun stuk. Ze moeten nu wel erg ontgoocheld zijn, nu blijkt dat de voorspelde Rapture niet heeft plaatsgevonden.

Volgens Camping zou het einde ingezet worden door een enorme aardbeving van ongekende kracht, en zouden daarna de uitverkorenen (onder wie hij ongetwijfeld zichzelf rekent) ten hemel opgenomen worden. Wie op Aarde achterbleef, zou allerlei rampen en ander onheil ondergaan, tot uiteindelijk vijf maand later, op 21 oktober, het definitieve einde van de wereld én het universum volgt. Maar bij mijn weten is er op 21 mei geen aardbeving van betekenis geweest, en zijn alle vermeende uitverkorenen nog steeds onder ons. Geen dag des oordeels dus. Of had je wat anders verwacht?

Harold Camping, ondertussen 89 jaar oud, is de man achter Family Radio, een christelijk geïnspireerd netwerk van radiostations. Family Radio had een heuse campagne opgezet om zoveel mogelijk mensen te waarschuwen voor het naderende einde. En hoe denk je dat zo’n man reageert als hij daags nadien met de neus op de feiten gedrukt wordt? Zijn ongelijk toegeven? Mooi niet hoor. Hij gaat zijn berekeningen nog eens overdoen. Wellicht was er toch een klein foutje in geslopen. Voor je het weet, komt hij met een nieuwe datum op de proppen.

Op naar 21 december 2012 dan maar. Dan vergaat de wereld écht. Althans, die datum is het einde van de grote cyclus van de Mayakalender. En dat kan toch alleen maar het einde van de wereld betekenen, niet?

Judgment Day - May 21

woensdag 18 mei 2011

Tutankhamun, His Tomb And His Treasures

Tutankhamun ­– His Tomb And His Treasures, zo heet de reizende tentoonstelling die nog tot 6 november te bezoeken is in Paleis 2 op de Heizel. De tentoonstelling was eerder al te zien in Zürich, Boedapest, Hamburg, Barcelona, Madrid, Keulen en Manchester, en kende overal enorm veel bijval.

We zijn de tentoonstelling vorig weekend in Brussel gaan bekijken, en we waren bijzonder onder de indruk. Hoewel het hier gaat om replica’s – de originele stukken staan bijna allemaal in het Egyptisch museum in Caïro – is het een zeer indrukwekkende collectie.

De kisten passen als Russische poppetjes in elkaarBij het binnenkomen kregen we een audiogids. Het gebruik van het apparaat is in de toegangsprijs inbegrepen, en het is eigenlijk onmisbaar. Doorheen de tentoonstelling worden nummers vermeld, en die moet je dan op het apparaatje intoetsen om de bijbehorende uitleg te horen. Maar via het toestel ontvang je ook het geluid van de twee films aan het begin van de tentoonstelling. Een goed systeem, want zo hoort iedere bezoeker de commentaarstem in zijn eigen taal.

In de eerste zaal krijg je een inleidende overzicht van de geschiedenis van het oude Egypte. Er staat ook een kopie van de Steen van Rosetta, die de sleutel vormde tot het ontcijferen van de Egyptische hiëroglyfen. De zaal fungeert tevens als wachtruimte voor de video die in de volgende zaal vertoond wordt. Daar worden de bezoekers om de zoveel minuten binnengelaten. In de video maken we kennis met Toetanchamon en zijn ouders: Achnaton en Nefertiti. Achnaton staat er vooral om bekend dat hij komaf maakte met het veelgodendom, en de eerste monotheïstische cultus invoerde, rond de zonnegod Aton. Maar na zijn dood keerde Egypte onder Toetanchamon terug naar de oude religie.

In een tweede film wordt de ontdekkingsgeschiedenis van Toetanchamons graf door Howard Carter getoond. De film eindigt met het openbreken van de toegang tot het ongeschonden koningsgraf, en wat Carter toen te zien kreeg ...

... kunnen wij als bezoekers van de tentoonstelling in de volgende zaal aanschouwen. Daar zijn de ondergrondse kamers nauwkeurig nagemaakt, met alle voorwerpen precies zoals ze stonden bij de ontdekking in 1922. We kunnen nu als het ware door Carters ogen de schatten van Toetanchamon mee ontdekken. Via onze audiogids krijgen we de nodige uitleg, en in de half verduisterde ruimte worden de spots om beurten op de kunstvoorwerpen gericht.

Het beroemde gouden dodenmaskerEen voor een komen de verschillende kamers aan bod: eerst de voorkamer met ongeveer 600 objecten, waaronder de vergulde troon van Toetanchamon. Daarna de grafkamer, met de verschillende schrijnen en kisten, die als Russische poppetjes in elkaar pasten, met in de binnenste kist de mummie met het bekende dodenmasker. En dan de schatkamer, met onder andere het gouden schrijn met de canopen.

Na deze ontdekkingstocht gaan we het tweede deel van de tentoonstelling binnen. Hier staan alle belangrijke voorwerpen nog eens apart tentoongesteld, zodat we ze op eigen tempo van alle kanten kunnen bekijken, met extra informatie op pancartes en uitleg via de audiogids.

Alle schrijnen en kisten staan hier op ware grootte. Ze zijn indrukwekkend. We kunnen de muurschilderingen uit de grafkamer eens goed bekijken en het prachtige dodenmasker van dichtbij bewonderen. Alle voorwerpen die in de voorkamer en de schatkamer achteloos op elkaar stonden gestapeld, staan hier netjes opgesteld, inclusief de geassembleerde gouden strijdwagen, de troon, het schrijn met de canopen, de vele boten en de massa sjabti’s, sierraden, beeldjes en andere artefacten.

Ook al gaat het om replica’s, de tentoongestelde voorwerpen zijn van een ongekende schoonheid, en de tentoonstelling is erg leerrijk. Eigenlijk zou iedereen dit gezien moeten hebben. Uiteraard hebben we de catalogus gekocht: een prachtig vormgegeven boek met vele foto’s van de tentoongestelde objecten en historische foto’s van de ontdekking.

Je merkt het: we zijn bijzonder enthousiast over deze expositie. Het is naar onze bescheiden mening dan ook beslist een absolute aanrader!

Strijdwagen

kingtutbrussels.be
www.sherpa.be

vrijdag 6 mei 2011

Keukenhof

Miche had al lang eens een bezoekje willen brengen aan Keukenhof. Nu we toch in Nederland waren met het paasweekend, was dit het ideale moment. Het was prachtig weer, en de bloemen zijn nu op hun mooist. In het VVV-kantoor in Den Haag hadden ze ons de Connexxion-bus aangeraden, maar die reed helaas niet vanaf Den Haag op tweede paasdag. Geen probleem, met de auto dan maar. Bij de VVV hadden ze ons nog gewaarschuwd voor files en drukte, maar daar hadden we via de A44 in ieder geval geen last van. Na een kleine 40 minuten rijden lieten we onze auto achter in de blakende zon van het parkeerterrein. De paaseitjes die we van het hotel meegenomen hadden, hebben we eruit gehaald en opgegeten, anders hadden we bij onze terugkeer chocoladesaus. Ook geen lange files aan de kassa. Enkele minuten later hadden we onze entreekaartjes, een parkeerticket en een parkgids.

Keykenhof

Keukenhof is een erg groot, gevarieerd en vooral mooi park. Eigenlijk heel anders dan ik me had voorgesteld. Er zijn zowel stukken met strakke, rechte paden als met kronkelige weggetjes, zonovergoten stukken en delen met veel bomen en schaduw, rustige plekjes en plaatsen waar het gonst van de activiteit, zacht kabbelende beekjes en bruisende fonteinen. De steeds wisselende kleurenpracht is een ware lust voor het oog. Tussen al het groen en de andere kleuren door staan er ook tal van kunstwerken in het park opgesteld.

Met de drukte viel het al bij al nog mee, vonden we. Al was het lang niet altijd makkelijk om foto’s te maken zonder mensen op de achtergrond.

Op het Molenplein was tijdelijk een zelfportret van Vincent van Gogh te zien, gemaakt uit bloemblaadjes. Dat is eigenlijk het enige dat een beetje tegenviel. Het bloemenmozaïek was maar heel tijdelijk gedurende vijf dagen te zien, en wij waren er op dag vijf. Wellicht was het dus wegens de beperkte houdbaarheid al niet meer op zijn mooist, en wij hadden er natuurlijk meer van verwacht na ons beoekje aan het Van Gogh Museum, waar we daags voordien het originele schilderij hadden kunnen bewonderen.

Keykenhof

In ieder geval is een bezoekje aan Keukenhof zeker de moeite waard en beslist een aanrader voor wie van bloemen, kleuren, natuur, parken en rustige plekjes houdt. Keukenhof is maar een korte periode in het jaar open: dit jaar van 24 maart tot 20 mei. Een selectie van onze foto’s vind je op Picasaweb.

picasaweb.google.com/gebopics/Keukenhof2011
www.keukenhof.nl

maandag 2 mei 2011

Dagje Amsterdam

Vincent van Gogh, De slaapkamerEen bezoekje aan het Van Gogh Museum stond al langer op ons programma. Bij een eerder tripje naar Amsterdam in de zomer van vorig jaar waren we er al voorbijgereden, maar de lange rij wachtenden bij de ingang deed ons de moed in de schoenen zinken. We wilden toen immers ook nog shoppen in de Kalverstraat en naar het Anne Frank Huis, dus we hadden absoluut geen zin om hier een uur of langer in de rij te staan voor kaartjes. Uiteindelijk hebben we toen maar besloten ons bezoek aan Van Gogh uit te stellen en in plaats daarvan naar Madame Tussauds te gaan, het beroemde wassenbeeldenmuseum. Misschien maar goed ook, want achteraf gezien denk ik niet dat we alles hadden kunnen combineren. Voor een bezoek aan het Van Gogh Museum bleek immers meer tijd nodig dan we oorspronkelijk hadden gedacht.

Deze keer hadden we het dus slimmer aangepakt en onze tickets op voorhand via het internet besteld – altijd een goed idee, je wint er massa’s tijd mee –, en mochten dus in de korte rij gaan staan. Toch nog een beetje aanschuiven dus, maar gelukkig niet erg lang. De gewone wachtrij, voor de arme stakkerds die nog geen kaartjes hadden, leek op deze drukke eerste paasdag overigens nog langer dan vorig jaar.

De permanente Van Gogh-tentoonstelling strekt zich uit over meerdere verdiepingen van het gebouw. Foto’s heb ik er niet gemaakt, want dat mocht niet. (De foto hierboven heb ik gewoon van het internet geplukt.) De tentoonstelling begint met de donkere werken uit zijn vroege periode in Nederland, met veel plattelandstaferelen en aardekleuren. Het beroemdste werk in dit gedeelte is ongetwijfeld De Aardappeleters.

In schril contrast daarmee staan de schilderijen die Vincent maakte tijdens zijn verblijf in Parijs, waar hij in contact kwam met het Franse impressionisme. Deze werken zijn veel lichter en hebben veel meer kleur. Tot de bekendste werken van Van Gogh behoren ongetwijfeld zijn stillevens van vazen met zonnebloemen, die hij maakte in Arles. Hij heeft meerdere zonnebloem-doeken geschilderd, en één ervan bevindt zich in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De andere hangen verspreid in musea overal ter wereld. Andere beroemde werken zijn enkele van zijn zelfportretten en natuurlijk zijn slaapkamer in het gele huis, met het vreemde perspectief (zie hierboven).

We zijn blij dat we voor de audiotour hadden gekozen, want dit biedt heel wat toegevoegde waarde. Bij ieder schilderij hangt weliswaar een bijschrift met wat uitleg, maar via de hoofdtelefoon krijg je bij een aantal werken interessante achtergrondinformatie, waardoor je het schilderij veel beter begrijpt. Je kunt ook fragmenten beluisteren uit Vincents brieven aan zijn broer Theo. Via het scherm van het apparaatje krijg je af en toe nog extra beeldmateriaal. Er is zelfs een aparte audiotour voor kinderen.

Voor een bezoek met audiotour moet je wat meer tijd uittrekken, want je blijft onvermijdelijk hier en daar wat langer staan. Maar ook zonder moet je toch wel een paar uurtjes voorzien. Het verwonderde ons daarom toch wel dat er nog steeds mensen binnenkwamen toen wij, minder dan een uur voor sluitingstijd, het museum verlieten. Wij hadden er maar liefst vier uur doorgebracht, en dan hadden we bepaalde stukken naar ons gevoel toch wel erg snel gedaan. Maar behalve de permanente Van Gogh-tentoonstelling zijn we ook de tijdelijke expositie Picasso in Parijs gaan bekijken.

Vincent van Gogh, een boeiend man en een van de grootste schilders van de Lage Landen. We zijn blij dat we eindelijk eens wat nader kennis met hem hebben gemaakt. Als souvenir hebben we twee boekjes gekocht in de museumshop: een boekje met een overzicht van zijn werken die in Amsterdam te zien zijn, en het stripverhaal dat eind vorig jaar over Van Gogh is verschenen in samenwerking met het museum.

Boottochtje in Amsterdam

Maar we hebben in Amsterdam natuurlijk nog meer gedaan. We waren de dag begonnen met een rondvaart op de grachten. Het was er het ideale weer voor. We hebben niet op de Prinsengracht gevaren, maar vanaf de Keizersgracht konden we de lange rij wachtenden voor het Anne Frank Huis zien staan, tot voorbij de Westerkerk. Onze gedachten gingen meteen terug naar ons bezoekje van vorig jaar, toen de rij gelukkig toch iets korter was.

We waren van Den Haag CS zorgeloos met de trein naar Amsterdam gespoord. Geen files, geen parkeerproblemen (en geen peperdure parkeergarages). Met tram 2 waren we in een kwartiertje bij het Van Gogh Museum. Op de terugweg zijn we in het centrum uitgestapt om nog wat te shoppen. De winkels bleken met Pasen gelukkig gewoon open. We hebben ons nog even staan vergapen aan het reuzenrad en de andere attracties bij de kermis op de Dam, en bij de ingang van Madame Tussauds kon Annelies met de paashaas op de foto. Sommige winkeltjes in de Kalverstraat kleurden al helemaal oranje, want Nederland maakte zich op voor Koninginnedag.

Als afsluiter van ons geslaagd dagje Amsterdam hebben we onszelf nog verwend met een lekker etentje. De gambas del chef en het flesje Zuid-Afrikaanse droë wyn hebben uitstekend gesmaakt. (Nog een voordeel van per trein te gaan: ik mag gerust een paar glaasjes wijn drinken.)

picasaweb.google.com/gebopics/Amsterdam2011
www.vangoghmuseum.nl