woensdag 18 maart 2020

Nieuwe laptop

In augustus 2009 kondigde ik op deze blog het schielijke einde aan van mijn oude computer. Het ding had mij zeven jaar lang trouw gediend, en dat was de langste tijd dat ik ooit met een desktop-pc had gedaan. In afwachting van een nieuwe pc (en in afwachting van Windows 7) heb ik daarna een tijdje met de computer van mijn vader gewerkt. In februari 2010 heb dan uiteindelijk een nieuwe pc aangeschaft, met een voor die tijd snelle Intel Core 2 Quad Q8300-processor en behoorlijk veel RAM-geheugen (6 GB). Een beetje ‘op de groei gekocht’, zeg maar.

Die pc heeft me meer dan tien jaar trouw gediend, een absoluut record. Toen ik het toestel kocht, was Windows 7 pas uit, en in het najaar van 2015 ben ik overgeschakeld op Windows 10. Maar nu is ook dat toestel dus aan vervanging toe.

Deze keer heb ik een radicaal besluit genomen: geen desktop-pc meer, maar een laptop. Laptops zijn tegenwoordig krachtig genoeg voor al het zwaardere werk dat ik vroeger met mijn desktop-model deed. Ik spaar er een hoop plaats mee uit, en ik kan het ding ook nog overal mee naartoe nemen. Ik heb mijn keuze laten vallen op een Lenovo Ideapad L340-15IRH Intel Core i5-9300H, een toestel dat onder de noemer ‘gaming laptop’ valt. Er zit een NVIDIA GeForce GTX 1650 grafische kaart in met 4 GB grafisch geheugen (GDDR5). Nu weet je wellicht al dat ik geen gamer ben, maar dat heeft me vorig jaar natuurlijk ook niet belet om een gaming keyboard te kopen. Aangezien ik een sneltypist ben die af en toe deelneemt aan typewedstrijden, is een degelijk toetsenbord een absolute noodzaak.

Mijn nieuwe Lenovo Ideapad L340 15IRH Intel Core i5 9300H gaming laptop

Een gaming laptop is een stuk performanter dan een gemiddelde laptop. Ik ben niet van plan ermee te gamen, maar wil er wel wat fotobewerking en af en toe ook videobewerking mee doen. Nadeel van deze verhoogde performantie is een iets kleinere autonomie (d.w.z. de batterij is wat eerder leeg), maar aangezien mijn toestel het gros van de tijd toch op mijn bureau zal blijven staan en aangesloten zal zijn op netstroom, zie ik daar geen graten in.

Voorlopig zit er 8 GB RAM in, wat later eventueel uitgebreid kan worden tot 16 GB mocht dat nodig zijn. Het opstarten van de computer en het opstarten van programma’s gaat alvast heel wat sneller, want mijn nieuwe toestel is vanzelfsprekend uitgerust met een SSD (solid state drive), wat een behoorlijk groot verschil oplevert met de HDD (hard disk drive) van mijn desktop.

De SSD heeft een capaciteit van 512 GB, wat ruimschoots volstaat om mee te werken. Uiteraard is dat niet genoeg om al mijn data op te bewaren (massa‘s foto’s, video’s, mijn complete muziekcollectie en tal van andere bestanden), maar die staan op een grote externe harde schijf, een Seagate van 6 TB die momenteel voor iets meer dan de helft gevuld is (ook wat op de groei gekocht).

Een nadeel van een laptop is dat er heel wat minder aansluitingen zijn. Mijn Lenovo beschikt over één USB-C-poort, twee USB-A-poorten, een HDMI-uitgang, een 3,5 mm-audio-uitgang, en een Ethernet-aansluiting. Veel te weinig USB-poorten dus om al mijn apparatuur op aan te sluiten. Nog een nadeel: géén optische drive meer (voor cd’s of dvd’s). Ter vergelijking: mijn tien jaar oude desktop-pc had maar liefst 8 USB-poorten, 6 achteraan en 2 vooraan, en was uitgerust met een cd/dvd-brander en een blurayspeler.

Mijn 6 GB Seagate Backup Plus Hub, met 2 extra USB-poorten

Het tekort aan USB-aansluitingen wordt opgelost met een USB-hub. Ik heb een hub van Sitecom gekocht, die aangesloten wordt op de USB-C-poort van de laptop. Via de hub heb ik de beschikking over vier extra USB-A-poorten (waarvan twee USB 2.0 en twee USB 3.1), een USB-C-poort, een VGA-uitgang, twee extra HDMI-uitgangen, een extra Ethernet-aansluiting, een SD-kaartlezer en een mini-SD-kaartlezer. Dat moet, samen met de twee extra USB-poorten op mijn Seagate, volstaan.

Bijkomend voordeel van zo’n hub: als ik mijn laptop toch een keer op verplaatsing wil meenemen, hoef ik enkel maar de hub los te koppelen en dus niet alle kabeltjes van alle randapparatuur apart.

Tien jaar geleden heb ik met de aanschaf van mijn desktop-pc vaarwel moeten zeggen tegen diskettes; nu moet ik, althans wat mijn computer betreft, afscheid nemen van cd’s en dvd’s. Dat had ik tien jaar geleden niet durven voorspellen. Mijn muziek koop ik tegenwoordig bij voorkeur online in de vorm van mp3-bestanden, maar als ik toch nog eens een audio-cd koop of krijg, wil ik die wel kunnen rippen. Maar geen nood, daar kan ik een ander toestel voor gebruiken (en cd’s zullen over afzienbare tijd wellicht een stille dood sterven).

Maar een laptop heeft toch nog enkele nadelen, zoals het onhandige, platte toetsenbord, het vreselijk onhandige touchpad en het relatief kleine scherm. Al die problemen los ik op door externe apparaten aan te sluiten: je weet wellicht al dat ik het zalig vind om te typen op mijn Corsair K95 RGB Platinum gaming keyboard. Daarnaast maak ik gebruik van een draadloze Logitech-muis, en ik wil ook een externe monitor aansluiten. De monitor komt niet ter vervanging van, maar wel ter aanvulling op het laptop-scherm.

Ik wou aanvankelijk mijn oude VGA-monitor aansluiten via de Sitecom-hub, maar dat is me niet gelukt. De hub heeft weliswaar een aansluiting voor een VGA-kabel, maar ik krijg de oude monitor niet aan de praat met de nieuwe laptop. Drivers zijn daar normaal gezien niet voor nodig, dus daar ligt het niet aan. Ik vrees dat ik er vrede mee zal moeten nemen dat de oude monitor (die nog ouder is dan mijn desktop-pc) op rust zal mogen gaan en plaats zal moeten ruimen voor een moderner display.

Ik overwoog overigens al een tijdje, nog voordat ik besloot een nieuwe laptop aan te schaffen, om een extra-brede monitor te kopen, zodat ik comfortabel met veel open vensters tegelijkertijd kan werken. Nu denk ik dat een relatief voordelig geprijsde 24-inch-monitor zal volstaan. In combinatie met het laptopscherm zal het me meer dan voldoende bureaubladruimte opleveren. Ik heb mijn zinnen gezet op een Benq Zowie XL2411P, een 144 Hz gaming monitor. Ja, daar heb je die gaming toestanden weer. Ik ben blijkbaar wat veeleisender dan de gemiddelde computergebruiker, en dan komen een gaming laptop, een gaming keyboard en een gaming monitor blijkbaar toch meer overeen met mijn wensen, ook al ben ik dus geen gamer. Het scherm zou een uitstekend beeld moeten opleveren, kan in de hoogte versteld worden en kan 90 graden gekanteld worden.

De Zowie XL2411P 144Hz 24-inch e-sports monitor van Benq

De externe luidsprekertjes die ik aan mijn desktop-pc had gehangen, kunnen ook met pensioen. In tegenstelling tot mijn oude computer heeft mijn nieuwe laptop uiteraard Bluetooth aan boord. Daardoor kan ik het geluid laten afspelen via mijn Bluetooth-speaker, een Bose Soundlink Color die ik een paar jaar geleden al had aangeschaft. Dat levert véél beter geluid op dan via de ingebouwde speakertjes van de laptop (en daardoor kan ik ook volstaan met een externe monitor zonder ingebouwde speakers).

Het overhevelen van al mijn data naar mijn nieuwe laptop is heel vlotjes verlopen. Zoals gezegd staan mijn meeste data op een externe harde schijf, die ik zonder problemen op de nieuwe computer kon aansluiten. Verder gebruik ik clouddiensten als Dropbox, Onedrive en Google Drive. Via synchronisatie van mijn webbrowser (Chrome uiteraard, of dacht je dat ik Edge zou gebruiken?) had ik in een mum van tijd al mijn opgeslagen logingegevens en bookmarks overgeheveld naar de laptop. Vroeger was het altijd een heel gedoe als je van computer veranderde, tegenwoordig gaat het erg vlotjes.

Overigens een pluim voor Lenovo: er stond zo goed als geen bloatware op mijn nieuwe laptop. Ik heb maar één programma moeten verwijderen (McAfee). Bloatware is software die heel wat hardwarefabrikanten voorinstalleren op hun toestellen. Het gaat om programma’s die weinig meer doen dan alleen maar onnodig plaats innemen, de computer vertragen en de gebruiker af en toe ergeren met irritante boodschappen. Het gaat om proefversies van antivirusprogramma’s, office-suites, idiote spelletjes of andere programma’s die je een tijdje gratis mag uitproberen maar waar je daarna voor moet betalen als je ze wilt blijven gebruiken. Meestal heb je die programma’s helemaal niet nodig, of zijn er goede gratis alternatieven.

Wat antivirus betreft: ik heb jarenlang tevreden gebruikgemaakt van de gratis versie van Avast. Nu installeer ik geen antivirussoftware meer en maak ik gebruik van Windows Defender, dat standaard deel uitmaakt van Windows. Tot enkele jaren geleden scoorde Windows Defender minder goed, maar Microsoft heeft het product sterk verbeterd. Tegenwoordig krijgt het alleen maar positieve reviews en biedt het een uitstekende bescherming tegen virussen en malware.

Ik ben erg blij met mijn nieuwe laptop. Het geeft toch altijd een leuk gevoel om weer eens met een schone lei te kunnen beginnen, nietwaar? Op mijn nieuwe monitor is het nog even wachten. Ik ben niet meer tijdig in de winkel geraakt vóór de coronalockdown, dus ik heb ’m noodgedwongen online moeten bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten