woensdag 9 mei 2018

The Best of Musicals

Op de valreep – we waren wat aan de late kant met reserveren – konden we nog tickets bemachtigen voor de laatste extra-voorstelling van The Best of Musicals in de Antwerpse stadsschouwburg, een bijzonder geslaagde aaneenschakeling van memorabele musicalnummers, vertolkt door een hele schare talentvolle zangeressen, zangers, danseressen en dansers, onder begeleiding van een live orkest.

Na afloop van de voorstelling waren we het er roerend over eens: de afwezigen hadden ongelijk! Dit was entertainment van de bovenste plank!

Dat kon ook moeilijk anders, als je weet dat de naam van Hans Peter Janssens op de affiche stond (al was Annelies ook bijzonder enthousiast over Deborah De Ridder en Roodkapje-vertolkster Lauren De Ruyck).

De voorstelling werd geopend met scènes uit Les Misérables, gevolgd door een paar luchtige nummers uit Hairspray. Op het programma van deel 1 stonden verder nog de bekendste melodieën uit onder andere Miss Saigon, Evita, Catch Me If You Can en Funny Girl, om net voor de pauze af te sluiten met het bekende There’s No Business Like Showbusiness uit Annie Get Your Gun. Behalve de vele Engelstalige nummers waren er ook enkele Nederlandse teksten (Roodkapje en Frozen).

Na de pauze ging het feest verder met Cats, Jekyll & Hyde, Saturday Night Fever, The Phantom of the Opera, Mozart, Grease en als sluitstuk de ABBA-musical Mamma Mia.

Meer ingetogen nummers werden afgewisseld met veel show en spektakel en opgeluisterd met videobeelden op grote ledschermen en occasionele pyrotechnische effecten.

Naast de al genoemde musicalartiesten – Janssens, De Ruyck, De Ridder ­– bestond de cast uit Ruben Van Keer (die we enkele maanden geleden nog aan het werk zagen in Mozart! – De Musical), Marleen van der Loo, Charlotte Campion, Christophe Coenegrachts, Fleur Brusselmans, Elke Buyle, Sven Tummeleer, Jervin Weckx en Reuben De Boel, stuk voor stuk bijzonder getalenteerde zangeressen en zangers.

Vooral Hans Peter Janssens schitterde met zijn vertolkingen van Bring Him Home uit Les Misérables, This Is The Moment uit Jekyll & Hyde, Music Of The Night en Phantom Of The Opera, beide uit de gelijknamige musical. Hij was ongetwijfeld de grootste ster van de dag, al was ik ook erg aangenaam verrast door Fleur Brusselmans (Phantom Of The Opera) en Lauren De Ruyck (Hopelessly Devoted To You).

Na de voorstelling hadden we het geluk in de foyer enkele artiesten te spotten. Het was Annelies, die een van de Romeo’s opmerkte. De Romeo’s zaten niet in de show, maar een van hen zat blijkbaar wel in het publiek. Annelies kon met hem op de foto. Ze heeft me verteld welke Romeo het was, maar ik ben het alweer vergeten. Ik kan die Romeo’s moeilijk uit elkaar houden. Kort daarna vond Annelies ook Deborah De Ridder en Lauren De Ruyck bereid tot enkele selfies, en even later kon ik warempel met niemand minder dan Hans Peter Janssens op de foto. Met elk van deze artiesten hebben we een kort praatje gemaakt, allemaal erg sympathieke mensen!

musichall.be/shows/the-best-of-musicals/

maandag 7 mei 2018

Star Wars Identities

Afgelopen zaterdag ben ik naar Brussel gespoord voor een groots opgezette tentoonstelling: Star Wars Identities: The Exhibition. Voor een Star Wars-fan als ik een absolute must.

Enkele weken geleden had ik op FACTS een ticket aan gereduceerde prijs kunnen kopen. Ook de catalogus was op FACTS te koop, maar op het moment dat ik mijn ticket kocht hadden ze helaas alleen nog Franse exemplaren over (en ik wou toch écht wel liever een Nederlands boek).

Afgelopen weekend vond ik dan eindelijk de tijd voor een dagje Brussel (terwijl mijn huisgenoten met vrienden naar Bobbejaanland waren). Ik heb mijn bezoek aan Star Wars Identities gecombineerd met een bezoek aan de IMAX-zaal van Kinepolis (Avengers: Infinity War in IMAX-3D is de max!), en bij het Atomium was er toevallig ook nog een retro-evenement met fiftiesmuziek en oldtimers, waar ik even heb rondgelopen.

Star Wars Identities is een interactieve tentoonstelling. Bezoekers krijgen een polsbandje, waarmee ze op verschillende plaatsen in de tentoonstelling keuzes kunnen maken, om zo te ontdekken welk Star Wars-personage ze zouden kunnen zijn. Je krijgt ook een audiogids, waarmee je – naar keuze in het Nederlands of in het Frans – uitleg en audio krijgt bij een aantal video’s en vitrines. De audio speelt vanzelf af wanneer je op bepaalde plekken komt, je hoeft dus zelf geen knopjes in te drukken.

Er zijn zowat tweehonderd originele stukken te zien (waarvan enkele tientallen nog nooit eerder tentoongesteld): rekwisieten, kostuums, schaalmodellen, conceptschetsen en storyboards. Geen kopieën dus, maar allemaal écht. De tentoonstelling zit goed in elkaar, is grafisch mooi vormgegeven, visueel aantrekkelijk en absoluut de moeite waard voor iedereen die van Star Wars houdt. Naast al het moois dat er te zien is, krijg je ook heel wat interessante achtergrondinformatie. In de obligate shop aan het einde van het parcours kun je als aandenken de 144 pagina’s dikke catalogus kopen, met tal van mooie foto’s en een schat aan informatie.

In educatieve video’s krijg je op een bevattelijke manier wetenschappelijke uitleg over tal van onderwerpen, zoals genetica, gezondheid en (neuro)psychologie, telkens met een link naar Star Wars. Bij deze tentoonstelling draait het niet zozeer om planeten en ruimteschepen, maar vooral over de identiteit van de verschillende personages. Wie we zijn of worden, wordt uiteindelijk bepaald door verschillende aspecten, zoals onze genen, onze opvoeding, onze cultuur, mentors, vrienden, gebeurtenissen, et cetera. Ze zijn samen te vatten in drie groepen: origine, invloeden en keuzes. De bezoeker kan zelf uitvissen met welk Star Wars-personage zij of hij best overeenkomt. Aan het einde van de tentoonstelling krijg je daar een samenvatting van, en je kunt het resultaat ook naar je e-mailadres sturen.

Tien jaar geleden, in 2008, was er ook al een Star Wars-tentoonstelling in Brussel, in Tour & Taxis. Net zoals toen gaat het ook bij Star Wars Identities om een reizende tentoonstelling. Voor deze expositie naar Brussel kwam, was ze al eerder te zien in Montreal, Parijs, Keulen, Wenen, München, Londen en Utrecht. Brussel is meteen de laatste Europese stad die wordt aangedaan, nog tot en met 2 september. Later komen ook nog Azië en Zuid-Amerika aan de beurt.

Tot slot nog dit: met uitzondering van BB-8 en Rey’s speeder zul je tevergeefs zaken zoeken uit de nieuwste Star Wars-films (Episode VII en later); Star Wars Identities beperkt zich tot Episodes I – VI en de tv-serie The Clone Wars. De reden hiervoor is dat het om een al wat oudere tentoonstelling gaat, die al in april 2012 in première ging (in Montreal) en uiteindelijk nu pas in België is geraakt. Hopelijk moeten we geen tien jaar meer wachten op een vervolgtentoonstelling, waarin we ook al het fraais uit de nieuwste toevoegingen aan het Star Wars-universum hopen te kunnen bewonderen...

Een selectie van mijn foto’s vind je op Google Photos.

starwarsidentities.be
nl.starwarsidentites.com
starwarsidentities.com

woensdag 2 mei 2018

Disneynature: Blue

Disneynature: Blue

Vandaag gaat Blue, de nieuwste natuurdocumentaire van Disney, in première. (Voor wie het nog altijd niet mocht weten: Disney is niet alleen een maker van animatiefilms, maar produceert ook andere genres.) Als kind al zat ik op zondagnamiddag vaak geboeid te kijken naar de Disney-documentaires die toen op tv werden uitgezonden. Onder het label Disneynature brengt de filmstudio sedert 2008 (na het wereldwijde succes van March of the Penguins) zowat jaarlijks een nieuwe natuurfilm uit.

Het thema van de nieuwste Disneynature-productie is de onderwaterwereld van dolfijnen en andere oceaanbewoners. Doorheen de hele film volgen we de jonge dolfijn Blue en zijn moeder, maar we maken ook kennis met orka’s, bultkoppapegaaivissen, bultrugwalvissen, haaien, een bidsprinkhaankreeft en een zeekat (een octopus die, net als een kameleon, de kleur van zijn huid kan aanpassen aan zijn omgeving).

Blue is een film vol betoverende beelden, prachtige kleuren en hier en daar zelfs spannende momenten. De bijna hemels klinkende soundtrack is van Steven Price, die we nog kennen van Gravity.

Afgelopen zondag konden we Blue al in avant-première gaan bekijken. Toevallig was er die avond ook een item over de oceanen op het tv-journaal, met name over het Great Barrier Reef, het beroemde koraalrif voor de kust van Australië dat sedert 1981 op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Helaas weten we allemaal dat het niet goed gaat met de oceanen, ook niet met het barrièrerif, waar de laatste jaren een derde van de koralen zijn afgestorven. Hopelijk kan het tij nog gekeerd worden voor het te laat is en dit wereldwonder misschien wel voorgoed verdwijnt...

Blue is een prachtige film, een bijzondere aanrader voor iedere natuurliefhebber of voor elke filmliefhebber die eens wat anders op een bioscoopscherm wil zien dan slaapverwekkende romcoms, flitsende superheldenfilms of goedkoop gemaakte Vlaamse komedies met tweederangsacteurs. De bijzondere kleurenpracht van de koraalriffen en hun bewoners komt op het grote scherm volledig tot zijn recht.

www.imdb.com/title/tt6781638
www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/29/...