donderdag 12 januari 2017

IMAX: terug van weggeweest

It’s back, and it’s huge! Dat is de slogan waarmee Kinepolis vorige maand de heropening van zijn IMAX-theater in Brussel aankondigde. Het aanhoudende succes van IMAX in de ons omringende landen heeft Kinepolis er (eindelijk!) toe aangezet om de IMAX-zaal in Brussel weer in gebruik te nemen. Toen de zaal in 1988 geopend werd, was het de eerste IMAX-zaal in een commerciële bioscoop. IMAX op zich bestond al langer, maar was voordien hoofdzakelijk verbonden aan musea, omdat er uitsluitend documentaires in het IMAX-formaat bestonden. Tegenwoordig worden ook commerciële speelfilms – vaak gaat het films met een hoog spektakelgehalte – in IMAX vertoond.

IMAX is een bioscoopformaat dat gebruikmaakt van een veel groter scherm dan in een gewone bios. Een standaard IMAX-scherm is 22 meter breed en 16 meter hoog, maar nóg groter kan ook. Het scherm in Brussel is met zijn afmetingen van 27,6 m × 19,3 m (532 m²) het grootste van Europa. Daarom is het des te betreurenswaardiger dat de zaal van 2005 tot 2016 gesloten bleef omdat Kinepolis er geen heil meer in zag.

Kinepolis IMAX Brussels – it's back, and it's HUGE!

Met de heropening heeft Kinepolis flink geïnvesteerd. De zaal, die vroeger uitgerust was met een traditionele, analoge 70 mm-IMAX-projector, beschikt nu over digitale 3D-laserprojectie en kreeg ook een nieuw geluidssysteem. Samen staan ze garant voor de meest scherpe, heldere en levendige beelden en een ongeëvenaarde immersieve audio-ervaring.

Ik ben natuurlijk al meteen gaan kijken, want ik ben – ondanks de lange afwezigheid in België – al jaren lang een groot fan van IMAX. De eerste film die na de heropening in Brussel vertoond werd, was Rogue One: A Star Wars Story (die overigens nog steeds op het programma staat). Die film wou ik sowieso meerdere keren zien, en ik was bijzonder onder de indruk van de IMAX-3D-versie.

Wanneer ik een film in een gewone bioscoop bekijk, gaat mijn voorkeur doorgaans uit naar de 2D-versie. Maar in Brussel heb ik Rogue One dus in IMAX-3D gezien, en ik moet zeggen dat het een fantastische ervaring was. Op een IMAX-scherm komt 3D pas écht tot zijn recht. Door de grote oppervlakte van het scherm is een veel groter deel van je gezichtsveld gevuld, waardoor de 3D veel realistischer overkomt.

Maar die sublieme ervaring heeft natuurlijk wel een bijpassend prijskaartje. Bovenop de prijs van een gewoon bioscoopticket betaal je bij Kinepolis 4 euro extra voor een gewone (2D) IMAX-vertoning en 6 euro extra voor een vertoning in IMAX-3D. Maar dat was het beslist waard. Ik zal natuurlijk niet om de haverklap naar Brussel rijden, maar voor een speciale film als een nieuwe Star Wars heb ik het er graag voor over.

Go rogue in IMAX

Ik ben benieuwd of ze bij Kinepolis af en toe ook nog documentaires in hun IMAX-zaal zullen vertonen, zoals ze vóór 2005 deden. Ik vermoed van niet, want het aanbod aan commerciële films in IMAX-formaat is ondertussen erg groot. Maar ik hoop het stilletjes wel. In Nederland zijn IMAX-documentaires al decennia lang een groot succes in het Haagse Omniversum.

Omdat het IMAX-scherm zo gigantisch groot is en je dus eigenlijk niet goed weet waar eerst te kijken, wordt bij IMAX bij voorkeur zo weinig mogelijk met ondertitels gewerkt. IMAX-documentaires zijn dan ook doorgaans gedubd en voorzien van een Nederlandstalige commentaarstem. Zo kun je je ogen op het interessante deel van het beeld gericht houden en hoef je niet voortdurend naar de onderkant van het scherm te staren, waar de ondertitels verschijnen.

DolphinsIn België stelt dat natuurlijk een probleem dat ze in Engeland, Frankrijk, Duitsland of Nederland niet hebben: films voor de Belgische markt moeten immers, zeker in Brussel, in twee versies komen: een Nederlandstalige versie en een Franstalige versie. Wou je vroeger een IMAX-documentaire gaan bekijken, dan moest je rekening houden met het feit dat de film op bepaalde uren in het Nederlands en op andere uren in het Frans vertoond werd.

Ook Rogue One wordt in Kinepolis Brussel in twee versies vertoond. Gelukkig hebben ze de film niet in het Nederlands gedubd, dat zou pas belachelijk zijn. In het Frans is nog belachelijker, maar dat lijken de Franstaligen niet door te hebben. Je kunt dus kiezen tussen de in het Frans gedubde versie van Rogue One en de originele, Engelstalige versie met tweetalige ondertitels. Goed opletten naar welke voorstelling je gaat is dus de boodschap, of je zit twee uur met een vreselijk irritante Franse dub opgezadeld (als je voor die tijd de zaal niet uit gevlucht bent natuurlijk).

Doorgaans worden IMAX-films op een plat scherm geprojecteerd, maar er bestaat ook een variant, IMAX Dome genaamd (voorheen OmnIMAX), waarbij de film op een koepelscherm geprojecteerd wordt. Een dergelijk theater is het Omniversum in Den Haag, waar jaar in, jaar uit meerdere documentaires per dag geprojecteerd worden. Wij zijn grote fans van het Omniversum en raden je een bezoekje ten stelligste aan.

O ja, toch nog even dit: België mag dan wel het grootste scherm hebben, we moeten het stellen met maar één IMAX-zaal. Bij onze noorderburen kun je ondertussen in maar liefst zeven IMAX-bioscopen terecht. Naast het eerder genoemde Omniversum in Den Haag heeft de bioscoopketen Pathé zalen in Arnhem, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Tilburg en Den Haag.

kinepolis.be
www.imax.com
www.omniversum.nl
www.pathe.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten