zondag 21 augustus 2016

Star Trek Beyond

Er speelt weer een nieuwe Star Trek-film in de bioscopen: Star Trek Beyond, de dertiende in de reeks al. Ja, de franchise die een halve eeuw geleden het leven zag, kan nog steeds op een grote schare toegewijde fans blijven rekenen. Sedert de reboot van J.J. Abrams in 2009 zijn daar overigens een heleboel nieuwe fans bijgekomen, die Star Trek toen pas voor het eerst ontdekten.

Niet alle fans van het eerste uur vinden het even geslaagd wat Abrams met de franchise gedaan heeft, maar schrijver dezes is alvast een groot fan. Deze derde film uit wat nu officieel de Kelvin Timeline heet (de term waarmee het reboot-universum aangeduid wordt) werd overigens niet door J.J. Abrams geregisseerd, maar door Justin Lin (gekend van The Fast and the Furious). Abrams, die het te druk had met Star Wars Episode VII: The Force Awakens, bleef wel als producer bij Star Trek Beyond betrokken.

Star Trek Beyond

Star Trek Beyond zit van het begin tot einde vol actie. Met een budget van 185 miljoen dollar is het de duurste Star Trek-film ooit gemaakt, en dat is eraan te zien. De visual effects zijn van een ongezien niveau. Zowel het vertrouwde ruimteschip Enterprise, de zwerm van kleinere ruimtescheepjes van slechterik Krall, de in hoge mate tot de verbeelding sprekende Starbase Yorktown als de planeet waar een groot deel van de film zich afspeelt, worden bijzonder knap in beeld gebracht.

De film is niet enkel te bekijken in het ‘gewone’ formaat, maar ook in een 3D-, een IMAX- en een Barco Escape-versie. Dat laatste is vrij nieuw, en je leest er meer over in mijn blogartikel van enkele dagen geleden.

Star Trek BeyondZowel de nieuwe fans als de Trekkies van het eerste uur komen in Beyond aan hun trekken. Naast het spannende verhaal, de vele actiescènes, de indrukwekkende panoramische beelden en hier en daar de nodige humor, zitten er een aantal leuke verwijzingen naar de originele Star Trek-tv-serie (en de daaruit voortgevloeide bioscoopfilms) in Star Trek Beyond. Dat laatste is een passend cadeautje voor de fans ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Star Trek, die we over enkele weken officieel kunnen vieren.

De film is ook een eerbetoon aan twee overleden acteurs. Leonard Nimoy overleed in februari 2015 op 83-jarige leeftijd. Hij vertolkte in de originele tv-reeks en in de latere films de rol van Spock. Zijn dood is op een passende manier verwerkt in Star Trek Beyond. Maar na de opnamen kwam ook de jonge, beloftevolle acteur Anton Yelchin, die in de nieuwe films de rol van Chekov voor zijn rekening nam, bij een tragisch ongeval om het leven. Hij werd 27.

Op 8 september 2016 zal het exact 50 jaar geleden zijn dat de allereerste Star Trek-aflevering, The Man Trap, op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden. Sedertdien zijn er vijf tv-series, een animatieserie en dertien bioscoopfilms gemaakt, goed voor honderden uren kijkplezier. En dan hebben we de talloze vaak erg goed gemaakte fanseries en fanfilms nog niet eens meegeteld.

De pret kan niet op, want dat er na Star Trek Beyond nog een nieuwe film gemaakt wordt, staat ondertussen al vast. Bovendien worden we vanaf januari 2017 ook nog eens getrakteerd op een gloednieuwe tv-serie, Star Trek Discovery (waar voorlopig nog niet veel over bekend is).

Eén ding staat vast: na vijftig jaar is Star Trek nog lang niet dood. Lang leve Star Trek. Live long and prosper!

www.startrekmovie.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten