Wablief?
Asetniop: het nieuwe, vereenvoudigde toetsenbord voor tablets.
Als je een smartphone- of tabletbezitter bent, dan ken je vast het probleem: het toetsenbord dat op het scherm verschijnt wanneer je iets moet intypen, bedekt zowat de helft van het scherm. Dat moet beter kunnen, dacht Zack Dennis, de bedenker van asetniop. Wat als we nu eens een toetsenbord ontwerpen met slechts acht toetsen? Dat neemt alvast veel minder plaats in. Op die acht toetsen zetten we de acht meest gebruikte letters (gebaseerd op het Engels). En om ze makkelijk te onthouden, plaatsen we ze gewoon in de volgorde (van links naar rechts) waarop ze op een qwertyklavier staan: links A-S-E-T, rechts N-I-O-P.
Ja, allemaal goed en wel, maar wat als je de overige 18 letters van het alfabet nodig hebt? Of cijfers en leestekens? Geen probleem: die verkrijg je door meerdere toetsen tegelijk in te drukken. Dat maakt asetniop tot wat men een akkoordentoetsenbord noemt: een toetsenbord waarop je meerdere toetsen tegelijk indrukt, zoals wanneer je een akkoord speelt op een piano.
Akkoordentoetsenborden bestonden al, maar ze zijn moeilijk om aan te leren. Zie mijn stukje over het Veyboard van vorig jaar. Wie al vlotjes met qwerty kan typen, moet, om bijvoorbeeld Veyboard aan te leren, compleet vanaf nul herbeginnen. Het principe van Veyboard is immers helemaal anders dan dat van qwerty. Asetniop pakt het slimmer aan: het maakt juist gebruik van het feit veel mensen al met tien vingers blind op een qwertytoetsenbord kunnen typen. Om de acht basisletters te typen, gebruik je immers exact dezelfde vingers als op een qwertyklavier. Het verschil is, dat je je vingers nu niet meer naar boven of naar onderen moet verplaatsen: ze blijven gewoon op dezelfde basisrij. Op www.asetniop.com kun je het zelf uitproberen (opmerking voor de Belgische lezers: eerst even je toetsenbord van azerty op qwerty zetten vooraleer je met de tutorials aan de slag gaat).
Ook voor de andere tekens, die je dus door middel van akkoorden typt, maakt men gebruik van hetzelfde principe: telkens weer is er een duidelijke link met het vertrouwde qwertyklavier, waardoor je de combinaties die je voor asetniop nodig hebt, snel onder de knie krijgt. Zo typ je bijvoorbeeld de D met dezelfde vinger als op qwerty: de linkermiddelvinger, in combinatie met een andere toets (in dit geval de linkerringvinger). Dit eenvoudige maar geniale systeem maakt dat het aanleren van asetniop veel minder moeite kost dan het aanleren van het Veyboard.
In tegenstelling tot Veyboard hoef je voor asetniop ook geen nieuw, duur toetsenbord aan te schaffen. Het systeem bestaat immers alleen maar uit software, en kan gebruikt worden op touch screens en andere bestaande invoersystemen. Je kunt het toetsenbord transparant of zelfs helemaal onzichtbaar maken, zodat je volledige scherm vrij blijft voor andere zaken. Nu nog afwachten of het aanslaat.
Meer info op de asetniop-website. Daar wordt de hele theorie achter het systeem uit de doeken gedaan.
N.B.: de P hoort eigenlijk niet bij de 8 meest gebruikte letters, maar ik veronderstel dat de P erbij genomen werd om de link met qwerty niet te verbreken…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten