maandag 14 januari 2019

Van Gogh: The Immersive Experience

We hadden ’m bijna gemist, maar gelukkig voor ons werd deze expo met drie weken verlengd: Van Gogh: The Immersive Experience, in de Beurs van Brussel.

Wie een expo met originele schilderijen van de meester verwacht, zal bedrogen uitkomen. Aan de reacties op de Facebookpagina van het evenement te zien, voelen een aantal bezoekers zich inderdaad om die reden een beetje bedot. Maar wie de moeite neemt om op voorhand eventjes de website van het evenement te bezoeken, is natuurlijk beter voorbereid en weet natuurlijk dat dit geen gewone schilderijententoonsteling is.

Op de affiche staat ook duidelijk vermeld dat het gaat om een ‘360° digital art experience’, en dat is precies wat het is. Niet te vergelijken dus met een bezoekje aan het Van Gogh Museum in Amsterdam (wat we in 2011 al deden). Na een kleinere ruimte met 3D-recreaties van de bekende vaas met zonnebloemen en de slaapkamer in Arles, kom je in de grote, majestatische hal die het hart van het neoclassicistische Beursgebouw vormt.

Recreatie van de slaapkamer in Arles

Die hal is ook het hart van de digitale expo. Op de hoge wanden van de verduisterde ruimte worden bewegende beelden geprojecteerd van heel wat bekende schilderijen van Van Gogh. Bezoekers kunnen plaatsnemen op stoelen, in ligzetels of op de grond, terwijl ze zich onder de rustgevende tonen van newagemuziek kunnen vergapen aan gigantische projecties van onder andere De zaaier, Caféterras bij avond, Bloeiende amandeltakken, Zelfportret met verbonden oor, De aardappeleters, Zonnebloemen en mijn favoriete Van Gogh-schilderijen, De sterrennacht en Sterrennacht boven de Rhône. Plus nog een heleboel andere werken, te veel om op te noemen.

De projecties zijn te zien op alle muren en pilaren van de hal. Het loont dus de moeite om af en toe ook eens achterom te kijken. Het gaat om een reizende tentoonstelling, maar in Brussel zijn de projecties duidelijk aangepast aan het interieur van het Beursgebouw.

Aan het einde van de tentoonstelling kun je, voor twee euro extra, ook nog een virtual reality-ervaring meepikken: met een VR-bril maak je een reis door het landschap in Arles, waarbij je meerdere schilderijen tegenkomt op de plekken waar ze geschilderd zijn of waar Van Gogh zich ervoor liet inspireren. Wij lieten ons meevoeren in de virturle realiteit en kwamen tot de conclusie dat dit de twee euro extra zeker waard is, al ware het natuurlijk beter geweest als dit gewoon in de toegangsprijs was inbegrepen (zoals bij de Magritte-tentoonstelling van een goeie twee jaar geleden in Knokke-Heist).

Hoewel er dus geen enkel origineel schilderij te bezichtigen valt, durven we dit toch wel aan te raden voor de Van Gogh-liefhebbers. Door deze immersieve ervaring maak je op een heel andere manier kennis met Van Goghs werk. Door de digitale animaties en de VR komen de schilderijen op een heel bijzondere manier tot leven.

In een educatieve video gaan de makers van de tentoonstelling wel eventjes in de fout: daarin wordt immers gesteld dat Van Gogh aan een vorm van kleurenblindheid leed, maar die stelling blijkt niet te kloppen. Meer daarover vind je bij de vragen en antwoorden op de website van het Van Gogh Museum (vraag 52).

Nog tot 27 januari te bezichtigen in het centrum van Brussel.

Edit 2019-01-24: wegens aanhoudend succes werd deze tentoonstelling nogmaals verlengd tot 10 maart.

www.expovangogh.be
www.vangoghmuseum.nl