maandag 22 november 2010

Gratis e-books

Sedert ik mijn e-reader heb, ben ik eens op zoek gegaan naar gratis e-books. Ik heb er inmiddels al een heleboel gevonden. Gewoon legaal, welteverstaan, want gratis hoeft natuurlijk geen synoniem te zijn met illegaal (ja, illegale e-books zijn er natuurlijk ook, en wie weet wat torrents zijn heeft ze zo gevonden).

Af en toe is er dus een schrijver of uitgever die een nieuw boek onder de aandacht wil brengen door, al of niet tijdelijk, de e-bookversie gratis op het net te gooien (zoals onlangs nog 15 minuten van Maaike Schutten, of What matters now van Seth Godin). En tot eind dit jaar kun je nog iedere week een gratis boek krijgen op www.eBookstick.nl. Soms vragen de milde schenkers een kleine tegenprestatie: wil je het bestand downloaden, moet je daar dan eerst melding van maken via Twitter of Facebook; pay with a tweet heet dat. Op die manier maak je wat promotie voor het boek dat je hebt gedownload. Een kleine tegenprestatie, en het kost je niets. Ook bij Copia (www.thecopia.com), een nieuw social e-readingplatform, kun je gratis enkele boeken krijgen die elders gewoon worden verkocht. Maar dan moet je wel eerst een account aanmaken.

Je vindt ook makkelijk een hoop klassiekers waarvan het copyright al lang verlopen is en die dus vrij verspreid mogen worden. Zo heb ik op www.epubbooks.com en op Project Gutenberg (www.gutenberg.org) een heleboel boeken gedownload van schrijvers als Charles Dickens, H.G. Wells, Jules Verne, Lewis Carroll, R.L. Stevenson, Mark Twain en Arthur Connan Doyle, om er maar enkelen te noemen. Heel wat van die klassiekers heb ik weliswaar in mijn jeugd al gelezen, maar een hoop andere nog niet, en die achterstand wil ik nu inhalen. Het grootste aanbod van gratis boeken is uiteraard Engelstalig, maar Project Gutenberg heeft ook een redelijk aanbod in andere talen.

Eén ding is me in ieder geval duidelijk geworden: ik ga de komende tijd wat meer lezen en wat minder tv kijken (of wat minder slapen)…

www.ebookstick.nl
www.epubbooks.com
www.gutenberg.org
www.paywithatweet.com
www.thecopia.com

vrijdag 19 november 2010

Een leven zonder jou

eenlevenzonderjouAlle lof voor deze ontroerende en knap gemaakte musical van Rory Six en Kai Hüsgen, gebaseerd op het boek Als rozenblaadjes vallen van Brigitte Minne. Deze productie krijgt jammer genoeg niet evenveel aandacht als Dans der vampieren of Oliver, maar Een leven zonder jou heeft alleszins niveau, dat is het minste wat je ervan kunt zeggen. De musical is dan ook terecht al in de prijzen gevallen: op 31 mei werd de productie in Nederland bekroond met de MusicalMakersBeurs.

Een leven zonder jou is een eenvoudige, intieme musical met een kleine maar bijzonder talentvolle cast en een simpel maar doeltreffend decor en een aangrijpend verhaal. Ook de orkestrale bezetting is minimaal: een keyboard en een cello, dat is alles. Maar meer is er ook niet nodig. Alles klopt gewoon. Deze eerste musical waarvoor Rory Six de muziek schreef, en samen met Kai Hüsgen ook het libretto, bewijst dat hij talent heeft.

En ook op het podium heb ik heel wat talent gezien. De cast, bestaande uit Marleen van der Loo, Pieter Van Nieuwenhuyze en Lotte Geertsma, is uitstekend op elkaar ingespeeld en ze vertolken hun personage alledrie uitstekend.

Een leven zonder jou tourt nog deze en volgende maand door Vlaanderen en Nederland. Kijk voor plaatsen en data op de website. Echt een aanrader!

www.eenlevenzonderjou.com

zondag 14 november 2010

E-reader

Sony PRS-650Ik heb m’n nieuwe e-reader nu zowat een week, dus tijd voor een eerste evaluatie. Ik ben alvast erg enthousiast over mijn bordeauxrode Sony PRS-650. Het toestel is compact, licht, oogt mooi en de bediening via het touch screen is erg gebruiksvriendelijk. In het interne geheugen kan ik een massa boeken opslaan. Het is mooi meegenomen dat ik er ook foto’s en mp3’tjes op kwijt kan, maar daar heb ik het toestel niet in eerste instantie voor gekocht.

Ik heb hier natuurlijk wel nog een stapeltje ouderwetse papieren boeken (‘p-books’) liggen die ik ook nog wil lezen, maar nieuwe boeken koop ik voortaan bij voorkeur als e-book. Voor iemand die veel leest en dat graag overal doet (op het werk tijdens de lunchpauze, in de wachtkamer bij de tandarts, op de trein of de bus, bij een kopje koffie in een tea room, en natuurlijk ook gewoon thuis) is zo’n e-reader een reuze handig apparaat. Je kunt het makkelijk overal mee naartoe nemen en hebt altijd meerdere boeken bij de hand (ja, ik lees soms meerdere boeken tegelijk). Het apparaat onthoudt van ieder boek precies waar je gebleven was, je kunt de lettergrootte naar eigen smaak aanpassen, en als je de betekenis van een woord niet kent, dan zoek je het gewoon op in een van de ingebouwde woordenboeken.

Laat het duidelijk zijn dat zo’n e-reader absoluut geen vervanger is voor een iPad of andere tabletcomputer. Een iPad is een volwaardige computer waar je een massa verschillende dingen mee kunt doen (onder andere e-books lezen); een e-reader daarentegen heeft eigenlijk maar één toepassing: je kunt er boeken (en andere teksten) op lezen. Door de mp3-functie kun je dat uitbreiden naar luisterboeken (audio books). Door de geringe afmetingen is het ook echt een toestel dat je makkelijk mee kunt nemen. Met een iPad, die een stuk groter is, lukt dat iets minder goed. Nog een voordeel van de e-reader is dat hij niet over een glanzend lcd-scherm beschikt, maar een compleet andere schermtechnologie gebruikt, die ‘elektronisch papier’ (e-paper) of ‘elektronische inkt’ (e-ink) genoemd wordt. Daardoor verbruikt het toestel veel minder energie – met een volle batterij kun je makkelijk twee weken lezen –, en kun je ook zonder problemen buiten op een terrasje in volle zonlicht gaan zitten lezen. Een iPad verandert in die omstandigheden in een spiegel, maar mijn e-reader leest dan nog net zo lekker als een papieren boek. Bij Amazon hebben ze daar overigens een leuk filmpje van gemaakt om hun e-reader, de Kindle, te promoten:

Wordt vervolgd.

maandag 8 november 2010

Boekenbeurs 2010

Vrijdag met Miche en Annelies naar de boekenbeurs geweest. Net als vorig jaar bewust niet gekozen voor een dag waarop iedereen vrij heeft, want ik weet uit ervaring – en de tv-beelden hebben dat ondertussen bevestigd – dat er dan soms geen doorkomen aan is. Vrijdagmiddag was het best doenbaar. Er was hier en daar wel een lokale congestie, maar de circulatie ging al bij al vrij vlot.

Annelies had op voorhand via de website gecheckt wanneer Patrick Lagrou kwam signeren. Lagrou is de auteur van de populaire Dolfijnenkind-reeks en hij had ook dit jaar weer een nieuw boek uit, dus Annelies wou op de boekenbeurs het nieuwste dolfijnenboek, Dans van de roze dolfijn, aankopen en meteen laten signeren. Patrick Lagrou nam ruimschoots de tijd voor zijn jonge fans en maakte met iedereen een uitgebreide babbel. Naast hem zat de illustrator, die Annelies’ exemplaar voorzag van een mooie tekening. Annelies hartstikke blij natuurlijk.

Maar er viel nog meer te beleven. Annelies ging op de stand van Cobra op consultatie bij de boekendokter, die toevallig ook iets met dolfijnen bleek te hebben. Het interview werd gefilmd en staat inmiddels op de website van Cobra (de cultuursite van de VRT).

Zelf heb ik op de stands van Bebook en Sony hun nieuwste e-readers uitgeprobeerd. Ondertussen heb ik een toestel aangeschaft (niet op de boekenbeurs, maar gewoon in de winkel), en de keuze is, na lang en rijp beraad, uiteindelijk gevallen op de PRS-650 van Sony. Het is een toestel zonder wifi, maar dat zie ik absoluut niet als een nadeel. Als je rustig wilt zitten lezen, is het beter om niet te veel afleidingen in de buurt te hebben.

Hoewel e-readers al een tijdje in de handel zijn, beschouw ik mezelf toch nog als een early adopter. In België is het hele e-readingfenomeen nog lang niet doorgebroken bij het grote publiek. De meeste mensen hebben er nog steeds geen flauw idee van wat e-books zijn of dat ze überhaupt bestaan. Toch beweegt er tegenwoordig heel wat in e-bookland. Ik volg alle e-booknieuwtjes dan ook op de voet.

Annelies had ook nog graag Piet Huysentruyt ontmoet, maar die was er vrijdag niet (dat wisten we op voorhand, via de website). We hebben wel nog Gert Verhulst en Walter Baele (vermomd als Van Leemhuyzen) gezien, Pieter Aspe, Piet Baete en Paul D’Hoore. Annelies had haar fototoesel meegebracht en de auteurs waren graag bereid met haar te poseren. Annelies heeft foto’s met Patrick Lagrou, Pieter Aspe, Gert Verhulst, Walter Baele en Geronimo Stilton. Die laatste is natuurlijk geen auteur, maar een personage uit de gelijknamige jeugdboekenreeks.

Na ons bezoekje aan de boekenbeurs hebben we tram 6 naar ’t stad genomen en hebben we bijzonder lekker gegeten in het Boston Steak House vlakbij het Centraal Station, waar de gegrilde zalm met frietjes en bearnaisesaus ons uitstekend bevallen is. Daar komen we zeker nog terug.

De terugrit verliep iets minder vlot als de heenrit. Om een of andere duistere reden ging de trein niet verder dan Sint-Niklaas en moesten we daar overstappen op een andere trein. Daardoor waren we in Gent natuurlijk onze aansluiting kwijt – die was sowieso al krap – en moesten we uiteindelijk wachten op de volgende trein die uit Antwerpen kwam. ’t Is toch ook altijd wat met de spoorwegen... Hoewel, we mogen niet altijd klagen. Annelies reed namelijk gratis, want voor haar 16e verjaardag had de NMBS haar een Go Pass cadeau gedaan. Toch een mooi gebaar, en een prima stimulans om de jeugd meer gebruik van het openbaar vervoer te laten maken.

www.boek.be
www.boekenbeurs.be
www.bostonsteakhouse.be
www.cobra.be
www.e-boek.org
www.patricklagrou.be
www.sony.nl/product/rd-reader-ebook/prs650r.cew