dinsdag 30 december 2014

Netflix

Sedert enige tijd is Netflix ook in België actief. Dat werd hoog tijd, want België liep zoals gewoonlijk weer wat achter op de rest van de beschaafde wereld.

Netflix is een internetdienst waarmee je voor een vast bedrag een onbeperkt aantal films en tv-series kunt bekijken. Die series worden pas op Netflix gezet wanneer een compleet seizoen beschikbaar is. Heb je een boeiende serie gevonden, dan moet je dus geen week wachten om te weten hoe het verder gaat, maar je kunt meteen alle afleveringen achter elkaar bekijken (met de nodige pauzes om te eten en te slapen uiteraard). Binge watching heet dat in het Engels. Sinds kort is er ook een Nederlands woord voor: marathonkijken. En je film of serie wordt natuurlijk niet om de haverklap onderbroken door irritante reclamespots zoals op tv.

Netflix

Een dienst als Netflix is natuurlijk een beetje een concurrent van de video-on-demand die we tegenwoordig aangeboden krijgen van onze digitale tv-operatoren zoals Telenet en Proximus. Netflix is wat dat betreft een heel stuk voordeliger, maar het duurt helaas wat langer vooraleer de nieuwste films en series beschikbaar zijn. Een video-on-demand-abonnement zoals Play en Play More van Telenet (het vroegere Rex en Rio) is een behoorlijk stuk duurder, maar biedt wel recentere films en series aan. Maar toch: als het je erom te doen is veel films en series te bekijken wanneer het jou uitkomt, dan ben je met Netflix veel voordeliger af.

Heb je een Netflix-abonnement, dan kun je bovendien overal kijken waar je een voldoende snelle internetaansluiting hebt: niet alleen op je tv maar ook op je smartphone, je tablet, je laptop of je desktop, zowel thuis als op verplaatsing.

Om thuis op tv te kijken zijn er verschillende mogelijkheden. De digitale tv-decoder van Proximus heeft tegenwoordig Netflix ingebouwd. Heb je geen Proximus-abonnement, dan heb je misschien een smart-tv of een recente blu-rayspeler waarop de Netflix-app beschikbaar is. Of als je dat ook niet hebt (zoals ik), dan biedt de Chromecast, waarover ik het in mijn vorige blogje al heb gehad, wellicht een oplossing.

Wil je het ook even proberen, dan mag je van Netflix een maand lang helemaal gratis kijken voordat je een abonnement neemt. Je hebt dus ruim de tijd om in het uitgebreide aanbod te neuzen om te zien of Netflix iets voor jou is. En duur is het absoluut niet, wanneer je bedenkt dat je een hele maand lang naar een ongelimiteerd aantal films en series kunt kijken voor minder dan wat tegenwoordig één bioscoopticket kost.

www.netflix.be

vrijdag 19 december 2014

Chromecast

Ik heb enkele weken geleden een Chromecast aan mijn tv gehangen. Een wat, zeg je? Een Chromecast: dat is de naam van een handig klein apparaatje dat door Google is ontwikkeld en waarmee je beeld en geluid vanaf je computer, je tablet of je smartphone naar je tv kunt streamen. En dat zonder gehannes met kabeltjes.

Zo kan ik nu bijvoorbeeld vanuit mijn luie zetel YouTube-filmpjes op mijn tv bekijken, of samen met mijn huisgenoten genieten van de foto’s en video’s die op mijn smartphone staan (maar dat laatste kan ook zonder de Chromecast, bijvoorbeeld via DLNA naar mijn Telenet-digicorder). Let wel: mijn tv is een simpele tv, geen smart-tv waar je apps op kunt installeren.

De Chromecast

De Chromecast is een klein toestelletje dat er een beetje uitziet als een grote memorystick met een HDMI-aansluiting. Je sluit het direct aan op een vrije HDMI-ingang op je tv-toestel. Voor de stroomvoorziening heb je twee mogelijkheden: via de meegeleverde netadapter of via de meegeleverde USB-kabel, die je in een vrije USB-aansluiting van je tv plugt. Dat laatste is natuurlijk het handigst: dan heb je geen extra stopcontact nodig en dan staat je Chromecast automatisch uit wanneer je tv uit (of in stand-by) staat.

Eenmaal aangesloten moet je het hebbedingetje nog installeren. Dat komt er gewoon op neer dat je het een naam geeft en dat je ermee inlogt op je wifi-netwerk. Dat installeren doe je via je computer, tablet of smartphone, want het toestel heeft natuurlijk geen toetsenbord, en er wordt ook geen afstandsbediening meegeleverd. Als afstandsbediening kun je je smartphone of tablet gebruiken.

Er zijn al heel wat apps die uitstekend met de Chromecast samenwerken, zoals bv. de YouTube-app en de Netflix-app. In dergelijke apps vind je een Chromecast-pictogrammetje. Als je erop tikt, wordt de content via de Chromecast naar je tv gestuurd (in het jargon: gecast). Je smartphone dient dan enkel nog als afstandsbediening, bv. om te stoppen, te pauzeren, opnieuw te starten of naar een andere video, foto of audio-track te gaan.

Gebruik je de Chrome-webbrowser op je computer, dan kun je de inhoud van je browser-venster naar je tv casten. En als je weet dat er tegenwoordig heel wat software is die in een browser draait (ook om filmpjes af te spelen), dan opent dat ongekende mogelijkheden. Het enige wat je moet doen is de Chromecast-extensie installeren in Chrome.

Een kleine selectie uit het aanbod van Chromecast-apps

Op de Chromecast-website vind je alvast een hele resem apps. Er komen steeds nieuwe apps bij, dus de mogelijkheden van de Chromecast blijven groeien.

Binnenkort zal ik het in een volgend blogje over Netflix hebben, een van de apps die je met de Chromecast kunt gebruiken.

www.chromecast.com